Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman, Klaus i Havel chtěli přikyvovače, míní Rychetský. Ovčáček by prý zasloužil padáka

Autor: ČTK, simao - 
8. ledna 2018
11:10

O přikyvovačích na Hradě i obavách z „kohorty panošů“ promluvil šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský. Zkritizoval také hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka za jeho příspěvky na Twitteru. Úředník za hodnotící soudy na ústavní činitele by zasloužil vyhazov, míní Rychetský. 

Na Hradě se kolem toho, kdo je zrovna prezidentem, formují vždy skupiny lidí, které nejsou schopny s prezidentem vést dialog včetně kritických postojů. Čeští prezidenti chtějí mít „přikyvovače“. Uvedl to předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozhovoru pro server iRozhlas.cz.

„Funkce prezidenta má asi negativní vliv na osobnost člověka, protože všichni tři čeští prezidenti po čase výkonu funkce vyžadovali, aby kolem nich byli jenom ‚přikyvovači‘. Z Hradu se vytratil dialog,“ míní někdejší místopředseda Zemanovy vlády Pavel Rychetský.

O Ovčáčkovi a jeho „vyhazovu“

Rychetský kritizuje také příspěvky mluvčího současného prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka na Twitteru. Úředník, který na soukromém Twitteru vyslovuje hodnotící soudy o ústavních činitelích, by měl být podle Rychetského během jedné hodiny vyhozen.

„Nedovedu si představit, že by si tisková mluvčí Ústavního soudu zřídila Twitter a začala tam psát osobní hodnocení vlády nebo jiného ústavního činitele,“ uvedl Rychetský s tím, že podle něj zkrátka v žádném případě není v kultivované společnosti přijatelné, aby úředník státního aparátu vyslovoval jakékoliv hodnotící soudy o ústavních činitelích země.

Byl to přitom právě Ovčáček, kdo minulý týden „nasadil krk“ místo Miloše Zemana a vyrazil do debaty, které se účastnil další z prezidentských kandidátů Michal Horáček.

Zeman již loni v březnu avizoval, že do debat v televizi ani rozhlase chodit nebude. „Můj honorář za vystoupení je nula,“ uvedl v TV Barrandov Ovčáček s tím, že přišel zdarma a sám za sebe. „Pan prezident někdy říká nepopulární věci, od toho je prezident republiky,“ hájil však Zemana, který má dle něj pevné názory a neváhá je říkat.

Za Ovčáčkem se v tu chvíli objevil i transparent „Peroutka tě vidí“, odkazující na soudní při Hradu kolem článku Hitler je gentleman, který prý Miloš Zeman od novinářské legendy Ferdinanda Peroutky četl, ale nikdo jej zatím dohledat nedokázal.

Rychetský má obavy z „kohorty panošů“

Pokud má prý Rychetský z něčeho obavy, tak z „kohorty panošů“, která funguje na Hradě kolem pana prezidenta, řekl serveru Rychetský v souvislosti s nominací svého nástupce.

Za největšího favorita se označuje předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. K Rychetskému prý ale pronikly zprávy, že postoj k možné kandidatuře Baxy už není tak jednoznačný, jako byl před několika lety. „Nevylučuji, že mají svého koně,“ poznamenal.

Čtyřiasedmdesátiletý Rychetský stojí v čele Ústavního soudu od srpna 2003. Původně avizoval, že v polovině druhého funkčního období skončí, tak se ale nestalo. „Musím říci, že zatím ale nemám žádné problémy. Ve svém věku dvakrát týdně hraju tenis, v zimě lyžuji, a jsem tedy zatím schopen tuto funkci zastávat,“ dodal.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy a preference kandidátů najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zdrclamrdka ( 9. února 2018 09:42 )

https://www.youtube.com/watch?v=tvjZ_pvKK4A

zdrclamrdka ( 9. února 2018 09:39 )

Udivuje mně, že se tento lotr nestydí někoho kritizovat, sám schválil Julínkovi poplatky ve zdravotnictví, což byla ale maškaráda a divadlo které by vydělalo Národnímu miliardy!

suov ( 2. února 2018 08:19 )

Ale tebe moc dobře známe zdenekk, už jsi zase dostal vycházku z ústavu?

suov ( 2. února 2018 08:14 )

Rychetský mluvi tak jak to vyhovuje jemu samotnému, občané zase tvrdí, že Ovčáček svou praci odvádí perfektně, národ nerozděluje prezident, ale havloidi, komedianti a jejích řiťovlezové, a s těmi je třeba udělat pořádek co nejrychleji,

kradu ( 9. ledna 2018 06:47 )

další zloděj z čssd

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa