Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podnikatel Boštík chce být prezidentem. Má 63 tisíc podpisů a dluhy za 6 milionů

Autor: ČTK, Mii - 
30. srpna 2017
13:27

V čele Česka chce v příštím lednu stanout i podnikatel a bývalý starosta obce Vraclav na Orlickoústecku Vladimír Boštík. Ve středu oznámil, že bude kandidovat na prezidenta republiky. Novinářům zároveň sdělil, že dosud sebral 63 242 podpisů. Pro občanskou nominaci je potřeba alespoň 50 tisíc podpisů, Boštík by tak mohl být čtvrtým kandidátem, který na tuto metu dosáhl.

Rodák z Vysokého Mýta se podle svých slov rozhodl pro kandidaturu proto, že je nespokojený se situací v zemi i s právním řádem. „Nemám za sebou žádný tým, pomáhá mi přes 1000 dobrovolníků,“ uvedl Boštík.

Chce referendum o EU

Jako prezident by chtěl Boštík například iniciovat vypsání referenda o setrvání v Evropské unii a přímou volbu starostů. Odmítá uprchlíky, kritizuje údajnou soudcovsko-policejně-exekutorskou mafii.

Chtěl by také omezit financování politických stran státem, zeštíhlil by aparát kanceláře prezidenta. Celkově hodlá na kampaň vynaložit několik desítek tisíc korun.

Šet milionů dluhů z minulosti

Boštík se narodil 30. října 1959. Vyučil se automechanikem, později si doplnil středoškolské vzdělání. Pracoval jako opravář, řidič a obchodní referent. V roce 1990 založil firmu provozující autodopravu a zemní práce, v roce 2004 na sebe podal návrh na konkurz. V současnosti podniká jako živnostník v autodopravě. Z minulosti mu stále zbývá splácet téměř šest milionů korun dluhů.

Novinářům ve středu řekl, že byl před časem nepravomocně odsouzen za krádež nafty a nyní se v případu připravuje odvolací řízení. V roce 2013 neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny za Okamurův Úsvit přímé demokracie.

Své protikandidáty v souboji o úřad prezidenta považuje za odtržené od reality. Ve své osobě naopak vidí člověka, který má mnohaleté zkušenosti s jednáním s lidmi a veřejností, starostou byl v letech 1994 až 2002.

Výčet kandidátů se rozrůstá

Dostatek podpisů občanů potřebných pro kandidaturu vedle nynějšího prezidenta Miloše Zemana dosud nasbírali také bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař Michal Horáček. Drahoš měl v polovině srpna více než 78 tisíc podpisů, Horáček zhruba 70 tisíc a Zeman téměř 60 tisíc.

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl deklarovali, že mají případně dostatečnou podporu v horní komoře parlamentu.

Zapojit se do voleb chtějí také například bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek za ODA, šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek za Realisty, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek a politik Miroslav Sládek.

Kandidovat chtějí také exposlanec a místopředseda strany Republika Otto Chaloupka nebo hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig. Jedinou ženou, která se chce ucházet o prezidentskou funkci, je zatím herečka Jana Yngland Hrušková.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
ivoadler ( 30. srpna 2017 13:52 )

Když to nevyjde se Zemanem, tak dám svůj hlas raději Boštíkovi než tomu akademickému blbovi. S tím antikomunismem si dovolil hodně, bl beček.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa