Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD nemá kandidáta do boje o prezidenta, přiznal Štěch. Sám už ví, koho volit

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
23. srpna 2017
13:35

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v souvislosti s vyhlášením termínu prezidentských voleb přiznal, že už svého favorita má. Vybral by si prý z osobností, které zatím kandidaturu ohlásily. Zároveň podle něj jeho strana zatím žádného stranického kandidáta nevybrala a na jednáních, kterých se účastnil, se o lednových volbách hlavy státu podle něj ani nemluvilo.

Největší vládní strana možná nepostaví svého kandidáta do lednových prezidentských voleb. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha žádné jasné jméno dosud nezaznělo. Pokud by strana skutečně nevybrala nikoho ze svého středu, chtěl by šéf horní parlamentní komory, aby si každý mohl vybrat dle svého uvážení. Oficiálně prý své preference říkat nebude, z jeho výroků lze ale usuzovat, že je mu nejbližší Jiří Drahoš.

„Já jsem schopný si z těch dosavadních známých jmen vybrat,“ řekl Štěch poté, co vyhlásil první kolo prezidentské volby na 12. a 13. ledna. Sám prý nechce jméno favorita říct, protože nově zvolený prezident bude skládat slib právě do jeho rukou.

Překvapivě ale také přiznal, že zatím neví o nikom, kdo by mohl jít do boje z řad jeho spolustraníků. Špičky strany se o tom v jeho přítomnosti prý v podstatě nebavily.

„Diskuze se na těch (jednáních), kde já jsem byl, prakticky nevedla, protože byly k řadě jiných otázek. Můj názor je ten, že pokud sociální demokracie nebude kandidovat svého kandidáta, což mi zatím není známo, tak by měla nechat na členech sociální demokracie i na občanech, koho si sami zvolí. Myslím, že nějaké konkrétní doporučení není nutné,“ dodal Štěch.

Část ČSSD přitom zřejmě bude „kopat“ za svého bývalého předsedu Miloše Zemana, oficiální podpory strany se ale vzhledem k rozbrojům s předsedou a premiérem Bohuslavem Sobotkou zřejmě nedočká. V minulé volbě byl oficiálním kandidátem ČSSD Jiří Dienstbier.

Oficiálně zatím vlastního kandidáta nepředstavila žádná z parlamentních stran. Z řad ODS se do boje chystá senátor Jaroslav Kubera, lidovci zase otevřeně podpořili Jiřího Drahoše, stejně jako hnutí STAN. K bývalému šéfovi Akademie věd se kloní také TOP 09. Naopak Strana práv občanů (dříve Zemanovci) hodlá opět bojovat za Miloše Zemana.

Otázkou je, jak s prezidentskými volbami naloží hnutí ANO, lídr preferencí pro sněmovní volby. Nelze přehlédnout, že i Andrej Babiš má blízko k současné hlavě státu.

Kandidátem reinkarnované ODA je někdejší šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek, za Realisty by měl jít do boje předseda zbrojařské asociace Jiří Hynek. Kandidaturu ohlásil také aktivista a lékař Marek Hilšer či podnikatel a textař Michal Horáček.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
hejhej ( 23. srpna 2017 15:39 )

Socani nemají žádné osobnosti, stejně jako ODS a TOP09. Vekslák Horáček a akademik Drahoš, oba vítači nemají moc velkou šanci. Drahoš sbíral podpisy jako šmejdi, co prodávají deky v domově důchodců, nevěří lidem, odmítá referendum - oba nevolitelní. Jediný, kdo stají za svými lidmi je pan Zeman. A ti pitomečci, co tady pana prezidenta urážejí , dokáží to , co on ?: zná cizí jazyky, dokáže mluvit bez papírku,( ne jako Drahoš), je sečtělý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa