Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kubera může bojovat o Hrad, v Senátu nasbíral dost podpisů. Zatím ale vyčkává

Autor: pet, ČTK, Zuzana Štíchová - 
20. července 2017
15:23

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) nasbíral mezi kolegy v horní parlamentní komoře dost podpisů, aby se mohl ucházet o funkci prezidenta. V Senátu se mu podepsalo 16 až 17 kolegů, uvedl ve čtvrtek pro Blesk.cz. Na kandidaturu by mu jich stačilo i deset. Zda bude o funkci usilovat, se chce rozhodnout až na poslední chvíli. I v závislosti na tom, jací další kandidáti se přihlásí.

„Ještě není ta chvíle, kdy oznámím kandidaturu. S panem prezidentem Zemanem jsem byl na služební cestě v Chorvatsku. Vážně mě přesvědčoval, abych kandidoval. Bod, kdy to řeknu, přijde ale až se bude sestavovat vláda,“ popsal Kubera. 

Zisk potřebného počtu podpisů přitom oznámil poprvé už před dvěma měsíci. „Já v tuto chvíli disponuji více než 10 podpisy senátorů, takže splňuji podmínky pro registraci. Ale byl bych blázen, kdybych to teď udělal. Já to teď neudělám,“ řekl na konci května v České televizi.

Kubera od roku 1994 stojí v čele Teplic, senátorem je od roku 2000. Loni poprvé zasedl v krajském zastupitelstvu a stal se místopředsedou Senátu. Začátkem roku ČTK řekl, že aktuální volební období v senátu i komunální politice jsou pro něj poslední. Podpis pro kandidaturu na Hrad dostal nejen od senátorů ODS, ale i z klubů ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO.

Prezidentskou funkci chce příští rok obhajovat Miloš Zeman. Jeho vyzyvateli jsou například textař a podnikatel Michal Horáček, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek, bývalý šéf kabinetu Jiřího Rusnoka Karel Štogl nebo hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig.

VIDEO: Kubera trénoval na kandidaturu v Chorvatsku. Byl tam se Zemanem

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
11karel11 ( 21. července 2017 21:23 )

Dobře děláte, čekejte, je času dost. Stejně vás už známe a víme, kdo a co jste.

havran2 ( 21. července 2017 18:06 )

Kubera ať táhne,ale ne na hrad ! ! !

arne100 ( 21. července 2017 15:18 )

Informatik a ke kterému kretenskému politickému stádu patříš TY

dzery ( 21. července 2017 09:31 )

Jsou oba ze stejného rudého hnízda.

havran2 ( 20. července 2017 18:05 )

Kubera může jít po volbách dělat tak hajzldědu ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa