Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kubera je se Zemanem v Chorvatsku: Trénuje na funkci prezidenta

Autor: Vera Renovica - 
28. března 2017
16:00

Nečekanou postavu má delegace prezidenta republiky Miloše Zemana (72) v Chorvatsku. Místopředsedu Senátu a celoživotního „pravičáka“ Jaroslava Kuberu (70, ODS). Ten Blesku prozradil, že tam letěl „okounět“. Nevylučuje totiž, že by se mohl roku 2018 ucházet o hradní post právě proti Zemanovi…

Pane Kubero, co v Chorvatsku vlastně děláte?

Mě oslovil pan prezident, když jsme byli v Teplicích (Kubera je tam primátorem, pozn. red.). Chorvatsko je víceméně náhoda, protože on mi řekl, že mě vezme na nějakou cestu. Je to takový hezký trénink připravit se na státní návštěvy, aby se člověk nemusel všechno znovu učit. Teď už vím, jak se to dělá, jak funguje protokol.

Potvrzujete tímto konečně, že budete kandidovat na prezidenta, jak dlouho naznačujete?

To vůbec neznamená. Prezident mě na jednu stranu velmi přemlouvá, abych do toho šel, ale rodina mě přemlouvá, abych do toho nešel. Já jsem už říkal, že mám několik scénářů, tím nejkrásnějším je starobní důchod, užívat si ještě pár let života.

Kdy je ten termín, kdy to řeknete na rovinu?

Až budou známí všichni protikandidáti. To je moje pravidlo ve všech volbách. Ještě není konec, těch kandidátů se ještě vyrojí celá řada. Podle toho je třeba posoudit ty šance. Já jsem svobodný člověk, můžu si požádat o důchod. 70 let je celkem vysoký věk, i když lyžuji pořád jako mladík, hraju tenis.

Vy sportujete, zdravotní stav současné hlavy státu se přitom řeší jako obrovský hendikep. Jak to posuzujete vy?

Funkce prezidenta se dá vykonávat i na vozíku, v tom nevidím žádný problém. Důležitá je ta duševní svěžest, tu on nepochybně má. Jeho výroky, které často vyvolávají protiakce, jsou promyšlené. Já znám Miloše 25 let a vím, že to nejsou výstřely do tmy. Cokoliv on řekne, má promyšlené, a vždy čtyři tahy dopředu. V tomto smyslu je určitě schopen tu funkci vykonávat. Jiná věc je, že si udělal celou řadu nepřátel.

Zní to skoro, jako byste mu dal hlas, v případě, že byste nekandidoval…

Zemanovi hlas nedám, protože jsme přesně jinde. On je levičák, já jsem pravičák. Politicky spolu vůbec nesouzníme, ale to neznamená, že nemůžeme mít přátelský vztah.

Podívejte se na celý rozhovor na videu:

Chorvatsko patří do NATO

Prezident Miloš Zeman (72) se v úterý setkal s prezidentkou Kolindou Grabar-Kitarović (48) a probírali hlavně možnosti lepší hospodářské spolupráce mezi oběma státy. Česko je v Chorvatsku 15. státem co do počtu investic a na 6. místě, jde-li o počet turistů – Čechů tam totiž ročně přijede na 700 tisíc. Zeman také zdůraznil, že je pro, aby se Chorvatsko a zbytek západního Balkánu začlenilo do všech evropských struktur. Chorvatsko, které je už členem EU, podle něho patří i do NATO.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
alIahakbar ( 29. března 2017 13:21 )

socan68, polib si pr*del, impotente.

salto ( 29. března 2017 08:09 )

Dobrá, dobrá - ale jinak je vidět, že mu to pálí a politicky myslí

Raodwin125 ( 28. března 2017 22:24 )

Já volím Zemana, na truc krakonošovi

rippo ( 28. března 2017 22:10 )

Netrap se Zdenečku, volí se Drahoš.Krakonoš už teče u článku.

aIIahakbar ( 28. března 2017 21:30 )

Nedráždi ho debila, nebo nám zdenekk uteče. Víš že má hned nervy v řiti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa