Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Horáček bude sbírat podpisy i pro Hilšera a Drahoše. Zemana nepodpoří

Autor: Mii, val - 
26. června 2017
12:20

Prezidentský kandidát, podnikatel a textař Michal Horáček bude na svých petičních stáncích sbírat podpisy i pro své konkurenty - lékaře Marka Hilšera a bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše. Chce tak podpořit kvalitu demokratického prostředí v České republice, uvádí na svých webových stránkách.

Horáček už se o účast v prezidentské volbě bát nemusí – potřebný počet 50 tisíc podpisů již od občanů získal v květnu. Sběr ale nezastavil, chce vybrat historické množství podpisů. „S pomocí rozsáhlé sítě lidí ve všech regionech míříme za prokazatelně doložitelnou podporou, která bude mít bezprecedentní podobu. Jinými slovy: ucházíme se o rekord,“ tvrdí Horáček.

VIDEO: Horáček o kandidatuře Miloše Zemana

Video  Horáček se modil v kostele, aby Zeman kandidoval: Lidi mu vystaví účet za virózky  - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Prostor chce Drahošovi a Hilšerovi poskytnout proto, že se domnívá, že tak zvýší kvalitu demokratického prostředí v Česku. Lidé mají podle jeho slov právo na to, vybrat si z kvalitních demokratických kandidátů a čím dříve potřebný počet podpisů shromáždí, tím líp. „Proto bude nejpozději od prvního července na mých mobilních petičních stáncích možné podepsat i petiční archy s jejich jmény. Potěší mne i to, jestliže celá akce inspiruje české voliče k aktivnější účasti na politickém dění,“ uvádí dále Horáček.

Pro současného prezidenta Miloše Zemana, který již kandidaturu také ohlásil, podpisy sbírat nebude. Hodnoty, které reprezentuje, se neslučují s jeho, píše na svých stránkách.

Drahoš podpisy nepřijme

Tým Jiřího Drahoše z nápadu Horáčka příliš nadšený není. „Je to vlastní iniciativa pana Horáčka, o které nás předem neinformoval a my jsme z ní spíše v rozpacích. Sami o dosažení rekordu rozhodně neusilujeme, sběr podpisů není soutěž, proto jsme také zvolili odlišnou strategii než například pan Horáček – archy nemáme volně k dispozici, ale se všemi dobrovolníky, kteří nám podpisy sbírají, udržujeme kontakt. Proto je naše tempo možná o něco pomalejší, ale současně zcela dostačující. Neobáváme se, že bychom potřebného počtu podpisů nedosáhli,“ uvedla Drahošova tisková mluvčí Lenka Pastorčáková.

„Co se týče samotného počtu podpisů, zatím máme cca 30 tisíc auditovaných. Panu Horáčkovi za jeho iniciativu děkujeme, ale považujeme ji za zcela zbytečnou, spíše narušuje náš systém přímé komunikace s dobrovolníky a sympatizanty. Na cizím stánku nedokážeme ovlivnit, kdo a jak s našimi příznivci a podporovateli hovoří. Ze všech těchto uvedených důvodů archy, které jsou sbírány mimo naše vlastní dobrovolníky, už teď nepřebíráme,“ dodala.

Kampaň v plném proudu

Michal Horáček ohlásil účast v druhé přímé volbě prezidenta 26. 4. 2016. Udělal tak jako zcela první kandidát. Od té chvíle také začal objíždět kraje a diskutovat s lidmi v rámci své kampaně. V případě vítězství chce například zvýšit odvody ČR do NATO, zasadit se o vyrovnání průměrné mzdy mužů a žen nebo podporovat export českých výrobků.

VIDEO: Jaký názor má Horáček na bývalé prezidenty Václava Havla a Václava Klause?

Video  Horáček o prezidentech: Havel chyboval, ale přečkal peklo. Co říká na Klause a Zemana?  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Podle odborníků ale Horáček „přepálil“ start kampaně. V posledních týdnech mu navíc hlasy přebírá Jiří Drahoš, který má podle aktuálních průzkumů jako jediný šanci Miloše Zemana porazit. Vedle Marka Hilšera ohlásili kandidaturu ještě sochař Emil Adamec, bývalý poslanec Otto Chaloupka, Miroslav Sládek nebo aktivista Josef Toman.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
hejhej ( 27. června 2017 17:23 )

Stbák Horáček- sázkař bude sbírat podpisy i pro Hilšera a Drahoše. Stejné chování jako u Sobotky. Jen ať si estebák sbírá podpisy, použité papíry bude mít místo toaleťáku. Drahoš je vítač muslimů stejně jako Horáček.

st.rec ( 27. června 2017 13:26 )

Přečteno jinde-jeden za 18 pro,druhý bez 2 za 20 proti,seberte se všichni tří a táhněte do delepr.

aIIahakbar ( 26. června 2017 14:18 )

Já znám taky hodně bojovníků za socialismus, co z nich jsou dnes pravicoví boháči.

fouk.si ( 26. června 2017 14:02 )

Tady je aspoň vidět co za kkkkurrrva podrazácká Horáček je.

moiaza ( 26. června 2017 13:58 )

Pokud budou mít volební právo socan68,sichlhamr a jim podobní, nepohneme si z místa ani o centimetr. Bude to tady stále jenom zapáchat. Raději prezident vulgární, než s pokřiveným charakterem a falešný. Asi netušíte kdo je Horáček a kdo byl Drahoš.Nic horšího by nás nemohlo postihnout, než ti dva prezidentem. Drahoše s Horáčkem volí jen pomatenci a nesvépravní lidé!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa