Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Horáčková promluvila o manželovi i kandidatuře: Jak jim kampaň změnila životy?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. dubna 2017
14:45

„Já si to zatím nějak nepředstavuju, že bych tím trávila čas,“ směje se Michaela Hořejší-Horáčková při dotazu Blesk.cz na to, jakým typem první dámy by byla, pokud by její manžel uspěl v boji o Pražský hrad. V rámci něj dnes Michal Horáček odstartoval další část. Na náplavce v Praze, za větrného počasí, společně zahájili sběr 50 tisíc podpisů, které Horáček potřebuje coby kandidát.

Pan a paní Horáčkovi – to jsou první dvě jména na petičních arších, které chce Horáčkův tým zaplnit sběrem na čtyřech stovkách míst napříč ČR a splnit tím nutnou podmínku pro každého kandidáta. Jako první se podepsal textař Horáček, následovala jeho manželka – profesí scénografka.

Blesk.cz prezidentský kandidát Horáček následně prozradil, že se od května paní Michaela zapojí do kampaně výrazněji. „Bude navštěvovat jiná prostředí, využije toho, že se zajímá zejména o děti – v hospicech, opuštěné děti a vůbec o všechny české děti, kterým něco brání, aby mohly rozvinout své talenty,“ říká Horáček.

Že má doma v rodině velkou, neutuchající podporu, bylo vidět na první pohled. Ostatně na začátek Horáčkova sběru podpisů přijela i jeho sestra, která žije ve Francii. V rozhovoru pro Blesk.cz pak o podpoře mluvila i sama Michaela Hořejší-Horáčková.

Horáčkova žena: Jako prezident by se blížil ideálu

Nedostáváte tuto otázku poprvé, nicméně pohled možné první dámy je zajímavý. Jaký by byl z vašeho pohledu Michal Horáček prezidentem?

Myslím, že by byl prezidentem takovým, jakého naše Ústava podmiňuje a nařizuje. Byl by to určitě prezident, který by výborným způsobem reprezentoval celou ČR ve světě. Myslím si, že by byl jistě schopen vrátit ČR kredit, který ji náleží a který jsme ztratili, protože je to člověk, který dokáže okolí velmi silně inspirovat. Vzhledem k těmto vlastnostem, vzhledem ke svému vzdělání i k tomu, kolik ovládá světových jazyků, jaký má obecný přehled, tak by byl prezidentem až ideálním. Což samozřejmě ideál neexistuje (úsměv). Ale jistě by se tomu velmi blížil.

Jak probíhala vaše domácí debata, zda kandidovat, či nikoli? Padaly silné argumenty pro, proti? 

Jistě že vzhledem k jistému rodinnému životu bych asi byla špatná žena, kdybych neargumentovala někdy jakoby proti (úsměv). Nicméně si myslím, že má manžel velmi velkou šanci a že by byl velmi dobrý v této funkci. Naším úkolem je proto ho v této snaze podpořit, stát při něm, protože co jednou člověk slíbí, to by měl splnit.

VIDEO: Michaela Hořejší - Horáčková o svém manželi i tématu, jaké by to kapmaně chtěla přinést

Kampaň se rozjíždí poměrně naplno, jak se však už teď změnil život rodiny Michala Horáčka?

Změnil se do jisté míry samozřejmě tím, že manžel objíždí intenzivně celou republiku, má opravdu hodně cest po městech i vsích, navštěvuje podniky, továrny, zdravotnická nařízení. Setkává se s lidmi tam, kde žijí, a to samozřejmě předpokládá větší účast mimo domov. Ale myslím si, že nám to zatím do života nezasahuje, že by z toho byl někdo smutný. Spíš se naopak chystáme ho s dcerou v tomto podpořit, následovat ho a samy vlastně najít pro sebe témata, kterými bychom mu mohly pomoct.

V kampani byste měla být do budoucna vidět více. Jaká témata do ní chcete přinést?

Snažím se spolupracovat zejména s centry, která se zabývají dětskou paliativní péčí a péčí o děti vůbec. A prozkoumat a zjistit, jaké jsou možnosti pro lepší život dětí, které byly odmítnuty. To je moje dlouhodobé téma, ač jsem zatím doposud pracovala jako scénografka. Moje životní téma je, aby ti, kterým se nedostalo, pocítili, že láska na světě je.

Říkáte si, jakou byste byla vy první dámou? Zda více vidět, či stát v pozadí?

Já si to zatím nějak nepředstavuju, že bych tím trávila čas (směje se – pozn. red). Ale mám představu o tom, co bych ráda udělala, co bych ráda naplnila a jaké praktické, skutečné výsledky by to angažmá mělo mít. V tom případě samozřejmě ve chvíli, kdyby na to došlo, tak to angažmá bude stoprocentní a bude hodně vidět.

Horáček: Lépe chápu, co je to Česko

Že se život Michala Horáčka a jeho rodiny již nyní proměnil, potvrzuje i sám prezidentský kandidát. „Pro mě je to změna, opravdu. Je to velký zásah do života. Posledních osm měsíců jsem věnoval tomu, abych jezdil za lidmi tam, kde žijí a pracují. Vlastně teprve teď ve svých 65 letech mohu říci, že lépe chápu, co to je to Česko. Jak tady žijeme, co nám chybí a po čem toužíme,“ pokračuje pro Blesk.cz Horáček.

Přiznává, že vystoupil i ze své „sociální bubliny“, kdy i dříve jezdil po Česku, ale jako umělec. A lidé mu tleskali. Nyní je připraven i na to, že jen potlesku se nedočká. „Setkávám se s lidmi den co den, poslouchám jejich úzkosti, jejich touhy, jejich názory,“ říká.

VIDEO: Horáček s manželkou zahájil sběr podpisů. Postěžoval si, že si poslanci dali na čas

„Nejsem favorit. Tím je Zeman“

I tahle snaha však nakonec může přijít vniveč. Plánem A je samozřejmě sehnat snadno 50 tisíc podpisů a v prezidentské volbě následně uspět v 1. i 2. kole, jenže co když se to nepodaří? Má Horáček i plán B?

„Je to otevřená soutěž, demokratická, je samozřejmě nezbytné připustit, že jenom jeden účastník bude zvolen svými spoluobčany prezidentem ČR. Samozřejmě, že nejsem ani favorit. Favoritem je nepochybně současný prezident Miloš Zeman. Už proto, že je zkrátka prezidentem, a přijede-li kamkoli, tak lidé přijdou, protože se na něj jdou podívat. A já bych také přišel,“ podotýká Horáček.

Volba však bude v lednu 2018 a právě k ní upírá již nyní svůj zrak. Věří přitom, že lidi zaujme, jakou alternativu k současné hlavě státu přináší. 

„Celý můj program, jeho slova, jeho priority, jeho cíle toho programu se zásadně liší od toho, co praktikuje prezident Zeman v úřadě. A také styl je úplně jiný. Je to přirozeně v povaze věci, že nabízím alternativu, že nabízím změnu. Kdybych myslel, že není změny potřeba, tak bych nekandidoval,“ podotýká Horáček.

Podpořil by Drahoše

Alternativu se však snaží nabízet i další kandidáti – jako zatím poslední se přihlásil do volebního klání Jiří Drahoš, bývalý šéf Akademie věd ČR. On i Horáček přiznávají, že pokud jeden z nich nepostoupí do 2. kola, podpoří případně toho, kdo by z nich dvou postoupil – Horáček Drahoše, Drahoš Horáčka.

Z toho, že je více vyzyvatelů Miloše Zemana, si však Horáček těžkou hlavu nedělá, soustředit se chce především na vlastní kampaň. Demokracie je volba. Je dobré, abychom měli jako občané mezi kým vybírat,“ dodává.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

VIDEO: Horáček vystoupil ze „sociální bubliny“: Jezdím za lidmi a lépe chápu, co je trápí a po čem touží

Doporučujeme
karel ( 26. dubna 2017 15:15 )

Pani HOrackova musi mit hodne nakriveny charakter, obdivovat vekslaka a stbaka, kteremu se jako jednomu z prvnich skartoval svazek STB uz v prosinci 1989. Clovek, ktery mohl navstevovat ve Francii svou emigrantskou sestru za bolsevika??

hlavamapa ( 17. dubna 2017 06:22 )

No pokud by se v Česku našlo pár debilů co budou volit zloděje a podvodníka blba Horáčka, tak se divit nebudu, protože to budou zase jenom podobný zloději a podvodníci.. Panu Zemanovi nesahá ani k podrážce tento vykutaleny mamrrrd z pražské kavárny lidských zoufalců! Ale v totálním bordelistanu Česko je možné vše, tak doufám že ho někdo sejme a celou tu pravičackou verbež zlodějů a vydriduchu!

prezny ( 16. dubna 2017 21:57 )

Ó, praví hlavomapa od Zemana, to je výlev hodný našeho dnešního presidenta. Já nevolím ani Zemana, ani Horáčka, já se mám.

prezny ( 16. dubna 2017 21:54 )

Nebuď labuť, Miloš si Ivanu nakonec vzal!

hlavamapa ( 16. dubna 2017 21:54 )

Horačku ty hovado ty budeš prezidentem maximálně na veřejných WC, blbe namyšlený!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa