Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ivana promluvila a zahájila sběr podpisů pro Zemana: Žena má následovat muže

Autor: simao, ČTK - 
24. dubna 2017
12:15

Ivana Zemanová zahájila v pondělí sběr podpisů pro svého manžela a prezidentského kandidáta. Miloš Zeman při této příležitosti chyběl. První dáma bude šéfkou jeho týmu, který chce dovést Zemana i napodruhé k vítězství. Zemanová uvedla, že funkci přijala, aby podpořila svého manžela.

Ivana Zemanová v pondělí jako první podepsala petiční arch za znovuzvolení svého manžela Miloše prezidentem. „Chtěla bych svého muže podpořit jako manželka. Možná to zní trochu starosvětsky, ale já si to mohu dovolit, já jsem narozená už v minulém století. Já zastávám ten názor, že žena by měla následovat svého muže a měla by ho podporovat,“ řekla Zemanová před podpisem petičního archu.

Zemanovi s podpisovými archy pomůže Velebova strana

První dáma zároveň vyjádřila přesvědčení, že se Zeman ve funkci hlavy státu chová zodpovědně. Že mu jde o prosperitu země a je ochoten říkat i nepopulární věci.

Na tiskové konferenci, která zahájila sběr podpisů pro Zemana, nedostali novináři možnost klást otázky. Předseda Strany práv občanů (SPO) a senátor Jan Veleba zároveň oznámil, že jeho strana blízká prezidentovi začne v květnu v českých městech nabízet petiční archy k podpisu dalším občanům.

Video  Teď tu velím já! První dáma Ivana o tom, jak povede Zemanův volební tým  - TV Barrandov
Video se připravuje ...

Zeman během zahájení sběru podpisů chyběl, jako první podpis se tak na arších objevilo jméno jeho manželky. O své kandidatuře mluvil i v pořadu S prezidentem v Lánech. Vysvětloval v něm mimo jiné, proč se rozhodl, že nebude chodit do debat prezidentských kandidátů.

VIDEO: Miloš Zeman v pořadu S prezidentem  Lánech mluvil o své druhé kandidatuře i tom, že tentokrát vynechá debaty s protivníky

Horáček sběr podpisů zahájil, přidal se i Drahoš

Zemana za to, že nepůjde do debat, už kritizoval i textař Michal Horáček. Také on má již za sebou zahájení sběru podpisů, na které však vyrazil společně s manželkou Michaelou Hořejší-Horáčkovou – na náplavku do centra Prahy k petičnímu stánku s výhledem na Pražský hrad. 

Horáček si přitom Blesk.cz postěžoval, že se kvůli poslancům protáhla doba, po kterou kandidáti podpisy sbírat nemohli. Čekalo se totiž na novelizování zákonu o volbách hlavy státu.

„Od roku 2013 měl Parlament úkol od Ústavního soudu novelizovat zákon o volbě prezidenta republiky v tom smyslu, aby ty podpisy byly průkaznější a celá ta záležitost byla čistší a čitelnější. Poslanci si s tím dali hodně na čas. Teprve nyní můžeme sbírat podpisy a teprve 13. dubna vešla v účinnost tato novela. Všechny podpisy sebrané případně před tímto datem jsou neplatné,“ říká Horáček.

Kandidáti na prezidenta musí nasbírat alespoň 50 tisíc podpisů. Podle novely musí podporovatelé kandidátů na nominační petici připsat ke jménu číslo občanského průkazu či pasu. Změna má omezit možnost vyřazení kandidátů kvůli neuznaným podpisům.

VIDEO: Zemanův rival Michal Horáček zahájil sběr podpisů se svou manželkou Michaelou na pražské náplavce

Vedle Zemana a Horáčka si taktéž na 24. dubna přichystal zahájení sběru podpisů i další kandidát – bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš.

„Sběr podpisů zahájím v pondělí 24. dubna, symbolicky v den svátku sv. Jiří. Vnímám toto datum jako závazek bojovat stejně statečně i čestně jako patron rytířů nebo vojáků,“ uvedl Drahoš na Facebooku.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
i.chess ( 25. dubna 2017 13:40 )

Proč 10 let nenásledovala svého muže a následuje ho až když je na hradě?Názorná ukázka farizejství,která panu prezidentovi nepomůže.

safez ( 24. dubna 2017 22:58 )

hradní Loudil chtěl k Obamovi ani Trumpas ho nechce.

safez ( 24. dubna 2017 22:53 )

Zeman se bojí do debaty, Drahoš je velká konkurence

kryssa ( 24. dubna 2017 19:10 )

Závist a hloupost. Ale co je jisté ty se na jeho místo nikdy nedostaneš. A nedostane se tam ani tupý Horáček ani spící panák a jim podobný individua. To už věděl Mach se Šebestovou.

kryssa ( 24. dubna 2017 19:07 )

V politice musíš mít mozek a to je to co ti chybí. Jinak bys takto ubohý nemohl být.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa