Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obří spory ve vlastní straně! Piráti v Praze 1 se hádají kvůli koalici, řešit ji bude celostátní fórum

Autor: ČTK, red - 
7. listopadu 2022
16:43

Piráti v Praze 1 jsou rozdělení kvůli vstupu do koalice s ODS, TOP 09, ANO a Rezidenty 1. Část členů buňky včetně její předsedkyně Olgy Sklenářové a jedné ze čtyř zvolených zastupitelů Nikol Švecové koalici odmítají, prosazuje ji naopak volební lídr strany v Praze 1 a zastupitel David Bodeček. Na základě podnětu jednoho z členů strany, Jana Hrubeše, bude celorepublikové fórum strany o víkendu hlasovat o tom, jestli zruší dřívější souhlas místní organizace se vstupem do koalice. Vedení radnice by přitom zastupitelé měli volit už ve středu.

Pořádné drama provázelo domlouvání koalice v Praze 1. Koaliční smlouvu nakonec podepsali zástupci Pirátů, ODS, TOP 09, ANO a Rezidentů 1 v pondělí 31. října, nominantkou na starostku je Terezie Radoměřská z TOP 09 a Bodeček má být prvním místostarostou.

Podpisu předcházela několikatýdenní jednání. Piráti nejprve podle Bodečka preferovali koalici s ve volbách vítěznou Prahou 1 Sobě, na té se ale nepodařilo dohodnout s dalšími stranami. Asi týden před podpisem koaliční smlouvy vzniklo memorandum zástupců Prahy 1 Sobě, My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů) a Pirátů, za které dokument podepsala Sklenářová. Zastupitelský klub Pirátů však následně označil dokument za neplatný, podle Bodečka nebyl projednán v souladu se stranickými pravidly.

Část stranické organizace v Praze 1, která má jen 13 členů, se vstupem do koalice s ODS stále nesouhlasí. Více než 70 členů strany na pirátském fóru podpořilo podnět na mimořádný přezkum rozhodnutí místní organizace o vstupu do koalice, který vznesl místopředseda předsednictva strany v Pardubickém kraji Jan Hrubeš. Podnět podpořila i Sklenářová a Švecová.

„Se schválením koaliční smlouvy nesouhlasím a důvody pro mimořádný přezkum vidím tyto: v uvedené koalici má největší zastoupení ODS a jednání za ni řídil bývalý starosta Filip Dvořák, který je na Praze 1 známým devadesátkovým šíbrem,“ uvedla na pirátském fóru Sklenářová. „ODS má v zastupitelstvu dva trestně stíhané z pěti zastupitelů a i první náhradník Filip Dvořák je trestně stíhaný za machinace s obecními byty,“ dodala.

Piráti budou o tom, zda jejich kolegové v Praze 1 do koalice mají či nemají vstoupit, hlasovat od pátku do pondělí. Výsledek by měl být znám v pondělí do 22:00. Vedení městské části by nicméně měli zastupitelé volit na svém ustavujícím zasedání už ve středu, není tak jasné, jak zasedání dopadne. Sklenářová zastupitelům navrhla, aby bylo zastupitelstvo 9. listopadu po schválení procedurálních bodů přerušeno do 22. listopadu. Nominantka na starostku Radoměřská v pondělí ČTK řekla, že koaliční partneři zatím nedostali informaci o tom, že by se něco změnilo. „Vycházíme z podepsané koaliční smlouvy, která je pro nás relevantní,“ uvedla.

Bodeček ČTK ke středečnímu zastupitelstvu pouze sdělil, že Piráti budou o dalším postupu ještě jednat. Zastupitelský klub Pirátů také o víkendu vydal prohlášení v tom smyslu, že koaliční smlouvu schválilo místní sdružení. „Jako členové Pirátů monitorujeme a bereme na vědomí interní vývoj v rámci Pirátské strany. Jako zastupitelé ctíme naši odpovědnost k předvolební koalici, k volebnímu výsledku i závazkům z podepsané koaliční smlouvy,“ stojí v prohlášení.

Kritika Bodečka

Sklenářová na pirátském fóru také kritizovala Bodečka, jeho postup při vyjednávání a také fakt, že dojednaná koalice má mít 15 zastupitelů, kteří budou pro funkci uvolnění, a budou tak dostávat plný plat. Dosud bylo placených funkcí 11. Sjednaná dohoda navíc podle ní přiznává ODS a ANO většinu v radě a nejsilnější gesce. „Při vyjednávání o možných koalicích docházelo k silně manipulativnímu jednání, které mělo za cíl, aby byla uzavřena právě tato koalice,“ napsala mimo jiné.

Komunální volby v Praze 1 vyhrála Praha 1 Sobě, získala sedm mandátů. Druhá skončila ODS s pěti mandáty a třetí Piráti se čtyřmi. Do zastupitelstva se dále dostala koalice My, co tady žijeme se čtyřmi mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě Naše Praha 1 (ANO). Po dvou zastupitelích získali TOP 09 a Rezidenti 1.

Video  Takovýto výhled se naskytne starostovi Prahy 1, když si vyjde na terasu.  - David Zima
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa