Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Primátorka Vaňková: Brno povede široká koalice! Piráti v ní nakonec nebudou

Aktualizováno -
19. října 2022
15:11
Autor: Jiří Nováček, ČTK - 
13. října 2022
14:46

Domluvená sedmikoalice v Brně se rozpadla ještě předtím, než lídři stran stačili podepsat její vznik. Během středy totiž vycouvali Piráti. Lídr Marek Lahoda v poledne řekl, že „poslední kapkou byla úterní policejní razie v Brně“. Při ní policie prohledala magistrát včetně kanceláře náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), několik radnic městských částí a pískovnu v Černovicích.

 

Kauz už je prý příliš mnoho, a Piráti proto podle něj nemohou do koalice s klidným svědomím vstoupit. „Šli jsme do voleb s heslem, že máme odvahu dělat to, co je správné. Cítíme, že v tuto chvíli je správné jít do opozice,“ řekl Lahoda.

Lidovci horečně jednají

Lidovci, jejichž brněnské špičky čelí následkům rostoucího skandálu týkajícího se privatizace obecních bytů a hospodaření pískovny v Černovicích, se sešli k jednání hodinu po poledni ve svém sídle v Husovicích.

Video  Náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) se vyjadřuje k zásahu policie na radnici.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Lídr Petr Hladík (KDU-ČSL) se poprvé v týdnu objevil na veřejnosti, omluvil se dokonce i z posledního jednání staré městské rady. Kolem novinářů prošel mlčky a bez jediného slova zmizel v útrobách stranického sídla. Vzápětí jej následoval druhý hlavní vyjednávač Filip Leder. „Je to peklo. Dva dny mi furt zvoní telefony,“ zmínil a zmizel uvnitř budovy.

V Hladíkově kanceláři zasahovala v úterý policie v souvislosti se zadržením deseti lidí spojených s privatizací městských domů, aktivitami jedné městské firmy a možnými dotačními podvody. Hladík, jehož lidovci nominovali na ministra životního prostředí, na Twitteru uvedl, že ho policie kontaktovala a požádala o vstup do kanceláře, ale že obviněn nebyl a policii „poskytuje součinnost“.

Vaňková posunula termín podpisu smlouvy

V reakci na stanovisko Pirátů a jednání KDU-ČSL posunula primátorka Markéta Vaňková podpis koaliční smlouvy z 16 na 18 hodin. „Rohodnutí Pirátů mne mrzí, stále si ale myslím, že ostatní strany koaliční smlouvu podepíší,“ vzkázala.

Koalici by měly každopádně utvořit ODS s TOP 09, ANO a ČSSD. Pohodlnou většinu hlasů by měli i bez Pirátů a KDU-ČSL se STAN.

Skandál v Brně bobtná

Policie zasahovala v úterý v Brně na několika místech. Kromě Hladíkovy kanceláře to bylo na bytovém odboru magistrátu na Malinovského náměstí, na radnicích městských částí Brno-sever a Černovice, ale také v černovické pískovně, která je firmou městské části. Zasahovala i v advokátní kanceláři dalšího lidoveckého politika Filipa Ledera, místostarosty Žabovřesk a předsedy představenstva městské společnosti SAKO Brno.

Leder odmítl, že by jej policie vyšetřovala. Svou neúčast na klíčovém jednání ohledně podpisu koaliční smlouvy na magistrátu v Brně vysvětlil „pracovní vytížením“.

„Poskytoval jsem neodkladné advokátní služby svému klientovi.“ řekl Blesk.cz v úterý večer poté, kdy si po celodenní nedostupnosti zapnul mobilní telefon.

Policie zadržela v souvislosti s raziemi deset lidí. Pro účast na zločinecké skupině začala stíhat sedm lidí a dvě firmy.

Dozorující státní zástupkyně Petra Lastovecká informovala, že „úkony trestního řízení stále probíhají, a to především výslechy obviněných. „Domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor a pozemků jsme ukončili během úterka,“ upřesnila bez dalších podrobností.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa