Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skopeček a Havlíček v duelu Blesku o energiích: Síkela jako neřízená střela! A mrzutý výrok ministra

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. října 2022
15:10
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
10. října 2022
13:00

Velké firmy by se měly vydávat za malé a střední, aby dosáhly na vládní pomoc s vysokými cenami energií. To pronesl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). K jeho slovům se dostali i hosté pondělního duelu v Epicentru na Blesk.cz. Podle místopředsedy Jana Skopečka (ODS) se jedná o jeden výrok a vidí polehčující okolnosti. Naopak předchůdce Síkely vidí v novém ministrovi neřízenou střelu. 

Na začátku pořadu se řešilo to, zdali se opravdu máme bát nadcházející zimy, ale i těch dalších. Podle místopředsedy Jana Skopečka (ODS) jsou obavy na místě. „Na druhé straně si myslím, že vláda dělá všechno možné, abychom zimu zvládli,“ podotknul.

Skopeček také připomněl, že na začátku války panovala i obava, zdali vůbec bude nějaký plyn a nyní jednáme o nových dodavatelích, zdrojích ale také plníme zásobníky. „Často tohle zapomínáme,“ dodal s tím, že má vláda v tomhle stále spoustu práce. V současnosti máme plno přes 90 %.

Havlíček: Síkela je neřízená střela

Plné zásobníky hodnotil pozitivně i opoziční místopředseda Karel Havlíček (ANO), zdůraznil ale, že i v minulých letech plyn v zásobnících byl.

Chybně se mluví o tom, myslím, že to zmiňovala i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, že by vláda zdědila poloprázdné zásobníky. Minulý rok jsme měli 85 %,“ uvedl. Opřel se i do svého nástupce v rezortu průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN). „To by bylo na knížku a nechci to komentovat. Je to nešťastná a ještě k tomu neřízená střela vlády,“ dodal.

Kritika Síkely později pokračovala kvůli jeho výrokům na brněnském sněmu Svazu průmyslu a dopravy. Velké firmy by se měly vydávat za malé a střední, aby dosáhly na vládní pomoc s vysokými cenami energií, pronesl Síkela. 

„A já si umím představit - a tohle jsem nikdy neřekl - že prostě při té definici malé a střední firmy budeme asi umět v rámci nějakých sporných limitů přimhouřit oko. To znamená, já všem velkým doporučuji: tvařte se jako malé a střední, aspoň na přechodnou dobu,“ uvedl Síkela na brněnském sněmu Svazu průmyslu a dopravy. „Já bych varovala, že to už jsme tady měli,“ reagovala na něj moderátorka patrně s narážkou na problém v kauze Čapí hnízo, kdy byla 50milionová dotace určená právě pro malé a střední podniky, přesto zamířila k firmě, spadající ještě donedávna předtím do obřího holdingu.

„Nevím, co máte na mysli, ale jak jsem řekl, umím si představit např., že v oblasti nízkého napětí budeme dočasně používat určitou velkorysost,“ dodal Síkela. A oheň byl na střeše.

Skopeček: Jsou výroky, které vás mrzí

V Epicentrum se k hodnocení Síkely dostal i Skopeček. „Já se ho nezříkám. Myslím, že každý máme někdy výrok, který nás mrzí pár sekund poté, co ho proneseme. Nevím, já bych firmám nedoporučoval, aby obcházely pravidla. Podle mého názoru by na MPO, pro ně měli vymyslet taková pravidla, aby se do toho velké firmy vešly. Myslím, že to tak dopadne a nebude nutné pravidla obcházet,“ uvedl Skopeček z ODS, tedy ze strany koaličního partnera STAN. Dodal, že v tom vidí polehčující okolnost a vládě jako celku věří.

Havlíček: I harcovníkům spadla brada

Havlíček už tak jemný nebyl a podotknul, že se to nedá omluvit a Síkela mu připadá jako roztleskávač z Kabaretu dobré pohody.  „Kdyby to bylo jednou a on zašpásoval, ale tam byly firmy, co nezažívají lehké období a byly tam hlavně ty větší firmy. Čekaly možná na řešení, a to co pronesl, to mělo za důsledek, že spadla brada průmyslovým harcovníkům,“ uvedl Havlíček.

Oba pánové se pustili do mírné rozepře a Skopeček připomněl několik výroků předsedy ANO Andreje Babiše. Například jeho projev při hlasování o nedůvěře vládě, kdy expremiér zabodoval mezi vtipálky svými znalostmi zeměpisu.

Místopředsedové komentovali hlouběji i vládní pomoc, například zastropování cen, což je podle Skopečka jen řešením důsledků, aby domácnosti neupadaly do chudoby a firmy nekrachovaly. „Draze jsme si to koupili a musíme řešit pravé příčiny, kterými je nedostatek stabilních fosilních a jaderných zdrojů, což se stalo v Evropě sprostým slovem,“ podotknul. Musíme podle něj do těchto zdrojů investovat, jinak budeme jen dotovat ceny energií. Věří ale, že máme v ČR racionalitu.

Opozice přitom volá ještě po větším zastropování. Moderátorka se tak zeptala exministra, jak by si to představovali. „Můžeme to hodit na bedra rozpočtu, nechat vydělat výrobce a stropuje se to u obchodníka. Pokud jste výrobce i obchodník, tak to jen zprava nalejete doleva. My tvrdíme, že by se měli snížit zisky výrobců a to tím, že se jim změnou zákona za předpokladu mimořádné situace určí cena, která bude nižší – tedy nebudou tolik vydělávat – a pak se to zastropuje. Tím se rozloží dotace mezi stát a výrobce. Dnes má výrobce nekřesťanské zisky,“ řekl Havlíček, jak by k tomu přistupoval on.  

krapotkin ( 11. října 2022 07:43 )

Jen se hádejte za své statisícové platy. Oni vše za vás zaplatí čeští žebráci s podprůměrnými platy. Kdejaký přivandrovalec dostat víc než Čech se životním minimem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa