Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Chovali se jako d*bilové.“ Senátor ODS si ulevil kvůli EU a plynu, senátní vítězové prozradili plány

  • Autor: David Navrátil - 
    10. 10. 2022
    05:00

    V nedávno skončeném druhém kole senátních voleb uspěly jak známé tváře, tak i senátní nováčci. Někteří ze staronových senátorů Blesk Zprávám poskytli po zvolení krátký rozhovor. Na co se úspěšní kandidáti chtějí v nadcházejícím volebním období? Jak hodnotili kampaň? A jak vnímají roli Senátu a senátora?

  • 1.Jiří Dušek (za ODS, ČSSD, Fakt Brno)

    Svůj post v Senátu letos obhájil Jiří Dušek. Ten si ve druhém kole voleb připsal se ziskem 62,91 % cenný skalp – porazil totiž bývalého brněnského primátora Brna Petra Vokřála (za ANO). Zajímavostí je, že 6 let zpátky spolu oba slavili ve štábu ANO – Dušek totiž tehdy kandidoval právě za hnutí Andreje Babiše.

    Blesk Zprávy: Jak jste vnímal předvolební kampaň ve vašem obvodu?

    Dušek: Kampaň byla korektní. Nemohu si stěžovat na nějaké podpásové útoky nebo něco podobného. Dokonce jsme si s panem Vokřálem po volbách vyměnili smsku, kterou jsem mu za ten korektní souboj poděkoval.

    Na co se chcete v nadcházejícím volebním období v Senátu zaměřit?

    Já mám tři priority. První je odborná diskuse o energetice, ale skutečně odborná, ne na základě nějakých ideologických představ, ale na základě toho, co je technicky možné či nemožné. Druhá je podpora českého kosmického průmyslu, který se v České republice, a obzvlášť tady v Brně, rozvíjí.

    Brno je dnes centrem českého kosmického průmyslu a vzorem pro ostatní okolní státy, a je to prudce rostoucí, nové odvětví s vysokou přidanou hodnotou. A třetí věc, které se věnuju celý život, je vzdělávání dětí a dospělých, například podporou science center.

    Dušek: Senát jako ústavní pojistka

    Někteří vnímají Senát jako pojistku demokracie, jiní pak zase díky volebnímu systému spíše jako zastoupení lokálních komunit. Jak vnímáte roli Senátu a senátora Vy?

    Senátor má zastupovat všechny občany České republiky, ale samozřejmě měl by být v kontaktu jakoby s lidmi z té městské části nebo z toho volebního obvodu, kteří ho tam vyslali. Senátor samozřejmě neovlivní komunální problémy, jako zda je uklizený chodník či posbírané listí, ale může tomu pomáhat, což se mi v minulosti občas povedlo. Samozřejmě ale ta role toho senátora nebo Senátu jako takového je skutečně jakási ústavní pojistka, která by měla zabránit nějakým velkým výkyvům, co se týče třeba změn ústavy.

    Přes Senát zároveň prochází všechny materiály, které přichází z Evropské unie a které se nakonec ve finále promítají do našich životů, i když třeba s nějakým zpožděním, buď v podobě zákonů, nebo jiných pravidel. Ono to vypadá nenápadně, ale je potřeba ty materiály hlídat a diskutovat o nich, aby se zabránilo nějakým excesům. Samozřejmě role Senátu je asi slabší než role Parlamentu teda, protože třeba nerozhodujeme o státním rozpočtu, ale na druhou stranu je v Senátu také méně lobbistů. Tam skutečně každý, co vstupuje, vstupuje sám za sebe a za své myšlenky.

    Hodláte i nadále pokračovat ve funkci ředitele brněnské hvězdárny a skloubit to s funkcí senátora?

    Tak zatím ano, situace je taková, že já mám funkční období vždycky na 5 let, a to pětileté období mi za 2 roky skončí. Takže uvidíme, co bude dál, ale ty následující 2 roky určitě budu ředitelem Hvězdárny a planetária Brno, která pokud mě samozřejmě Brno nechá ředitelovat. Předpokládám, že mě nechá.

    Vy jste kandidoval s poměrně nezvyklou podporou jak ODS, tak ČSSD. Jak přesně k tomu došlo?

    Nejdříve k té první části. Ta všeobjímající koalice, jak já jsem tomu říkal, byla kuriózní, ale ona vycházela z toho, že já jsem v průběhu svého mandátu dělal řadu věcí pro Brno, a když přišli starostové a starostky z mých městských částí v mém volebním úvodu s tím, že by mě rádi nějakým způsobem podpořili, tak se mi ta myšlenka líbila, protože jsem si říkal, že jsem tam tedy asi něco udělal pro svůj obvod. Většina těch starostů jsou ale sociální demokrati a případně místostarostové jsou z ODS, zároveň jsem dostal podporu i od paní primátorky, která zastupuje ODS. Tak vlastně vznikla tato taková poněkud atypická koalice, kdy mě podpořili jak reprezentanti velké radnice, tak i těch menších městských částí.

    Myslíte si, že v Senátu dokážete dobře zastoupit voliče obou velkých stran, které jsou přece jenom na opačné straně politického spektra?

    Senátor dělá slib, že bude pracovat ve prospěch všech lidí, všech obyvatel České republiky, takže tam nestojí nic o žádných stranách. Já jsem ty strany dopředu varoval, že když budu zvolen, tak budu zvolen jako nezávislý pouze s jejich podporou. Té podpory si samozřejmě vážím, ale to neznamená, že bych poslouchal nějaké stranické diktáty. Já prostě budu v Senátu mluvit sám za sebe.

    Před šesti lety jste kandidoval s podporou ANO. Hrál ve vašem rozhodnutí kandidovat s podporou té, jak jste řekl, všeobjímající koalice, i nějaký větší rozkol s panem Babišem nebo s hnutím ANO?

    S Andrejem Babišem jsem se o tom nikdy nebavil. Já jsem tak zhruba od poloviny toho mandátu začal nabývat přesvědčení, že se můj pohled na svět s pohledem hnutí ANO neslučuje. To, co se dělo třeba v posledních měsících v souvislosti s tou kampaní do senátu a do komunálních voleb, tak to je prostě něco, co je pro mě naprosto nepřijatelné, takto strašit lidi a vyvolávat v nich negativní emoce. Toho bych nemohl být součástí v žádném případě.

    Jiří Dušek, senátor za ODS Jiří Dušek, senátor za ODS | ČTK / Štěrba Martin

  • 2.Tomáš Jirsa (ODS)

    Senátní veterán Tomáš Jirsa je jedním z nejdéle sloužících členů horní komory. Senátorem za obvod č. 10 – Český Krumlov je již roku 2004. Ve druhém kole letos se ziskem 66,36 % porazil Miroslava Lorence (za ANO).

    Blesk Zprávy: Jak jste vnímal předvolební kampaň ve vašem obvodu?

    Jirsa: Byla to moje čtvrtá volební kampaň do Senátu. Já jsem ji osobně považoval za nejvíc vyhrocenou. Někdo mi přelepil billboardy, nechal vytisknout letáky nevolte Jirsu, zloděje elektriky a podobně kraviny. Nejvíc jsme se obávali, že pan předseda ANO Babiš zvedne své členy, kteří půjdou volit, ať je to, kdo je to, ale nakonec nestalo.

    A na celostátní úrovni?

    Tak tam jsou dvě roviny, protože to následovalo týden po komunálních volbách. Ve druhém kole senátních voleb vyhrála koalice SPOLU, ale jako ODS jsme v komunálních volbách, hlavně ve velkých městech, ztratili na ANO.

    Takže ta politická situace prostě není tak pěkná, jak by to vypadalo ze senátních voleb. Tady na Hluboké, kde dělám starostu 28 let, tak jsme drželi skoro 25 % pro ODS, ale je vidět, že prostě opoziční ANO získává a koalice SPOLU by neměla usnout na vavřínech ze senátních voleb.

    Jirsa: Válka se nesmí rozšířit mimo Ukrajinu

    Na co se chcete v nadcházejícím volebním období v Senátu zaměřit?

    Sociální smír, bezpečnost státu, mír. Nejen energetická bezpečnost, nedovolit rozšíření války mimo Ukrajinu, zastavit ilegální migraci z muslimských zemí. Návrat k rozumu.

    Někteří vnímají Senát jako pojistku demokracie, jiní pak zase díky volebnímu systému spíše jako zastoupení lokálních komunit. Jak vnímáte roli Senátu a senátora Vy?

    Bude to znít to jako klišé, ale není to funkce, je to služba. Senátu se nezbavíme, protože jej ústavě zavedli naši otcové zakladatelé v roce 1992. A ta ústava funguje prostě docela dobře, vydržela 30 let, prostě republika bez ústavní krize, jenom jsme do ní hloupě zavedli přímou volbu prezidenta. Já mám čisté svědomí, já jsem hlasoval proti a psal jsem desítky článků proti přímé volbě. Dneska to všichni vědí, že to bylo špatně.

    V minulosti jste byl často kritický vůči Evropské unii. Jak vnímáte Vy, z pohledu místopředsedy Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, její postup v kontextu současné energetické krize a ruské invaze na Ukrajinu?

    Jestli Evropská unie nevyřeší to, že na nás jde největší krize od roku 1989, tak se může i rozpadnout. Bylo by mi to líto, nepřeju si to, ale je to tak velká krize a budou tam hrát tak velkou roli národní zájmy, prostě jestli opravdu bude lidem zima doma, že prostě to může vést k rozpadu Evropské unie.

    Nepřeju si to, přál bych si, aby to Evropská unie vydržela, ale poslední Evropský parlament byl zvolen pod vlivem Grety Thunbergové a celá propadla tomu zelenému náboženství a prostě zavedla Evropu tam, kde dnes je. To není, že jsem kritický k Evropské unii, oni se chovali jako d*bilové a ještě prostě šlapou na plyn a jedeme do zdi.

    Tomáš Jirsa (ODS), senátor Tomáš Jirsa (ODS), senátor | Slavomír Kubeš/MAFRA/Profimedia

    Video  Fiala: Podporujeme Fischera, Nerudovou a Petra Pavla. Vlastního prezidentského kandidáta SPOLU nepostaví.  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 3.Věra Procházková (ANO)

    Věra Procházková, bývalá poslankyně PSP ČR je nově senátorkou za obvod č. 1 – Karlovy Vary, kde post neobhájil místopředseda Senátu Jan Horník (STAN). Ve druhém kole se ziskem 67,97 % porazila Evu Chromcovou (za SPD) . 

    Blesk Zprávy: Jak jste vnímala kampaň ve vašem obvodu? A jak na celostátní úrovni? 

    Procházková: Byla náročná. Chodila jsem osobně mezi lidi a rozdávala své volební materiály – lékařské vtipy a kartičku první pomoci. Konkurence 11 kandidátů a silných osobností proti mne byla veliká. Jsem ráda, že jsem to ustála a děkuji všem, co mi dali hlas.

    Na co se chcete v nadcházejícím volebním období v Senátu zaměřit? 

    Jako lékařka se chci věnovat zdravotnictví, lázeňství a sportu.

    Hodláte i nadále pokračovat ve svém „civilním“ povolání lékařky a skloubit to s funkcí senátorky? 

    Ano. Již když jsem byla ve sněmovně, tak jsem sloužila na půl úvazku na záchrance. Mám skvělé kolegy a vždy jsme se domluvili, když byla potřeba nějaké změny. Senát není časově tak náročný.

    Někteří vnímají Senát jako pojistku demokracie, jiní pak zase díky volebnímu systému spíše jako zastoupení lokálních komunit. Jak vnímáte roli Senátu a senátora Vy? 

    Je to pojistka při rozpuštění sněmovny. Senát nemůže být rozpuštěn. Já Senát vnímám jako skupinu zkušených politiků, kteří již něco dokázali a jsou schopni napravovat chyby v zákonech, které někdy překotně odsouhlasí Sněmovna. Senát je partnerem prezidenta při navrhování důležitých osobností ap. Demokratické jsou v naší zemi snad volby každé a každý zvolený kandidát je zvolen demokraticky, ne? Takže jaká pojistka?

    Procházková: Řada našich lidí neuspěla jen o pár hlasů

    Řekla jste, že by se měl zmenšit počet senátorů a zavést jednokolová volba. Má to souvislost s tím, že se hnutí ANO v dvoukolových volbách do Senátu dlouhodobě nedaří? 

    Ne to určitě není pravda. U nás byla účast nejnižší, a přesto jsem za ANO uspěla. Spíš se ANO nejdříve soustředilo na Sněmovnu a Senátu tolik pozornosti nevěnovalo. To, že postoupilo do druhého kola tolik politiků za ANO, nás utvrdilo v tom, že je třeba se soustředit i na druhé kolo. Mnoho našich kandidátů neuspělo v druhém kole o pár hlasů a naopak někteří postoupili z první příčky už v prvním kole.

    Co se týče nízké účasti, to není jen naše věc, ale i jiných stran. Souvisí to s tím, že lidé již nedostanou do schránky lístky pro druhé kolo a zapomenou, že si myslí, že se hlasy sčítají, že v některých regionech neuspěl jejich kandidát a ostatní je nezajímají, že si myslí, že už odvolili a neví, že je druhé kolo znovu od začátku, že k druhému kolu už ze vzdálenější oblasti nejdou, když se současně nevolí do komunálu a stojí je to čas a peníze a jiné.  

    Takže jen jedno kolo voleb. A co samotný počet senátorů?

    S tím, že by mělo být jen jedno kolo, s tím souhlasí i někteří oponenti. Některé státy již druhé kolo nemají a funguje to dobře. A počet senátorů? Jde o to, že některé obvody jsou malé a stačí méně hlasů ke zvolení. Spojit dva obvody tak, aby byly všechny s podobným počtem voličů, určitě může být demokratičtější, než nyní. Ale jak jsem řekla, stejně to nakonec je o osobnostech, které lidé znají v regionu.

    Věra Procházková (ANO), senátorka Věra Procházková (ANO), senátorka | ČTK / Štěrba Martin

  • 4.Martin Krsek (za SEN 21)

    Nováčkem v horní komoře je historik Martin Krsek, který letos vyhrál volby v obvodě č. 31 – Ústí nad Labem. Ve druhém kole se ziskem 67,71 % porazil ústeckého primátora Petra Nedvědického (ANO) a nahradil tak dosavadního senátora Jaroslava Doubravu, který letos již nekandidoval.

    Jak jste vnímal předvolební kampaň?

    Samozřejmě jsem vnímal jako velmi problematický zásah do komunálních poměrů prohlášení Andreje Babiše, že tyto volby jsou referendem o vládě. Myslím si, že komunální volby mají úplně jiné parametry a voliči hodnotí úplně jiné věci. Myslím si, že v mnoha obcích a hlavně ve velkých městech to ten výsledek voleb zkreslilo.

    A ve vašem obvodu?

    Tam soudím, myslím, že to takovou roli nehrálo, protože v senátních volbách – a to bylo to, co mě do Senátu lákalo – je příležitost volit nějakou regionální osobnost, svého zástupce v celostátním sboru. Myslím si, že u senátních voleb má nad těmi stranickými stranickými vazbami, nad příslušenstvím k nějaké straně, u mnoha voličů navrch, o jakou osobu jde, co za tím člověkem je, co reprezentuje.

    Jinak samozřejmě i tady snaha z toho udělat referendum o vládě byla, ale ukázalo se, že to tak jako opravdu nefunguje. Zatímco v komunálních volbách pro ANO hlasovalo kolem 30 % voličů, tak v senátních volbách, které se odehrávaly souběžně, jejich kandidátovi dalo hlas asi 24 % voličů.

    V Senátu váš region zastupoval proruský senátor Doubrava a dlouhodobě je zde úspěšné hnutí ANO, jehož kandidáta jste ve druhém kole porazil. Vy jste pak naopak kandidoval za hnutí SEN 21 a vaši kandidaturu podpořili i Piráti nebo Zelení. Čím si tento rozkol vysvětlujete?

    Myslím si, že skutečně šlo o volbu osobnosti v mém případě. To samozřejmě neříkám nějak namyšleně, ale jsem člověk, který se dlouhodobě věnuje propagaci regionu, popularizaci historie. A zároveň samozřejmě určitě svoji roli hrála i kampaň, kterou jsem vedl intenzivně, byla to kontaktní kampaň. Vedl jsem ji také velmi patrioticky. Mně se podařilo aktivizovat vrstvu místních patriotů, takže mnoho lidí to prožívalo skutečně osobně a zapojovalo se osobně do mé kampaně.

    Krsek: Jsme znevýhodněný region

    Na co se chcete v nadcházejícím volebním období v Senátu zaměřit?

    Hlavním tématem je teď energetická krize, takže jde samozřejmě o to, pohlídat v Senátu, aby zákony, které teď jsou dělané za pochodu, neopomíjely nějaké skupiny obyvatel, aby se prostě nějaká skupina obyvatel potom nedostala kvůli tomu opominutí do svízelné situace, do ohrožení své existence.

    V rámci toho bych chtěl podporovat legislativu, která bude předcházet podobným krizím, která například uvolní sdílení energie z lokálních zdrojů, ať už budou to elektrárny obecní či privátní, což dnes není úplně legislativně jednoduché. Často je to navíc energie z obnovitelných zdrojů, takže je to i jakási příprava na to, aby se takováhle krize neopakovala, abychom nebyli energeticky závislí na jedné problematické mocnosti.

    A další vaše senátní plány?

    Dlouhodobě je samozřejmě mým cílem podpora regionu, snaha jej propagovat. To znamená pokračovat v té práci, kterou dělám jako muzejník, také na té půdě Senátu. Ve spolupráci s dalšími politiky našeho regionu bych chtěl připravit a samozřejmě se snažil prosadit speciální zákon na podporu chudších regionů.

    My jsme samozřejmě znevýhodněný region, dlouhodobě se tu těžilo uhlí, obětovalo se tomu zdraví místních občanů, místní příroda, zmizela celá města. Teď z toho máme handicap a bylo by spravedlivé, kdybychom dostávali výraznější podporu než třeba jiné regiony, kde je životní úroveň lepší. Samozřejmě s tou nižší životní úrovní v naší lokalitě jsou spojené problémy sociálně vyloučených lokalit, nízké vzdělanosti a tak dále, což bez nějakého systematického dotování, bez řešení těch problémů nejsme schopni vylepšit. Naopak se ty problémy prohlubují.

    Řekl jste, že hodláte i nadále pokračovat ve svém „civilním“ zaměstnání v muzeu? Jak to podle vás půjde skloubit to s funkcí senátora?

    Považuji to dokonce za důležité, neopouštět ten svůj region, žít v něm, být v každodenním kontaktu s místními, protože jinak místní problémy ani neznáte. Takže to beru jako výhodu a myslím si, že ty funkce propojit jdou, protože v mnoha ohledech se budou vzájemně doplňovat.

    Můžu jako senátor využívat své profese historika a přehled třeba v dalších příbuzných oblastech kultury, životního prostředí atd. Zároveň můžu ale svou funkcí pomoci projektům tady u nás na Ústecku, které se těchto oblastí dotýkají. Chci mít také aktivní senátorskou kancelář, která skutečně bude v tomto regionu aktivním prvkem, která bude podporovat občanskou společnost a jejich aktivity.

    Někteří vnímají Senát jako pojistku demokracie, jiní pak zase díky volebnímu systému spíše jako zastoupení lokálních komunit. Vy sám pak tedy i na svých stránkách píšete, že se zaměřujete primárně na regionální projekty. Jak vnímáte roli Senátu a senátora Vy?

    Myslím si, že dobrý senátor by měl umět propojit svoji zákonodárnou roli právě s tou rolí lokálního reprezentanta. To znamená, jak už jsem řekl, že chci nějakým způsobem popularizovat náš region, zlepšovat mu jméno. Říkal jste sám, koho jsme tady měli poslední dvě volební období v Senátu. Moje dva úkoly tedy jsou vylepšit v našem regionu pověst Senátu a prostřednictvím Senátu vylepšit jméno našeho regionu před zbytkem republiky.

    Martin Krsek, senátor za SEN 21 Martin Krsek, senátor za SEN 21 | ČTK / Hájek Ondřej

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jaryn19 ( 11. října 2022 15:37 )

protože polostátní ČEZ prodal elektřinu, kterou bude vyrábět až za rok za ceny platné před rokem...

krapotkin ( 10. října 2022 11:14 )

Připomněl jsi mi povídku Šimka a Grosmana - Nechci slevu zadarmo.

krapotkin ( 10. října 2022 11:13 )

Brečíš marně, vládnoucí sebranka si už plánuje zvýšení nezasloužených platů, prtože z mizerných 100 až 200 000 měsíčně se ve Fialově drahotě nedá uživit.

Tomasj ( 10. října 2022 10:51 )

plány jsou jasný namastí si kapsy a zvýší tak státní dluh, stát nemá finance na to aby platil tolik politikům, STOP platů politikům

Jirik-ta ( 10. října 2022 08:09 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa