Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak správně odvolit? 10 otázek a odpovědí!

  • Autor: David Polák - 
    23. 9. 2022
    05:00

    Dnes úderem 14:00 se Čechům opět po celé republice otevřou volební místnosti. Lidé si tak budou moci po čtyřech letech zvolit nového starostu, primátora a zastupitele. Ve 27 okresech i senátory. Co vás letos u uren čeká a jak se vůbec hlasuje? Blesk vám přináší deset základních otázek a odpovědí.

  • 1.Kdy se konají obecní volby?

    Prezident Miloš Zeman (77) už v dubnu vyhlásil termín voleb do obecních zastupitelstev, přičemž rozhodl, že se uskuteční v pátek 23. a v sobotu 24. září.

    VÍCE O SYSTÉMU KOMUNÁLNÍCH VOLEB ČTĚTE ZDE >>>

    VÍCE O SYSTÉMU VOLEB DO SENÁTU ČTĚTE ZDE >>>

  • 2.Od kolika a kde mohou lidé volit?

    Čechům se dnes a zítra otevře v zemi přes šest tisíc volebních okrsků. Ty budou veřejnosti k dispozici v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Hlasujete ve svém volebním okrsku podle místa trvalého bydliště, tam jste také zapsáni ve stálém seznamu voličů.

    Adresu okrsku máte uvedenou na volebních lístcích, které jste obdrželi do poštovních schránek. Pokud na nich informace není uvedena, stačí zavolat nebo se podívat na stránky vaší obce či města. Lze využít i web Volby.Tmapy.cz.

  • 3.Kdo se může hlasování zúčastnit?

    Volit může každý občan s volebním právem. To znamená, že obálku do urny může vhodit osoba starší 18 let nebo ta, která dosáhne plnoletosti nejpozději druhý den voleb. Volit mohou i cizinci, pokud jsou občany Evropské unie a mají přihlášen přechodný pobyt v Česku.

    VÍCE O TOM, JAK VOLIT V KOMUNÁLNÍCH VOLBÁCH, ČTĚTE ZDE >>>

  • 4.Jaké potřebujete doklady a co si vzít s sebou?

    Jako každé volby budete potřebovat doklad totožnosti - občanský průkaz nebo cestovní pas. Bez dokladu nelze odvolit. Pokud jste do schránky obdrželi lístky, lze si je přinést. Pokud je nemáte (anebo jste je ztratili), dostanete je ve volební místnosti po odškrtnutí ze seznamu voličů.

  • 5.Jak se hlasuje?

    V obecních volbách lze hlasovat třemi způsoby a nelze - jako třeba ve volbách do Sněmovny - vybrat jen jednu stranu a její kandidátku vložit do obálky. Aby byl hlas platný, musí volič:

    Označit křížkem jednu volební stranu - takto hlasujete pro kandidáty dané strany v pořadí, v jakém jsou uvedeni na hlasovacím lístku.

    Označit křížkem vybrané kandidáty z libovolného počtu stran - maximálně můžete rozdat tolik křížků, kolik je členů zastupitelstva ve vaší obci. Máte tedy možnost kandidáty kombinovat napříč stranami i hnutími.

    Lze propojit oba výše uvedené způsoby - přednostně získají hlasy jednotliví kandidáti označeni křížkem. Hlasy zbývající do počtu členů zastupitelstva se přiřadí kandidátům strany, kterou jste zakřížkovali, a to dle jejich pořadí na hlasovacím lístku.

  • 6.Na co si dát pozor, aby byl hlas platný?

    Aby byl hlas platný, musí jeho úpravu volič provést za plentou. Je nutné si dát pozor při zaškrtávání kandidátů, aby počet vybraných zástupců nepřekročil počet křesel v zastupitelstvu.

    Hlasovací lístek či lístky, pokud dotyčný volí do zastupitelstva města i městské části, pak vloží do úřední obálky, kterou při ztotožnění dostane od volební komise, a tu pak vhodí před komisí do zapečetěné urny.

  • 7.Jak je to s termíny senátních voleb?

    Hlava státu letos v dubnu také rozhodla o konání senátních voleb, a to ve dvou kolech. Termín 1. kola je stejný jako u komunálních voleb, tedy v pátek 23. a v sobotu 24. září.

    Druhé kolo - to se koná, když v prvním kole žádný kandidát nezíská víc než 50 procent hlasů a postupují do něho dva nejúspěšnější uchazeči, proběhne o týden později v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

    VÍCE O TOM, JAKO VOLIT DO SENÁTU, ČTĚTE ZDE >>>

  • 8.Kde všude se vybírají členové horní komory Parlamentu?

    Boj o post senátora se letos týká jedné třetiny volebních okrsků, tedy 27 obvodů. Volí se standardně ve volebních místnostech, které budou otevřeny oba pátky od 14 do 20 hodin a obě soboty od 8 do 14 hodin. Místnosti jsou stejné jako pro komunální volby.

    Seznam obvodů, kde se volí senátoři:

    1 - Karlovy Vary

    4 - Most

    7 - Plzeň-město

    10 - Český Krumlov

    13 - Tábor

    16 - Beroun

    19 - Praha 11

    22 - Praha 10

    25 - Praha 6

    28 - Mělník

    31 - Ústí nad Labem

    34 - Liberec

    37 - Jičín

    40 - Kutná Hora

    43 - Pardubice

    46 - Ústí nad Orlicí

    49 - Blansko

    52 - Jihlava

    55 - Brno-město

    58 - Brno-město

    61 - Olomouc

    64 - Bruntál

    67 - Nový Jičín

    70 - Ostrava-město

    73 - Frýdek-Místek

    76 - Kroměříž

    79 - Hodonín

  • 9.Kdo se může zúčastnit?

    Volit člena horní komory Parlamentu mohou pouze lidé s trvalým pobytem v daném senátním obvodu. Podmínka je stejná jako u obecních voleb. Hlasovat tedy mohou občané, kterým bylo 18 let, případně dosáhli plnoletosti nejpozději druhý den voleb.

    Pokud se koná druhé kolo a občan oslaví 18. narozeniny nejpozději druhý den druhého kola, může se jej účastnit.

  • 10.Jak se volí do Senátu a na co si dát pozor?

    Tato volba probíhá stejně jako u obecních voleb. S sebou je nutné mít buď občanku, anebo pas. Lístky nejsou potřeba, ty naleznete v místnosti. Pozor: U senátních voleb se lístky nijak neoznačují. Každý kandidát má totiž vlastní lístek. Vybraný lístek vložíte do úřední obálky. Ta má na sobě razítko.

    Tuto obálku pak vhodíte do urny. Aby byl váš hlas platný, nesmí být lístek s kandidátem přetržený. Stejný postup pak platí i v druhém kole.

    ONLINE PŘENOS Z VOLEBNÍHO DĚNÍ ČTĚTE ZDE >>>

    Array

    Video  Doba není jednoduchá, ale nemůžeme se složit. A musíme šetřit, zaznělo o energiích v ostravské předvolební debatě Blesku.  - Mall TV a Blesk TV
    Video se připravuje ...

1pravda1 ( 23. září 2022 16:48 )

Takže jdu volit PROTI ODS-TOP-STAN-PIRÁTŮM-KDU - PROTOŽE ZELENÉ OBLIČEJE VE VOLEBNÍM STUDIU AŽ JIM BUDOU POČÍTAT A O KOLIK PŘIŠLI SENÁTORŮ A ZASTUPITELŮ STOJÍ ZA TO. VŠAK JIM TO DOJDE - JE TO REFERENDUM O VLÁDĚ - BUĎ SI POLEPŠÍ NEBO POHORŠÍ

1pravda1 ( 23. září 2022 16:48 )

jdu volit proti vládě - jen ať vidí, co si myslíme o jejich paktování se s ropušanem a stanem - prý komunální volby nejsou o vládě - jo - ale o ropušanovi a jeho stanu v Praze určitě ano, stejně tak o tom, že čím méně budou mít zastupitelů a senátorů, - tím uvidí, že občané je nechtějí, oni jsou totiž představitelé svých stran i když ropušan žvaní, že hlubučka - předsedu stanu v praze neznal snad?

BobyNo1 ( 23. září 2022 15:32 )

Jo, jo, aby disciplinovaní ovčané zase zvolili upoceného peofesora, mafiánského Ropušana, traktoristu Jurečku, fetoše Bartoše či chudou duchem Pekarovou! To určitě!

krapotkin ( 23. září 2022 10:45 )

Proto Válek radí nechodit k volbám i s rýmičkou. Bojí se o židli.

defakto ( 23. září 2022 10:18 )

... přesně tak !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa