Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Vyšachuje ODS ze hry ANO po Brně i v Plzni? Návrat kmotrů, rozčiluje se Babiš

Autor: ČTK - 
10. října 2018
12:13

Za návrat kmotrů označil dnes premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš povolební vyjednávání občanských demokratů ve velkých městech. Podobný scénář jako v Brně, kde se v úterý dohodli přes počáteční shodu s ANO občanští demokraté s Piráty, ČSSD a KDU-ČSL, se podle Babiše chystá i v Plzni. S odkazem na webové články Babiš zpochybňoval na tiskové konferenci po jednání vlády minulost pravděpodobné příští brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS). Předseda ODS Petr Fiala reagoval připomenutím Babišových styků a obchodů.

Koalice domlouvané ODS na úrovni velkých měst ukazují podle Babiše, že se občanští demokraté nezbavili pověsti strany hájící partikulární zájmy. „Není to o programu, ale o těch zájmech, je to to nejhorší, co se může stát,“ uvedl. Dodal, že „Fiala, který se od kmotrů distancoval, jim stále fandí“.Být na jeho místě, raději bych o kmotrech moc nemluvil. Na rozdíl od pana Babiše se s nikým takovým neznám, natož abych si s ním tykal či obchodoval,“ reagoval Fiala na Twitteru.

V Brně mají strany koalice dohromady 33 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Obešly vítězné ANO, s nímž už přitom byly ODS, KDU-ČSL a ČSSD domluveny na koalici. Vaňková to vysvětlila tím, že se strany dohodly na základě silnější shody programů. Babiš to označil za podraz, naopak Fiala uvítal „koalici změny“.

V Plzni se v úterý sešly na prvním povolebním vyjednávání dvě nejsilnější strany vzešlé z víkendových komunálních voleb - ANO a ODS, obě mají po 13 mandátech a obě trvají na tom, že v nové koalici pro sebe získají primátora. Do zastupitelstva se 47 mandáty se dostalo dalších pět stran.

Doporučujeme
ivoadller ( 10. října 2018 17:02 )

Je škoda, že Pražáci nevolili jako mimopražtí. Ukazuje se, že mimo Prahu žijí moudřejší lidé. Řešeni je jen jedno - volební právo jen pro mimopražské. Jaký bude Senát nevím, ale už je načase, aby ten vyžírka Štěch už skončil. A to jsem si ho představoval jako kandidáta na prezidenta! Je jako celá ČSSD - ani ryba, ani rak. ANO si musí velice rychle zvyknout na podrazy v politice. Má větší potenciál, než si myslíme.

ivoadller ( 10. října 2018 16:57 )

Omur ( 10. října 2018 16:02 )

To nám řekni, proč potřebuje mlaskat Babiš?

tosto ( 10. října 2018 15:57 )

ODS už došly prachy z tunelů a jiných rozkrádaček tak potřebuji si rochu zamlaskat u koryt.

Omur ( 10. října 2018 15:39 )

Kdyby tu byla demo, jak Andrej a Zeman říká, tak nebude vzteky reagovat o megapodrazu. Obvinil celý svět jen sebe ne. Naštval mě hlavně reakcí, nezvládl se vzteky... no co, no. A u komoušů se informavat nikdo nebude, běž si přečíst u M. Davida link. Pokud chceš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa