Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš bez Moniky popíjel se Stuchlíkem. Řešil Prahu, Sobotku i obezitu

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. října 2018
00:05

Rodinu vzal nejprve na oběd do luxusní asijské restaurace na Smíchově. A pak si do Pařížské ulice šel kupovat obleky, protože prý opět přibral. Andrej Babiš (ANO) se v sobotu ve volebním štábu ANO uvolnil. U sklenky vína debatoval s lídrem ANO Petrem Stuchlíkem v Praze, kde to však nedopadlo podle představ. Hned pět stran si totiž rozdělilo hlavní porci hlasů voličů. A ANO hrozí vyšachování. Babiš však řešil i vládní koalici a spolupráci, šéfa ČSSD Jana Hamáčka si pochvaluje, ČSSD by mu prý měla poděkovat. Zato Bohuslav Sobotka to zase schytal.  

Pane premiére, jaký byl pro vás volební den? S rodinou jste vyrazil do asijské restaurace, poté nakupovat obleky do Pařížské…

No byl jsem ve skvělé restauraci, jmenuje se Taro, je to objev roku 2018. Mají tam skvělé jídlo, je to malinká restaurace a strašně jsme si pochutnali. Spal jsem dlouho, do půl desáté. A pak jsme šli s rodinou do restaurace, potom jsem si šel koupit nějaké obleky, protože jsem stále tlustej, no a potom jsem přišel sem.

V Praze situace vypadá tak, že se nakonec vyprofilovalo pět kandidátů na uzavírání nějaké budoucí koalice. Jak vnímáte to, že vlastně uspělo hnutí pana Čižinského Praha sobě? Nejsou to jenom Piráti, ODS, ANO a Spojené síly pro Prahu, ale třeba i oni.

Tak pan Čižinský byl asi úspěšný starosta na Praze 7 myslím, takže má na čem budovat a samozřejmě je otázka, jak dopadne ta koalice. Kdo se domluví a tak dále, ale to je spíš otázka na pana Stuchlíka, pana Pilného a pana Nachera a dalších, kteří budou vyjednávat.

V debatě Blesku jste upozorňoval na to, že Piráti nemají koaliční potenciál, že chtějí jít do opozice. Stále to tak vnímáte a vidíte vůbec nějakého koaličního partnera, ač sám opakovaně říkáte, že nebudete zasahovat do koalic?

Já samozřejmě vnímám Piráty ve Sněmovně. Oni nemají žádný koaliční potenciál. Oni stále kritizují, a když jsme je pozvali, aby nám pomohli s IT, tak si dali inzerát. Takže oni jenom destruují a boří a koaliční potenciál nemají žádný. Jejich lídr se vyjádřil, že s nikým nechce, potom vlastně, když tam byla nějaká debata, že se má postavit nějaké muzeum, tak říkal, že ho postaví na internetu, takže my v Praze asi nebudeme chodit do ulic, ale na internet.

Takže ten jejich lídr je zvláštní, a proto jsem to i kritizoval, že aby jejich voliči věděli. Samozřejmě. Jsou protestní strana, tak by bylo dobré, aby konečně už ukázali něco a vzali zodpovědnost a předvedli to, protože oni netuší, jak funguje státní správa. Netuší. Já bych jim to skutečně přál zažít. Zákon o státní službě, kde vlastně státní tajemník má větší slovo než ministr a tak dále. Takže tak to je.

Přeci jenom ta situace pro hnutí ANO není ideální v Praze i proto, že pan Čižinský třeba říkal, že nechce jít do koalice s ANO a ODS a voličům sliboval, že hlas pro něj nebude hlas pro vás a pro ODS. Piráti od vás také dávají ruce pryč. Vnímáte to tedy tak, že vás ostatní strany mohou vyšachovat v té povolební hře?

To skutečně nevím. Může se to stát. Pan Čižinský, proč se proti nám vymezuje, nevím. Většina těch lidí, kteří mě nesnáší, nejsou schopni argumentovat, protože z hlediska mého působení v politice mi nikdo nemůže nic vyčítat. Takže my jako hnutí máme ve velké politice jasné výsledky. V zahraniční politice, ve vládě. Udělali jsme první defacto dlouhodobý investiční plán, připravujeme.

Takže jsou to různé pseudoaféry, které tady byly dány na stůl, aby mě odradili vlastně od velké politiky a víceméně pan Čižinský asi vychází z toho. Přitom já jsem se s ním setkal i v minulosti, když mě požádal jako premiéra o schůzku, tak jsme spolu seděli. Já jsem měl například projekt, tam kde byla Stalinova socha, že tam postavíme Slovanskou epopej, že tam uděláme muzeum a la Gugenheim, Bilbao, nebo ta loď v Paříži. Epopej v Japonsku vidělo 650 tisíc lidí, takže máme plno projektů v Praze a otázka je, jak to vlastně dopadne. Ale já se v tom určitě angažovat nebudu.

Array

Opakovaně si pochvalujete spolupráci s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Můžete popsat hlavní rozdíly s jeho předchůdcem Bohuslavem Sobotkou?

Ten hlavní rozdíl je, že pan Hamáček komunikuje. Pan Sobotka nekomunikoval. Takže já komunikuji se všemi ministry přes SMS. Já si pamatuju, když pan Pelikán požádal pana Sobotku o schůzku a trvalo to snad dva měsíce. To bylo všechno formální. To byl člověk, který se absolutně nehodil do skutečného života, byl samozřejmě loutka těch lidí, kteří stáli za ním. Já se ve vládě snažím, abychom spolupracovali, aby nebyly konflikty, protože všechna média čekají na nějaké konflikty. Ale děláme kompromisy a posouváme to dopředu.

Zeptám se ještě na dvě zajímavé perličky ze senátních voleb. Jiří Paroubek a David Rath ve volbách neuspěli. Co říkáte na toto?

Já to snad ani nechci komentovat. A voliči tak rozhodli Je to dobře. Máme svobodné volby, máme demokracii. České republice se skutečně velice dobře daří, takže není důvod na naštvanost. Posouváme to dopředu, chceme naší zemi na špičku Evropy. Náš potenciál je obrovský, takže já jsem skutečně šel do politiky opravdu bojovat proti korupci. Takže já nemám problém, když v tisících obcích bude starosta nezávislý, nebude za nás a bude pracovat pro lidi korektně, transparentně. Takže to byl cíl, vlastně ozdravení té politické scény.

V senátních volbách to pro ANO nevypadá dvakrát růžově. Jedenáct kandidátů může postoupit z druhého místa do druhého kola. Pouze jeden kandidát z prvního místa. Vnímáte to jako propadák svým způsobem pro ANO?

Vůbec ne. My neobhajujeme žádný post a nevím, jestli tam máme deset kandidátů. Ale tam to dopadne tak, že se všichni spojí proti nám, protože ta politická scéna je stále rozdělená. Je ANO a víceméně všichni proti nám, takže uvidíme, jestli se to změní a nedopadne to jako v krajských volbách v Hradci Králové, kde jsme vyhráli a dvě hodiny na to už měli šest nebo sedm koalic.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

amaliana ( 7. října 2018 01:17 )

Babiš bez Monči a co ta chudera bez něj doma dělá? když její IQ netačí ani na zavření okna? Kdo jí kdy slyšel mluvit, ví o čem píšu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa