Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Měl jsem infarkt.“ Letitý starosta v Lipovci jde do penze, obec je bez voleb

Autor: mat - 
6. října 2018
09:15

Poslední den po 32 letech prožil v pátek v křesle starosty František Kopřiva (nestraník za ČSSD). V Lipovci na Blanensku se nepodařilo sestavit ani jednu kandidátku, volby se nekonají. Obec povede pověřený správce. A Kopřiva míří do důchodu.

„Avizoval jsem dopředu, že už nebudu pokračovat. Letos jsem měl infarkt, musím zvolnit,“ řekl Blesku. Těší se na své koníčky - myslivost, včely, kaktusy a také se chce víc věnovat vnoučatům.

Investice u ledu

Situace je paradoxní, ve vesnici lze na první pohled poznat, že se za uplynulé roky udělalo hodně práce. Obecní byty, obřadní síň, prodejna potravin, opravená škola. Pro starostu je aktuální nezájem o správu obce s více než tisícovkou obyvatel zklamáním. Před čtyřmi roky se přitom o radnici přetahovali lidovci, komunisté a sociální demokraté, teď nejsou lidi.

„Správce tady bude jen dvě hodiny týdně, navíc nemůže rozhodovat o zásadních investicích. Chtěli jsme vybavit nové učebny ve škole, takhle to půjde k ledu,“ posteskl si Kopřiva.

Array

Video  Zeman odvolil. Kopl si do Rozhlasu a novinářů. „Zavřete tu pusu...“  - Blesk Zprávy / Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ministerstvo vnitra už oznámilo, že dodatečné volby se uskuteční v Lipovci i v dalších obcích, kde nesestavili kandidátky, příští rok v lednu. „Chci nabídnout své dlouholeté zkušenosti. Věřím, že se lidi dají dohromady a domluví se,“ prohlásil končící starosta.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa