Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rekordy senátních voleb: Kdo zvítězil nejtěsněji a komu stačilo nejméně hlasů

Autor: Petr Sokol (Reflex.cz) - 
6. října 2018
11:40

S každými volbami je spojená i řada většinou nezajímavých statistik. V případě těch senátních tomu tak ovšem není. Některé volební rekordy jsou jen těžko uvěřitelné. Nejmenší volební účast například nedosáhla ani deseti procent. Nejtěsnější vítězství bylo jen o několik desítek hlasů a k tomu, aby se kandidát stal senátorem, stačily v minulosti i necelé 4000 hlasů.

Nejmenší počet hlasů pro zvolení senátorem: Ivana Cabrnochová

Kandidátce Strany zelených Ivaně Cabrnochové stačilo v roce 2014 v doplňovacích volbách k zisku senátního mandátu v druhém kole pouhých 3664 hlasů. To je dosud platný absolutní rekord, nikdo se nedostal do Senátu s menším počtem hlasů. Výsledek z Prahy 10 byl samozřejmě ovlivněn faktem, že se jednalo o doplňovací volby, kdy se o uprázdnění mandátu hlasuje jen v jednom či dvou obvodech, a kampaň se proto netěší celostátní pozornosti, takže je méně předvolební propagace a téměř vždy méně voličů.

V řádných volbách jsou senátní křesla „nejlevnější“ na Ostravsku. V posledních dvou volbách v tamních obvodech stačilo k zisku mandátu jen přibližně šest tisíc hlasů. Před dvěma lety zde byl zvolen nezávislý kandidát s podporou ODS Zdeněk Nytra jen s 6058 hlasy. V roce 2016 zde dosud platný rekord pro řádné volby vytvořil kandidát ANO Petr Koliba, kterého do Senátu posunulo pouhých 5913 voličů z druhého kola.

Nejvíc hlasů v senátních volbách: Jan Sobotka

Až do letošního ledna byla nejvýše v žebříčku s nejvyšším počtem hlasů nominantka KDU-ČSL Helena Rögnerová v obvodě Benešov. V roce 2000 ji podpořilo 24 553 voličů. Rögnerová tehdy také vytvořila rekord ve velikosti náskoku před soupeřem ve druhém kole senátních voleb. Tehdejší předsedkyni Senátu za ODS Libuši Benešovou totiž porazila o více než 16 tisíc hlasů.

O první z rekordů přišla Rögnerová v doplňovacích volbách, které proběhly letos v lednu v obvodě Trutnov, kde je svými eskapádami vyvolal původní senátor za ANO Jiří Hlavatý. S novým historickým maximem hlasů ho v druhém kole porazil starosta Vrchlabí nominovaný hnutím STAN Jan Sobotka. Toho volilo rekordních 30 331 voličů. Ovšem výsledky zkreslil fakt, že druhé kolo se zde uskutečnilo souběžně s volbou prezidenta, což k urnám přilákalo na standard senátních voleb obrovský počet hlasujících.

O dalších volebních rekordech se dočtete na webu Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa