Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Čižinský slaví úspěchy. V Praze 7 bral nadpoloviční většinu, na magistrátě je Praha sobě třetí

Autor: mah, ČTK - 
7. října 2018
11:27

Jan Čižinský a jeho hnutí Praha sobě může slavit. Ve volbách na magistrát skončili na třetím místě s třinácti zastupiteli a začali tak vyjednávat o možné koalici s Piráty a Koalicí pro Prahu. Ve volbách do zastupitelstva městské části Praha 7 pak Čižínský zaznamenal absolutní úspěch. Díky zisku 55,47 procenta hlasů bude jeho hnutí mít na radnici 18 zastupitelů a bude moci vládnout samo.

Do zastupitelstva Prahy 7 se dostala ještě další čtyři kandidující uskupení. Čtyři mandáty získala koalice ODS, Svobodných a Soukromníků, tři zastupitele bude mít kandidátka Pirátů a Zelených a po dvou mandátech dostaly ANO a koalice Spojené síly pro Prahu 7, která je složena z TOP 09 a STAN.

Čižinského hnutí vyhrálo volby v Praze 7 s velkým náskokem i v roce 2014. Tehdy získalo 43,69 procenta hlasů a obsadilo 15 křesel. Hnutí utvořilo koalici s Koalicí PRO 7, která získala 11,5 procenta hlasů a čtyři mandáty. Po třech zastupitelích obsadily ODS a TOP 09 a po dvou ANO a ČSSD.

Čižinský letos jako lídr hnutí Praha sobě kandidoval nejen na radnici Prahy 7, ale i na pražský magistrát, ukončil kvůli tomu členství v KDU-ČSL. Ve volbách do vedení hlavního města dostalo jeho hnutí 16,6 procenta. Uskupení uspělo i v první městské části, kde Praha 1 Sobě pod vedením Pavla Čižinského, bratra starosty Prahy 7, zvítězila se ziskem 21,3 procenta.

Hnutí Praha sobě se podařilo před volbami shromáždit téměř 100.000 podpisů, které potřebovalo, aby mohlo na magistrát kandidovat jako sdružení občanských kandidátů.

Vyjednávání o koalici na magistrátu začala již před sečtením hlasů

V Praze ještě nebyly sečteny všechny okrsky a již se začalo vyjednávat o možné podobě budoucí koalice. Jednání probíhají především mezi Čižinského hnutím Praha sobě, Piráty v čele se Zdeňkem Hřibem a Koalicí pro Prahu, kterou do voleb vedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Změna je skutečně na dosah, zbývá domluvit koalici. Já jenom apeluji, abychom rychle jednali. Hlavní klíč k řešení problémů, které Praha má, jako je doprava a bydlení, je právě zrychlení magistrátu. A těžko přesvědčíme voliče, že umíme zrychlit magistrát, když budeme domlouvat koalici strašně dlouho,“ řekl novinářům Čižinský.

Pro změnu na magistrátu je Praha sobě ochotná i ke kompromisům, jestli to ale bude i jeho setrvání v čele Prahy 7 ale zatím komentovat nechtěl. „Stále chceme, aby ve vedení Prahy byli lidé, kteří budou ochotni se jí věnovat naplno,“ řekl ČTK lídr Pirátů v Praze Hřib.

Piráti schůzky zahájí v neděli, Koalice pro Prahu to s Prahou sobě stihla těsně před půlnocí. „Těší mě, když občanská reakce, která se proměnila do hnutí Praha sobě, uspěje. Je to opak toho, když si nějaký oligarcha koupí média a za svůj kapitál si vytvoří politické hnutí,“ řekl při příchodu Pospíšil. Přestože při příchodu uvedl, že Praha má konečně naději na radu, která přinese změnu, později doplnil, že ze sobotní schůzky nelze dělat předčasné závěry. „Budeme zcela seriózně jednat i s ODS,“ dodal.

Mají většinu, přesto chtějí koalici

V pondělí se zastupitelé hnutí Praha 7 sobě rozhodli, že na radnici sedmé městské části sestaví koaliční vládu, přestože mají v 29členném zastupitelstvu 18 mandátů. „Dohodli jsme se, že půjdeme v koalici, ale s kým, o tom budeme teprve jednat. Detaily musíme teprve domluvit," uvedl pro ČTK Čižinský. 

Čižinský letos kandidoval také jako lídr hnutí Praha Sobě na magistrát. Kvůli kandidatuře za Praha Sobě mu zaniklo členství v KDU-ČSL, jehož byl dříve členem. Ve volbách do vedení hlavního města dostalo jeho hnutí 16,6 procenta a nyní vyjednává o koalici s Piráty a uskupením Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL).

Přečtěte si i povolební glosu Martina Čabana na serveru E15.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa