Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po volbách padají hlavy. Místopředseda ČSSD Foldyna chce skončit. Zbabělost, kontruje Zeman

Autor: Jakub Veinlich - 
7. října 2018
12:20

Sociální demokraté ztratili v letošních komunálních volbách pozice ve velkých městech. Historický propadák zažila strana i v severních Čechách. V Děčíně dostali sociální demokraté jen 5,96 procenta hlasů a budou mít jediného zastupitele. Mandát neuhájil ani místopředseda strany Jaroslav Foldyna. Blesk Zprávám řekl, že se hned v neděli chystá složit stranické funkce. Foldynův přítel, prezident Miloš Zeman, značil krok svého věrného podorovatele za zbabělost.

V zastupitelstvu v Děčíně bude míst ČSSD jen jediného zástupce. Bude jím Václav Němeček, který získal 1996 hlasů. Nikdo další ve volbách neproklouznul. Ani místopředseda strany Jaroslav Foldyna, který je dokonce i regionálním lídrem. Skončil jako první náhradník.

„Nikdy jsem nic strašnějšího nezažil. A to jsem v ČSSD už od roku 1989,“ řekl zkroušený Foldyna Blesk Zprávám v sobotu večer. Hned na nedělní dopoledne podle svých slov chystá zásadní rozhodnutí. „Zítra chystám zveřejnit své stanovisko. Bude zásadní,“ řekl nejdříve tajuplně Blesk Zprávám Foldyna.

Sám se podle svých slov snažil v posledních týdnech brzdit směr, kterým ČSSD směřuje, ale prý se mu to nepovedlo. „Zdržel jsem se při hlasování o panu Pochem, zda má být ministrem zahraničí. Nedokázal jsem stranické věci zásadně ovlivnit,“ naznačoval chvíli své příští kroky Foldyna s tím, že chce vše řešit až s chladnou hlavou. A znovu zopakoval, že své prohlášení vydá v neděli.

Na závěr rozhovoru ale naznačil, že odejde z vedení ČSSD. „Strana zažila Waterloo. Připravuji se na vše možné – zřejmě rezignuji i na post místopředsedy,“ uvedl. Zda si ponechá poslanecký mandát, zatím nechtěl komentovat.

Foldyna Patří k oblíbeným poslancům prerzidenta Miloše Zeman. Za chystanou rezignaci ovšem pochvalu z Hradu místopředseda ČSSD rozhodně neuslyší. Naopak, Zeman označil jeho krok za zbabělost a útěk. 

„Když uteču z boje, tak to není přijetí odpovědnosti za výsledky voleb, ale zbabělost,“ reagoval Zeman, který je prý u Foldyny zvyklý, že celý život reaguje velmi emotivně, což prý není v politice příliš dobré. 

„Mojí povinností, pokud jsem byl zvolen na sjezdu, a to Jarda Foldyna byl, tak mám za úkol zůstat, utřít slzu z oka, dřít na sobě a vyčkat na další volby,“ pokračoval Zeman v krytice.

Rozhodnutí Foldyny odejít z vedení ČSSD nechtěl v pátek večer rozebírat předseda strany Jan Hamáček. „Počkejme si, až a jestli Jarda takové rozhodnutí udělá,“ řekl šéf ČSSD Blesk Zprávám.

Jedna z tradičních českých stran a součást nynější vládní koalice ČSSD se nedostane do městských zastupitelstev v Praze, Hradci Králové či Ústí nad Labem. Nic takového od roku 1990 nepamatuje.

Array

Více o volebních výsledcích čtěte ZDE

Doporučujeme
paska ( 31. října 2018 11:20 )

A co ta čeština ? KRYTIKA ? Styďte se novináři !!!

zada ( 7. října 2018 20:00 )

Foldyno nekonči!!!!! Ty jsi tam jediný normální v ČSSD člověk. Poděkujte si v ČSSD Sobotkovi, Pochemu a Hamáčkovi s Ptříčkem za ten tyjátr s MZ.

marmat ( 7. října 2018 19:26 )

Kdy jste naposledy slyšel o Zimolovi ??? Ale pomsta je opravdu sladká....Co na to Zaorálek s Chovancem??? Sežrali Kalouskovi taktiku na "likvidaci Babiše"....Karma funguje nyní jak má.....a má velkou práci.

marmat ( 7. října 2018 19:21 )

hejhej: OK .....vůbec NIC nepochopili už vloni....že pomlouvat jiné je jako hrát na Titaniku poslední housle....Jedna minela za druhou a Poche tomu nasadil korunu.Chtěli kopírovat premiéra, aby nevypadali jako gumy a slibovali koniny.

horor ( 7. října 2018 17:58 )

Všichni kamarádi Miloše Zemana opouštějí, teskné!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa