Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj o Prahu v Blesku: Deset kandidátů na primátora čeká palba ožehavých otázek

Autor: red - 
30. září 2018
17:00

Napětí stoupá a voliči zkusí už 5. a 6. října zamíchat se zavedenými pořádky na pražském magistrátu. Vyberou nové vedení metropole, křesla pražského primátora a zastupitelů lákají přitom kandidáty z 29 politických uskupení. Ti papírově nejúspěšnější se střetnou před kamerami Blesku, a to už v pondělí 1. října. Debatu s názvem Boj o Prahu odvysíláme živě od 20 hodin.

O účastnících debaty rozhodl průzkum agentury Phoenix Research, ta exkluzivně pro Blesk sbírala od 10. srpna do 8. září odpovědi více než tisícovky Pražanů. Obyvatelé metropole dali největší šanci Pirátům, ODS, hnutí ANO a Spojeným silám pro Prahu (TOP 09, Starostové, KDU-ČSL, LES, Demokraté Jana Kasala).

V debatě se střetnou politici z deseti stran, které Pražany oslovily nejvíc. Výjimkou je Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, která v průzkumu sice také uspěla, redakce se však rozhodla jejich kandidáta nepozvat. 

„Zástupci SPD mají obecně problémy korigovat svoje vyjádření tak, aby neobsahovala rasistické nebo xenofobní myšlenky. Redakce Blesku odmítá převzít společenskou odpovědnost za takovéto jednání hostů v přímém přenosu,“ zdůvodnil rozhodnutí projektový manažer Blesku David Vaníček.

„Druhý důvod je ten, že SPD opakovaně odmítala vpouštět redaktory Blesku na své akce, čili tím jasně deklarovala, že pohrdá našimi čtenáři a nemá zájem, aby se dozvěděli pravdivé informace o fungování strany pana Okamury. Rozhodli jsme se, že SPD tedy splníme toto přání i v případě obou debat, které připravujeme,“ dodal Vaníček.

Kdo bude v Blesku bojovat o Prahu?

Pirát Zdeněk Hřib (37), lékař a ředitel obecně prospěšné společnosti je lídrem kandidátky strany do zastupitelstva hlavního města Prahy. O křeslo se neúspěšně snažil už v minulých volbách jako nestraník. Studoval medicínu, ale podílel se jako vedoucí sekce IT i na projektu elektronického receptu.

Kandidát Pirátů na primátora Prahy Zdeněk Hřib Kandidát Pirátů na primátora Prahy Zdeněk Hřib | ČTK

Bohuslav Svoboda (74, ODS) je profesí lékař v oboru gynekologie a porodnictví. V minulosti byl děkanem 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, přednostou gynekologicko-porodnické kliniky vinohradské nemocnice nebo prvním prezidentem České lékařské komory. Stál také jedno volební období v čele pražského magistrátu, ale před čtyřmi lety primátorský mandát neobhájil. 

Bohuslav Svoboda kandiduje za ODS. Bohuslav Svoboda kandiduje za ODS. | Blesk – Martin Hurda, David Malík, Pavel Machan

Podnikatel Petr Stuchlík (41, za ANO) vystudoval ekonomiku, management a marketing. Spoluzaložil finančně poradenské společnosti Fincentrum, měl také podíl ve společnosti Fair Credit, která poskytuje kontroverzní krátkodobé půjčky s vysokým úrokem, vlastnil dvě rozhlasové stanice. Do zastupitelstva hlavního města Prahy kandiduje jako nestraník na první pozici kandidátky hnutí ANO.

Petr Stuchlík Petr Stuchlík | Facebook Petra Stuchlíka

Jiří Pospíšil (42, Spojené síly pro Prahu) bývalý místopředseda ODS a bývalý poslanec Jiří Pospíšil je v současné době poslancem Evropského parlamentu za TOP 09, od roku 2017 členem této strany a také jejím předsedou. Původně byl však členem ODA. V minulosti byl dvakrát ministrem spravedlnosti, nejdříve v Topolánkově a pak i v Nečasově vládě. 

Jiří Pospíšil Jiří Pospíšil | ČTK

Jan Čižinský (40, Praha sobě) je od loňska poslanec, od roku 2014 zastupitel hlavního města Prahy a starosta Prahy 7. Na primátora Prahy kandiduje jako lídr iniciativy Praha sobě a Praha 7 sobě. Do letoška byl členem KDU-ČSL. Pracoval jako učitel na základní a střední škole, i na Karlově univerzitě.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský Starosta Prahy 7 Jan Čižinský | Daniel Vitouš

Karel Fischer (51, Starostové pro Prahu) je profesí advokát. Věnuje se právu developerských projektů, veřejných zakázek a obchodních soutěží, dále na vztahy mezi veřejnou správou a soukromým sektorem. yl zastupitelem hlavního města Prahy i Prahy 1. Lídr hnutí se v politice specializuje na fungování zastupitelské demokracie, na správu věcí veřejných a fungování územních samosprávních celků. 

boj o prahu karel fischer boj o prahu karel fischer | archiv Blesku

Jakub Landovský (42, ČSSD) je advokát, politolog a vysokoškolský pedagog, od března 2015 náměstek ministra obrany ČR a také syn herce Pavla Landovského. O post prvního muže Prahy usiluje jako člen ČSSD. Je vystudovaný právník.

Lídr pražské ČSSD Jakub Landovský Lídr pražské ČSSD Jakub Landovský | ČTK

Marta Semelová (58, KSČM) je bývalá členka KSČ, nynější členka KSČM, předsedkyně klubu strany v pražském zastupitelstvu a dlouholetá předsedkyně Pražské rady KSČM. Osm let byla poslankyní za stranu, ve které patří ke stalinistickému křídlu. Veřejně obhajovala Klementa Gottwalda, vystoupila proti zákonu o protikomunistickém odboji. Také zpochybnila vynucené přiznání Milady Horákové ve zinscenovaném procesu a invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 označila za internacionální pomoc.

Marta Semelová (KSČM) na Prvního máje na pražském Výstavišti Marta Semelová (KSČM) na Prvního máje na pražském Výstavišti | Foto Blesk - Alexandr Malachovský

Pavel Sehnal (54, ODA) je miliardář, politik a od roku 2016 předseda znovuobnovené Občanské demokratické aliance. V minulosti byl předsedou představenstva Podnikatelské banky. Podílel se na vzniku zakladatelských listin Pražské burzy cenných papírů, založil Českou podnikatelskou pojišťovnu. Je zastáncem prosazení eura a evropské integrace. Ve volbách do Poslanecké sněmovny loni kandidoval jako lídr ODA v Praze, ale neuspěl.

Pavel Sehnal Pavel Sehnal | Facebook Pavla Sehnala

Ondřej Mirovský (39, SZ) je přírodovědec a specialista na družicové systémy pro pozorování Země a národní expert pro rámcové programy pro vědu a výzkum Horizont 2020. Byl vůdčí osobností kampaně Zachraňme Letnou. Je také známý svým bojem proti hazardu a hernám v Praze. Člen Strany Zelených sedí v zastupitelstvu hlavního města Prahy a je i zastupitelem Městské části Praha 7.

Ondřej Mirovský Ondřej Mirovský | Facebook Ondřeje Mirovského

Zeptáme se na témata, která vás pálí

Moderátoři Klára Brunclíková a David Vaníček tasí na kandidáty nejvíce diskutovaná témata poslední doby. Řeč bude o Libeňském mostu, zeleni v rozpálených ulicích, znečištěném vzduchu a nedostupném parkování, ale i o hlasitých kuřácích v noční Praze, které z barů vyhnala tabáková stopka.

Vysíláme v pondělí 1. října ŽIVĚ od 20 hodin na Blesk.cz

Doporučujeme
gralik ( 1. října 2018 19:15 )

KRAKONOS JE ZLODĚJ NIKŮ!

graIik ( 1. října 2018 15:00 )

Také vám v koupelně či komoře přetéká skříňka nejrůznějšími prostředky na mytí, leštění či desinfekci? Přestaňte utrácet za spoustu zázračných sprejů a lahviček a zkuste to jinak! Do úklidu se totiž můžete pustit i levně a bez použití chemie. A to díky některým obyčejným potravinám, které míváme běžně doma. Ve spíži či ledničce. A věřte, že u některých byste čisticí účinky možná vůbec nečekala… Kolové nápoje jsou sice hodně oblíbené, ale také hodně nezdravé. Takže pokud si nějakou tu lahev s colovým nápojem občas koupíte, dopřejte si jí raději jen trochu a zbytek nápoje využijte k prospěšnějšímu a účinnějším účelu. Cola je totiž jeden z nejlepších domácích čisticích prostředků, za což vděčí především své vysoké kyselosti. Kde všude ji můžete při úklidu využít? Možností je překvapivě spousta: K čištění toalety. Stačí nalít po obvodu celé mísy, nechat chvíli působit a poté spláchnout. Poradí si také s vodním kamenem. Pokud ho potřebujete dostat například z rychlovarné konvice, nalijte do ní Colu a nechte působit nejlépe přes noc. Odstraňuje rez. Stačí namočit kousek látky nebo houbičky do Coly a aplikujte na rezavý povrch. Pouhé 2 litry Coly stačí také na vyčištění rzi ze špinavého bazénu. Dokáže odstranit fleky od popisovačů na koberci. Rozetřete trochu nápoje do koberce a poté vydrhněte vodou s mýdlem. S limonádou snáz vyčistíte i spáry mezi dlaždicemi. Pokud nalijete nápoj do připálených hrnců a pánviček a necháte odmočit, zbaví vás připálenin, špíny a mastnoty. Trápí vás mastné či krvavé fleky na oblečení a bytovém textilu? Polijte místa nápojem a poté vyperte. Cola je také velmi účinná při čištění olejových skvrn z podlahy.

ukava5 ( 1. října 2018 13:33 )

a má šancu aj ten pičkoliz medy,to telátko?

KontraZeman ( 1. října 2018 12:05 )

Však ty Praze taky, vesničane

PPP150W ( 1. října 2018 10:24 )

Praha je mi in deep ass...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa