Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš odmítá migranty v Česku, členka ČSSD v Havířově. Vezmeme jich 5 tisíc, žádají Zelení

Autor: simao - 
9. září 2018
05:50

Xenofobie po česku o sobě opět dává vědět i před blížícími se volbami. Kampaně se rozjely, téma nepřizpůsobivých je již tradiční, v poslední době se však stali hitem uprchlíci, i když v Česku žádní nejsou. Z obav lidí však těží nejen Okamurova SPD, ale i další více či méně radikální spolky a jejich představitelé. Na migrační notu brnká ostatně i premiér Andrej Babiš (ANO). Také kandidátka ČSSD v Havířově Jana Feberová chce své město bez migrantů. A v Mostě slibují pro změnu vesnici pro „lůzu“. Pod tlakem jsou naopak i ti, co chtějí otevřeně pomoci.

Rozruch na sociálních sítích vzbudilo v posledních dnech mimo jiné Sdružení Mostečané Mostu, které kandiduje v tamních komunálních volbách. Vede jej MUDr. Jan Cee, někdejší primář infekčního oddělení v Mostě. Na svých stránkách slibuje „Zřídíme vesnici pro lůzu“.

Mostečané sklízí na sociálních sítích kritiku za předvolební heslo o „lůze“. Mostečané sklízí na sociálních sítích kritiku za předvolební heslo o „lůze“. | Reprofoto INT

Schytávají to za vesnici pro lůzu

Pro tenhle spolek přitom není „cizí“ právě ani téma migrace. „Imigranti k nám mohou přinést některé exotické nemoci, ale pro jejich šíření tady nejsou podmínky, i když při současných vedrech možná ano,“ řekl přitom infektolog Cee Parlamentním listům. Pro nápad „vesnice pro lůzu“ pak vidí inspiraci i v zahraničí. „Ta lůza má trošku pejorativní nádech, že ano? Ale pojem byl nedávno oprášen v Holandsku – je to oficiální název od Evropské unie, můžeme říkat třeba ‚lůzné vesnice‘,“ hájí se. 

„Když chcete postavit takové to místo, kam se shromažďují ti ‚nevyhovující‘ (zkráceně koncentrák), tak se zdraví jen jednou zdviženou rukou,“ schytali to Mostečané na Twitteru. „Okolo toho je spousta zbytečných negativních emocí, ale já to vidím jako řešení pro ty ‚bezstarostné‘ jedince, kteří odmítají respektovat většinu pravidel slušného chování v rámci společného bydlení,“ řekl Cee serveru e-mostecko.cz.

Havířov bez migrantů

Novinář Filip Zajíček upozornil na Facebooku na počin kandidátky ČSSD Jany Feberové - ta v Havířově nechala vyvěsit billboard „Havířov bez migrantů“ a řádně přitvrdila celostranické heslo „Bezpečná hranice - bezpečná země“.

Proti migrantům je v kampani i Babiš

V předvolebních novinách ANO zase přímo premiér Andrej Babiš z titulní strany voličům vzkazuje: „Uprchlíci? Nechci ani jednoho.“

O tom, proč migranty v Česku nechce, mluvil Babiš i ve středu při návštěvě Německa, kde absolvoval jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou. „Ten symbol, kdy já říkám, že nepřijmeme ani jednoho migranta, je vyjádření vlastně neschopnosti Evropy to řešit systémově,“ říkal před odletem do Berlína.

Zelení: Pět tisíc migrantů do Prahy

Kdo naopak uvedl, že by migranty do Česka bral, je Strana zelených. „S ostudou, kterou naší zemi dělá Babiš a Zeman, se nechci smířit. Odmítnout pomoc paušálně všem lidem na útěku před válkou nebo extrémní chudobou, je zoufale špatná zahraniční politika. Je to akt nelidskosti a dětinské sobeckosti, který vede k tomu, že námi v Evropě pohrdají a srovnávají nás s Orbánem,“ upozornil na Facebooku pražský kandidát Strany zelených Matěj Michalk Žaloudek.

Zelení navrhují ubytovat v prvním městě až pět tisíc migrantů. „Praha je jeden z nejbohatších regionů v Evropě, je tu slušná životní úroveň a zdejší obyvatelé nemají takový strach z cizinců jako jinde v republice,“ řekl Žaloudek pro MfD a kandidát na primátora Ondřej Mirovský dodal: „Migranty tady potřebujeme. Můžeme jimi obsadit nutné pozice a předejít zadrhnutí ekonomiky.“

Žít Brno se migrantům nebrání

S plánem pomoci migrantům, kteří do Evropy přijíždí na nafukovacích člunech a o pomoc s nimiž požádala mj. Itálie, vystoupilo v létě i brněnské hnutí Žít Brno.  „Nemůžeme je zavrhnout jen proto, že z nich máme iracionální strach. Nemůžeme se bavit o tom, jestli mají některé životy větší cenu než jiné,“ uvedla předsedkyně Barbora Antonová.

A čtyřka na kandidátce Matěj Hollan v červenci dodal: „Již nyní žije v Brně přes dva tisíce lidí ze zemí, kde je nadpolovičním náboženstvím islám, z toho přes tisíc je arabsky hovořících. Pár desítek lidí navíc nemůže způsobit žádný problém.“

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa