Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Radši plenu než nechutný záchod. Uprchlíci si zoufají z podmínek v řeckém táboře

Autor: Mii - 
11. října 2018
19:15

Tuny odpadků, všudypřítomné splašky, nefungující sprchy a minimum jídla. Podmínky v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos jsou dlouhodobě otřesné a nedochází k žádnému zlepšení. Ukázala to středeční návštěva řeckých úředníků, kteří kontrovali, zda se tábor změnil. Úřady totiž daly vedení lhůtu 30 dní, ať se situací něco udělají, nebo tábor zavřou. Nyní to vypadá, že k zavření skutečně dojde, informuje server Newsweek.

Měly se hlavně zlepšit hygienické podmínky. Ty v táboře Moria nedosahovaly žádných přijatelných standardů – lidé se museli doslova brodit splaškami, aby mohli přejít od svého stanu ke stanici s jídlem.

Měsíc po upozornění je situace stále stejná. Úředníci byli svědky toho, jak se prostředkem hlavní plochy, kde má stany až 8 000 uprchlíků, valily splašky. Odpadkové koše přetékaly. Prakticky každý přítomný uprchlík popisoval, že podmínky v Morii jsou naprosto otřesné.

„Tohle není místo pro lidi, jste zvířata,“ stěžoval si na vedení tábora palestinský uprchlík (26), který v Morii žije posledních šest měsíců po útěku z Pásma Gazy. „Není tu čisto, je to opravdu problém,“ dodal.

Mladík se proto těší, až příští týden odejde z tábora do jiného nedaleko Athén. Odtud chce pokračovat do Belgie. „Málo jídla, žádné toalety… příští týden toho konečně bude konec,“ povzdechl si uprchlík.

Jeden záchod pro 70 lidí

Výstrahu, že bude třeba podmínky zlepšit, nebo dojde k zavření tábora, vydala před měsícem guvernérka ostrovů severního Egejského moře Christina Kalogirouová. Reagovala tak zprávu hygieniků, kteří Morii označili za „nestabilní a nebezpečnou“.

Přesto se podle Mariony Bouchetelové z neziskové organizace Oxfam nic nezměnilo a místní kanalizace stále nestíhá. Mnoho lidí se zde navíc bojí o své bezpečí a ženy neustále čelí hrozbě sexuálního obtěžování a násilí. Některé ženy podle Bouchetelové dokonce raději nosí na noc plenu, aby nemusely chodit k místním mobilním záchodům, které jsou jednak špinavé a jednak by se jim po cestě mohlo něco stát.

Pracovnice Oxfamu si nicméně myslí, že od řeckých úřadů byl správný krok vydat táboru ultimátum. Jen bude třeba počkat déle.

Organizace v červnu odhalila, že v Morii funguje jen jedna toaleta na 70 lidí a jen jedna sprcha na 80 lidí. „Nedosahovalo to potřebné úrovně. Dokonce ani úrovně pro nouzové případy,“ zhodnotil tehdy Oxfam.