Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaři bez hranic kritizují situaci uprchlíků v Řecku. V přeplněných táborech se pokoušejí o sebevraždy

Autor: ČTK - 
17. září 2018
22:37

Řecko by mělo v zájmu zachování jejich psychického i fyzického zdraví okamžitě odvézt děti a nejvíce zranitelné dospělé z uprchlických táborů na ostrovech v Egejském moři. Vyzvala k tomu dnes organizace Lékaři bez hranic (MSF). Podmínky v přeplněných táborech jsou podle ní důvodem vysokého počtu pokusů o sebevraždu mezi nezletilými migranty. V táborech na řeckých ostrovech s kapacitou asi 6400 lidí je nyní podle agentury DPA až 20.500 osob.

Situace v táborech na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos je podle Lékařů bez hranic „bezprecedentní“. Zatímco jejich kapacita je 6338 lidí a v březnu 2016 jich tu bylo zhruba 5800, nyní v zařízeních na vyřízení své žádosti o azyl čeká 20.429 migrantů a noví stále připlouvají, informovala s odkazem na data řeckých úřadů DPA.

Kvůli nedostatku personálu trvají azylová řízení velmi dlouho. Od března 2016, kdy Evropská unie uzavřela s Ankarou dohodu o vracení migrantů, se podle údajů řecké policie z ostrovů do Turecka vrátilo jen 1725 osob.

Nejhorší situace podle humanitární organizace MSF panuje v táboře Moria na Lesbu a na ostrově Samos. Podle řeckých úřadů má Moria kapacitu 3100 migrantů, žije jich tu ale 8912. Celkem se na Lesbu s 85 tisíci místními obyvateli nachází asi 11.000 migrantů. Kritická je podle MSF situace také na Samu, kde je v táboře s kapacitou 648 osob natěsnáno dokonce čtyři tisíce lidí.

Zhruba třetinu obyvatel tábora Moria přitom tvoří děti. Řada teenagerů se podle MSF pokusila o sebevraždu nebo se týden co týden sebepoškozují. Další děti trpí panickými stavy, úzkostmi či elektivním mutismem, tedy funkčním narušením řeči, kdy děti mluvit mohou, ale odmítají to. „Je třeba okamžitě evakuovat nejvíce zranitelné osoby do bezpečného ubytování v jiných evropských zemích,“ vyzvali Lékaři bez hranic.

Na řecké ostrovy přitom stále proudí další migranti. Jen v neděli jich podle řeckého ministerstva pro migraci z Turecka připlulo 417.

mirkli ( 17. září 2018 23:48 )

ŠOjdrová, tak takto to je domluvený s doktory bez hranice!

Zobrazit celou diskusi