Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Při bitce migrantů s policisty na řeckém ostrově bylo zraněno 11 lidí, mezi nimi děti

Autor: ČTK, ula - 
15. března 2018
07:20

Nejméně 11 žadatelů o azyl muselo ve středu podstoupit lékařské ošetření po potyčce s policií v uprchlickém táboru Moria na řeckém ostrově Lesbos. Asi 200 žen a dětí bylo z tábora v důsledku střetu evakuováno do nedalekého skladu. Podle agentury Reuters o tom informovali Lékaři bez hranic (MSF).

Moria je v současné chvíli domovem pro více než 5000 žadatelů o azyl, což je asi dvojnásobek stanovené kapacity tábora. Protesty proti špatným životním podmínkám jsou na místě časté. Středeční incident je však jeden z nejvážnějších za uplynulé měsíce. Podle policie ho spustilo 50 lidí, kteří zapalovali odpadkové koše.


Nejnovější protest byl reakcí na pondělní pokus o sebevraždu syrského běžence, uvedl místní tisk s tím, že policie proti protestujícím použila zábleskové granáty a slzný plyn.

Video  Zoufalý nářek uprchlic: Jejich muži nepřežili cestu do Řecka  - Reuters
Video se připravuje ...


Policie potvrdila, že na místě zasahovaly pořádkové jednotky, údajné použití slzného plynu však odmítla komentovat.


Lékaři bez hranic na Twitteru oznámili, že zraněným poskytli pomoc. „Náš tým po potyčce mezi uprchlíky a řeckou policií ošetřoval 11 lidí, včetně batolat a těhotných žen. Do nedalekého skladu bylo evakuováno 200 žen a dětí,“ stálo v prohlášení MSF. Lékaři bez hranic později doplnili, že se situace na místě zklidnila, ale Moria je nadále „příšerným místem pro život“.

Video  Běženci vzali do ruky železné tyče. Plot neodolal, policie nasadila slzný plyn  - Reuters
Video se připravuje ...


Lesbos se v roce 2015 stal bránou do Evropy pro asi milion uprchlíků a migrantů přicházejících ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Evropská unie se nakonec v roce 2016 s Tureckem dohodla, že všichni migranti, kteří se přesunou z Turecka na ostrovy a nezískají azyl v Řecku, mohou být posláni zpět do Turecka. Zpracovávání žádostí o azyl se ale kvůli nedostatku vyškolených úředníků protahuje, což společně s špatnými podmínkami v uprchlických zařízeních vyvolává protesty.

sebr ( 15. března 2018 09:58 )

To je nevídané! Aby atomový inženýr, spolu s kardiologem jištěným neuznalým nositelem Nobelovy ceny za chemii, všichni z Afriky, vzali na policajty železné trubky. Teď ještě schází, aby se mezi těmi migranty našel nějaký Mohamed Iljič Marx a začal tam budovat komunismus za naše peníze!

Xeen ( 15. března 2018 09:26 )

Tišší, skromní, vděční. Všechno vzdělaní docenti a inženýři, kteří budou neuvěřitelným přínosem pro celou zaostalou západní společnost. Tak proč už nestojí zaměstnavatelé fronty před každým takovým táborem, aby si je rozebrali na vedoucí pozice ve svých firmách? Madame Merkelová by si mohla pár z nich vzít třeba i do vlády.

salto ( 15. března 2018 08:16 )

Pokud se budou domnívat na co všechno mají jakýsi pofidérní nárok a vládnoucí elity je v tom utvrzují, tak je to konec evropské civilizace. Pomoci jim - ano. Jak - odstraněním příčin jejich špatné situace. Kdo - ti co tuto situaci zapříčinili - každý ať si vytvoří svůj názor... Jenomže ti lidé si myslí, že zde létají pečení holubi přímo do úst a podle toho se chovají a zásada - přičiň se a bude ti přáno jsou jim naprosto cizí a potom již nezbývá než jim vysvětlit, že na hrubý pytel patří i hrubá záplata.

dandova ( 15. března 2018 08:05 )

Přistavím nákladní loď, pomnocí vodního děla to tam naženu, přistanu u severních břehů Afriky a vyženu to opět pomocí vodního děla.

Zobrazit celou diskusi