Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vondra se vysmál Babišově tvrdé kritice: „Promenoval se s estébáky v Maroku“

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
27. května 2019
14:04

K přestřelce mezi Andrejem Babišem (ANO) a ODS Petra Fialy došlo krátce po vyhlášení voleb do europarlamentu. Zatímco ODS se proti premiérovi opět jasně vymezila, Babiš na dotaz Blesk Zpráv komentoval úspěch jejího „skokana eurovoleb“ Alexandra Vondry. Exministra tvrdě zkritizoval. Vondra si to však líbit nenechal.

Při pohledu na nové europoslance to bylo velké překvapení, možná vůbec největší. Křeslo v Bruselu si vydobyl i exministr Alexandr Vondra, vykroužkovaný z 15. místa kandidátky ODS. A Blesk Zprávy se na tohle volební překvapení zeptaly ve štábu ANO i premiéra Andreje Babiše, který těsně předtím ostře kritizoval ODS, že si ani po vyhlášení voleb  neodpouští kopat do něj a pokračovat v „antibabišovské kampani“.

Vondra se vysmál kritice „pána ze Slovenska“

Babiš „skokana eurovoleb“ Vondru nešetřil. „Já pana Vondru vnímám jako člověka, který byl odpovědný za naše předsednictví. V rámci ProMoPro 770 milionů korun netransparentně utracených. A také ho vnímám jako ministra obrany, který vlastně dával ty sklady, teď už nevím, jak se to jmenuje, ten sklad, který nás stál miliardu. Takže samozřejmě je to člověk z mého pohledu, který je tady v politice dlouho a pravděpodobně se neumí živit jiným způsobem, než být v politice,“ vzkázal Babiš z Chodova slavícímu exministrovi.

Video  Babiš po volební výhře: Všichni naši soupeři jeli Antibabiše  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vondrova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Já se tomu mohu jen smát. Ten pán ze Slovenska, který se v 80. letech promenoval s estébáky někde v Ženevě a Maroku, když my jsme tady s Jáchymem Topolem a Petrem Placákem roznášeli letáky a mobilizovali lidi, abychom tady měli svobodu a demokracii, mi nemá co radit ani co hodnotit,“ uvedl člen ODS pro iRozhlas.cz. Narážel při tom na období, kdy Andrej Babiš před revolucí skutečně v Ženevě a také v Maroku působil.

Vondra přitom po volebním úspěchu Blesku řekl, že mu volební skok na kandidátce udělal skutečně velkou radost: „Dokázal to v ODS historicky v eurovolbách jen sexuolog Zvěřina před mnoha a mnoha lety. Mám radost, že kráčím v jeho stopách a děkuji zhruba 29 500 ornitologů a ornitoložkám, kteří dali kroužek modrému ptákovi číslo 15. Mám z toho velkou radost.

Babiš: Všichni proti mně a sen twitterové bubliny

Babiš radost ODS nesdílel. A rozčilovaly ho i komentáře z ODS včetně kritiky ze strany Jana Zahradila, spitzenkandidáta konzervativní frakce ECR (Evropští konzervativci a reformisté) v europarlamentu a tudíž adepta na šéfa Evropské komise. 

„Mně velice mrzí, když vidím ty tiskovky našich konkurentů, kteří ani dnes nejsou schopni zapomenout na Antibabiše. Já musím říct, že jsem např. v rozhovoru pro jeden deník pochválil pana Zahradila, že sdílím jeho názory a pokud je samozřejmě on spitzenkandidát a nemá tu potřebu - a ostatní také nemají potřebu, aby konečně ČR... My máme jenom 21 poslanců, ze 751 poslanců máme jenom 21 a pokud nejsme schopni tam vystupovat jednotně a bojovat za ČR, tak je mi to velice líto. Velice líto,“ stěžoval si premiér. 

A k ODS se ještě jednou vrátil. „Když jsem viděl tiskovku ODS, kde ani teď nejsou schopni vůbec zapomenout na Babiše a zapomenout na to, aby do něho kopli? A Zahradil, který je spitzenkandidát? Ale ten Babiš o tom bude rozhodovat, ten tam sedí v té Evropské radě. Proč to dělá? Já to nechápu?“ divil se Babiš. „Já nechápu ten přístup ODS, pan předseda i teď vlastně musí do toho Babiše kopnout. A pokud vy říkáte: Ano, to by byl ten sen, všichni se spojit proti Babišovi? Fajn, já jim držím palce, ale podívejme se na ty hlasy, jaké jsou,“ podotkl Babiš a dodal:  „Já chápu, že twitterová bublina sní o tom, aby se konečně všichni spojili proti Babišovi (...), ale zatím se to nedaří.“

Fiala: Přichází čas změny

„Gratuluji také vítězi těchto voleb, ale doufám, že je to naposled,“ říkal ve štábu ODS Petr Fiala a sklidil potlesk. Většina voličů dle něj volila proti politice současné Babišovy vlády, kterou označil za „polokomunistickou“. „Pomalu přichází čas změny,“ podotkl Fiala. „My nejsme v koalici s komunisty, my jsme v koalici s ČSSD, ve vládě je ČSSD a ne KSČM,“ opakoval přitom Babiš po eurovolbách.

„Ty volby byly v mnoha směrech hlasováním o vládě, o spokojenosti lidí s vládou Andreje Babiše,“ tvrdil Fiala. „Strany, které tvoří vládní koalici, byly oslabeny,“ podotkl s narážkou na propadák ČSSD. „Na vládu tyhle volby nemají absolutně žádný vliv, o vládě rozhoduje naše Sněmovna,“ kontroval později na Chodově Babiš.

e.lesanova ( 2. června 2019 23:09 )

a koho máte v záloze???? aha...

e.lesanova ( 2. června 2019 23:03 )

bullshit: Mohl jste se "po cizině" rovněž prohánět, kdybyste měl CO nabídnout...

e.lesanova ( 2. června 2019 23:01 )

josefostravak: Ano, Češi nejsou hloupí a proto nevěří vašim štvavým, fanatickým blábolům....jděte ven, dýchejte zhluboka a nechovejte se jak pomatenec, který vydává dohady za fakta...

josefostravak ( 1. června 2019 21:09 )

Agrofert v čele s Babišem okrádá Evropskou unii a Česko zároveň. Pozor na Babiše, protože to co dělá je propaganda a populismus. Češi ale nejsou hloupí, aby těm jeho neustálým lžím o účelovce a kampani věřili.Dotačních problémů, které si současná vláda "agrofertu" přihrává je ještě víc, viz http­s://ec­ho24­.cz/a/­SVgxm/­dalsi-rana-pro-agrofert-v-cervnu-ma-dle-ctk-dorazit-jeste-jeden-audit-k-babisovi

doktormediciny ( 29. května 2019 14:40 )

Podivejte se...Za RFakousko Uhwerske monarchie dedecewk byl ve Vidni na ministzerstvu/ zalozak/Taky se musel ponizene zadat o prislib...
Pribuzni z Prahy meli diplomaticke pasy a jeli tam treba na kopanou.
Samopztejme bez obstrukci...Asi se to takhhle neda presentovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa