Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Babiš zválcoval i eurovolby, Piráti zaostali a z ČSSD je zombie

Autor: Petr Holec - 
27. května 2019
05:00

Evropské volby jen potvrdily to, co říkali někteří sociologové: čím víc lidí bude na náměstí demonstrovat proti premiérovi Andreji Babišovi, tím víc lidí přijde volit a tím jasněji šéf ANO vyhraje. A taky že vyhrál: vítězné ANO získalo 21,2 procenta hlasů, zatímco druhá ODS 14,5 procenta a třetí Piráti 13,9 procenta. Do europarlamentu Češi poprvé poslali i SPD Tomia Okamury s devíti procenty, zatímco od europoslanců zcela osvobodili ČSSD, která nedostala ani čtyři procenta.

Šéf ČSSD Jan Hamáček jako by další volební debakl v řadě i tušil, když předem radši mírnil i bídná očekávání, což vůbec nebylo snadné. Takovéhle K.O. ale určitě nečekal ani on. „Výsledek je tvrdá rána,“ komentoval fakt, že po pražském zastupitelstvu ČSSD úplně vypadla i z Evropského parlamentu a začíná připomínat zombii, které se nechce do hrobu. Straně teď už vlastně zbývá jen vládní angažmá.

Těsně před evropskými volbami Babiš zmínil předčasné sněmovní volby, pokud neprojde státní rozpočet podle jeho not. Jasné vítězství v eurovolbách, které bývají testem domácí politické situace a v roce 2004 zbavily premiérské funkce tehdejšího šéfa ČSSD Vladimíra Špidlu, mu dalo do ruky další esa. Kromě potvrzení klinické smrti ČSSD totiž ukázalo i to, že ODS ani Piráti stále nejsou žádnou velkou hrozbou.

Evropské volby
Data ještě nejsou k dispozici
Sečteno 0 %
Účast 0 %

Piráti sice do europarlamentu prolezli poprvé, takže se určitě můžou oslavit, zůstali ovšem hodně daleko za 20 procenty, které veřejně slíbil jejich šéf Ivan Bartoš. A podobně dopadla i ODS: ve srovnání s rokem 2014, kdy byla na dně, si sice polepšila, v podstatě ale jen zopakovala své druhé místo za ANO ze sněmovních voleb v roce 2017.

Přeložena do současné politické síly tato čísla znamenají, že ANO potvrdilo svou dominantní pozici i v eurovolbách, které neměly patřit k jeho nejsilnější disciplíně. Tou naopak měly být pro typické „městské“ strany, jako jsou ODS, Piráti a koalice TOP 09 a STAN, ty ale ANO ani nedýchly na záda.

Zatímco Babišovo hnutí přidalo pět procentních bodů a všem znovu odskočilo, duo TOP 09 a STAN ve srovnání s rokem 2014 ztratilo téměř 4,5 procenta. A co víc: eurovolby jasně ukázaly i chřadnoucí popularitu šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila, jehož volilo výrazně méně lidí než třeba méně známou lídryni ANO Ditu Charanzovou.

A mimochodem: úspěch z posledních sněmovních voleb nyní zopakoval i Tomio Okamura, jehož SPD zůstala i tentokrát jen kousek za ODS a Piráty. Do Evropského parlamentu se dostali ještě lidovci i komunisti, kteří oslabili, hlavní bitva se ale vedle jinde: ODS i Piráti pojali evropské volby jako útok na Babiše, když Bartoš mluvil o izolaci ANO. Místo toho ANO stále víc izoluje ostatní.

Navíc eurovolby potvrdily i soumrak tradičních stran: kdyby TOP 09 a STAN nekandidovaly ve dvojici, je ODS v první čtyřce jedinou tradiční stranou. ANO, Piráti i SPD si totiž zakládají na tom, že přišly tradiční strany vyhubit. A ještě jedna věc. Protibabišovský tábor, tedy ODS, Piráti, TOP 09, STAN a lidovci se možná před eurovolbami opili demonstracemi proti Babišovi. Teď vidí, že Tomáš Klus a spol., kteří si proti premiérovi společně zazpívali na Václaváku, možná přispěli k tomu, že letos přišlo volit o 10 procent voličů víc než v roce 2014. A že nejspíš volili Babišovu červenou kšiltovku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

repete ( 4. června 2019 12:35 )

Né že by na tom záleželo, ale dneska to umorné vedro, ty tropy té lůze demonstrujici na Vaclavaku ze srdce přeju
Užijte si to komedianti a kavarenská žumpo milion chca.nek

petr12 ( 28. května 2019 16:56 )

piráti huli­či,fe­táci,­udava­či aktivisti! véčkaři i s blondatou bestii budou proti pirátum andělé piráti sice nemají blondatou bestii ale copatého udavače křiváka,huliče Bartoše ten vám ještě ukáže svuj charakter kdo udáva není člověk je to sajrajt společnosti rodina je určitě hrdá na smžku udavače!!

EM1234 ( 27. května 2019 20:38 )

Piráti že zaostali, ale, ale - spíš to vypadá, že lidi už se poučili, nakolik jim mohou věřit a co dokáží. Udavače neměl nikdy nikdo rád, navíc toho, co ještě nic nedokázal ale hlavně za veřejné peníze si hned ze začátku vandroval po exotických zemích. Asi věděli že to na moc času nemají. No a další činy, jen co se za tu krátkou dobu jejich působení provalilo, jim hlasů taky nepřidalo.

marlen52 ( 27. května 2019 15:35 )

čím víc se budou do Babiše navážet tím víc bude mít hlasů a to je dobře. ať už ho konečně všichni nechají na pokoji.to čapí hnízdo když tu možnost měl tak čerpal to by udělal každý nemohl za to že některé zákony jsou paskvil on toho jen využil

ausuk ( 27. května 2019 14:50 )

Jseš jen hecující s .r.ačka diskuze.

Zobrazit celou diskusi