Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Eurovolby otřásly Sněmovnou, končí tři poslanci. A ODS se vrací Bendl

Autor: Jakub Veinlich, jko - 
27. května 2019
01:25

Evropské volby zamíchají také českou Poslaneckou sněmovnou. Lavice ve Sněmovní ulici opustí hned čtyři poslanci, které česká stěhování do Bruselu a Štrasburku. Změny budou v hnutí ANO, ODS i u Pirátů. V Evrospkém parlamentu spolu budou navíc pracovat také bývalí milenci Veronika Vrecionová a Alexandr Vondra z ODS, kteří spolu mají nemanželské dítě, syna Jáchyma. A občanským demokratům se vrací do Sněmovny také Petr Bendl.

Kdysi je spojil život, teď je spojí Brusel a Štrasburk. Do Evropského parlamentu se dostal za ODS kromě Jana Zahradila a Evžena Tošenovského také tandem Veronika Vrecionová a Alexandr Vondra. Bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti a také ministr obrany se stal navíc skokanem těchto voleb. Dostal se z 15. na druhou pozici. S Vrecionovou má nemanželského syna. A jak to vypadá, drží spolu do dnes.

Evropské volby
Data ještě nejsou k dispozici
Sečteno 0 %
Účast 0 %

Vondra kroužkoval matku svého dítěte

„Mám velkou radost. Bylo by mi to líto, kdybychom měli jen tři mandáty a Veronika zůstala mimo,“ řekl Vondra Blesku těsně po vyhlášení výsledků voleb.

On sám získal 29 a půl tisíce hlasů, Vrecionová jen 8460. Jeden z nich byl i od samotného Vondry, otce jejího dítěte.

„Je to príma člověk a moc si to zaslouží. Ona tu kampaň pojala velmi srdcově. Myslím, že začala na naši stranu získávat ty drobné sedláky, venkovany, zemědělce a to považuji pro konzervativní stranu za nesmírně důležitý úkol. Osobně jsem jí držel palce, a dokonce jsem jí ten kroužek dal,“ řekl na adresu Vrecionové Blesku Vondra.

ODS získala ve volbách celkem čtyři mandáty. O dva víc než ve volbách v roce 2014. Vrecionové jako poslankyni české Sněmovny zanikl zvolením do Bruselu mandát. Do poslanecké lavice se tak po odmlce vrací bývalý středočeský hejtman a ministr Petr Bendl.

Blesk Zprávám už před časem potvrdil, že pokud Vrecionová ve volbách uspěje, mandát poslance přijme. „Vzhledem k počtu preferenčních hlasů, které jsem získal, a i tomu, co se dělo kolem mého „zvolení-nezvolení,“ určitě ano,“ reagoval Bendl před pár měsíci. Připomněl tak i rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který nakonec po volbách v roce 2017 určil, že mandát poslance nezískal on, ale jeho bývalý krajský mluvčí Martin Kupka.

Maxovou nahradí student

Změny budou také v hnutí ANO. Do Bruselu se bude stěhovat poslankyně a předsedkyně sociálního výboru Radka Maxová, která kandidovala ze čtvrtého místa kandidátky a získala 11 286 hlasů. Ve sněmovní lavici by ji měl podle výsledku voleb nahradit 23letý student a zastupitel Husince Ondřej Babka.

Na nového kolegu se mohou těšit také piráti. Kvůli úspěchu ve volbách totiž přišel o mandát Mikuláš Peksa. Kandidoval ze třetího místa, a uspěl. Dostal 9594 hlasů.

Premiér Babiš reagoval na výsledky Pirátů drobným úsměškem. Čekal, že budou úspěšnější. Narážel na to, že zatímco ANO má mandátů šest, tým Ivana Bartoše dosáhl jen na tři.

Peksu by měl ve Sněmovně nahradit datový analytik, student ČVUT František Nevrkal. Piráti slaví úspěch, poprvé v historii mají své zastoupení v Evropském parlamentu.

Češi si zvolili svých 21 zástupců, kteří budou mít mandát pět let. Volební účast byla těsně historicky nejvyšší, 28,78 %. V před pěti lety byla účast o 10 procentních bodů nižší, druhá nejhorší v rámci Evropské unie.  

petr12 ( 28. května 2019 11:04 )

Fiala už schání spojence na vládnutí vrací se zloděj Vondra,Bendl vlastně oni nejsou zloději oni jen odklonili stovky milionu,je až neskutečné jak je namyšlený Fiala on snad si myslí že lidé zapoměli jaké hruzy,­zlodě­jiny,­ojebá­vaní lidí ve stovkách miliard zde vytvořili.mně připadá že ten fiala je jeblá jitrnice !! už máme stovky miliard red už budeme jiní,už nekradem není co, volte nás! ani hovado nemuže být tak blbé aby volilo tune­láře,­kmotry­,kři­váky ODS kteří nás ojebali za třicet let o miliardy,ožebračili národ­,duchod­ce,ro­diny a sami si žijí jako elita národa.

1pravda1 ( 28. května 2019 09:39 )

jasně, my jsme zase vyléčeni ze zločinecké organizace ODS založené Klausem k vytunelování republiky se zhasnutým světlem a bez zákonů! A někteří šílenci volí ODS-TOP-STAN-KDU NEJHORŠÍ KREATURY, CO TADY OD REVOLUCE BYLY - ODPORNÉ STRANY A JEŠTĚ PŘIDÁVAJÍ UDAVAČE A SMAŽKY PIRÁTY. ODS SE CHCE SPOJIT S KDU-ČSL DO DALŠÍCH VOLEB!

1pravda1 ( 28. května 2019 09:36 )

PŘESNĚ TAK, ANO VYHRÁLO VE VŠECH KRAJÍCH A BRNĚ A OSTRAVĚ! PRAŽÁCI JSOU NAPROSTO MIMO - KDYŽ VOLÍ SEBRANKU NEČASOVY VLÁDY ODS-TOP-STAN A JEŠTĚ SMAŽKY A UDAVAČE PIRÁTY. To fakt chcete legalizovat drogy? Aby do školy chodila zhulená děcka.

kuropatka ( 28. května 2019 07:17 )

Každý ma právo na názor Ja byl volit jako jediný z rodiny a jsem spokojen

ivoadller ( 28. května 2019 06:55 )

Proč říkáte podnikatelům špíny?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa