Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maláčová je poklad ze dna: Lídr kandidátky Poc věří v růst ČSSD, Pocheho chválil

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
8. května 2019
05:35

Sociální demokraté se odrazili od mořského dna, alespoň podle potápěče a lídra kandidátky ČSSD Pavla Poce. Současný europoslanec věří, že strana v evropských volbách obhájí čtyři mandáty z roku 2014 a přidá i nějaké křeslo navíc. Poc to řekl v předvolebním vydání Epicentra Blesk Zpráv. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Poce ukradl sociálním demokratům předvolební téma dvojí kvality, které otevřela v Evropském parlamentu už v roce 2011 dvojka sociálnědemokratické kandidátky Olga Sehnalová.

Své dosavadní působení v Evropském parlamentu hodnotí Pavel Poc pozitivně. Europoslancem je od roku 2009, nyní kandiduje potřetí. Věří přitom, že ČSSD navzdory předchozím nezdarům tentokrát uspěje. V průzkumu agentury Phoenix Research pro Blesk Zprávy jsou sociální demokraté na čtvrtém místě. Podle měření z přelomu března a dubna by vládní strana získala 6,8 procenta hlasů. Poc doufá, že strana oranžové růže opět rozkvete a že se od pomyslného mořského dna odrazila.

„Na tom dně najdete vždy spoustu krásných věcí, spoustu pokladů a velmi často se i poučíte,“ zmínil Poc s tím, že jakkoli se straně hůř dýchalo, teď už se zase pořádně nadechuje. „Myslím, že jsme našli i řadu personálních pokladů jako paní ministryni Maláčovou a další lidi. A myslím, že jsme se od toho dna velmi dobře odrazili a plynule plyneme na hladinu,“ popsal Poc situaci uvnitř vládní strany. Sám má zkušenosti potápěče s více než stovkou ponorů.

Keller nekandiduje kvůli zdraví

V roce 2014 získala strana čtyři mandáty s volebním ziskem 14,17 % hlasů. Poc je ale prý optimista, věří v podobný úspěch a doufá, že se i zvedne volební účast. Před pěti lety byla v Česku jen okolo 18 procent, druhá nejhorší v rámci EU. „Vím, že máme silnou kandidátku, věřím, že můžeme zopakovat výsledek z roku 2014 a byl bych velmi šťastný, kdybychom získali 3 až 4 mandáty,“ odhaduje šance ČSSD Poc.

Ze stávajících europoslanců z ČSSD už nekandidují ani Miroslav Poche, ani Jan Keller. Právě Keller bude Pocovi chybět především kvůli jeho akademickému humoru. Znovu prý nekandiduje kvůli svému zdraví.

Video  Europoslanec Poc: Ode dna jsme se odrazili. Dvojí kvalitu nám Babiš „ukradl“. 
Video se připravuje ...

„Vím, aniž bych šel do detailů, že pro něj byl ten důvod zdraví,“ zalitoval Poc a připomněl osud bývalého šéfa českých sociálních demokratů v Bruselu Jiřího Havla. „Toho to vypětí zabilo, doslova,“ zmínil.

Miroslav Poche podle Poce odvedl práci v Bruselu kvalitně. Chválil si jeho vyjednávací schopnosti. „Práci europoslance vykonával dobře, jako šéf naší delegace nemohu mít výhrady,“ dodal Poc.

Poc: Dvojí kvalitu nám Babiš ukradl

Jedním z největších témat letošní předvolební kampaně se v České republice stala dvojí kvalita potravin. Na půdě Evropského parlamentu ji už v roce 2011 otevřela europoslankyně a současná dvojka na kandidátce ČSSD Olga Sehnalová. Podle Poce je dobře, že se téma povedlo v Bruselu přes původní odpor vůbec prosadit na jednání – ať už v Evropské komisi, nebo mezi poslanci.

„Otevírali jsme to už v roce 2011, tehdy nás ale Evropská komise vypráskala, že to není bezpečnost potravin, ale kvalita a záležitost spotřebitele,“ vzpomínal na prvopočátky problematiky dvojí kvality Poc.

„Úplně nejvíc ten výsledek zazlívám paní eurokomisařce Jourové (ANO), byť v jiných problematikách byla velmi dobrá, ale tady z mého pohledu selhala,“ řekl lídr ČSSD. Jako hlavní důvod vidí to, že komise chtěla po členských státech nestandardně jednotnou shodu, za což prý může právě ředitelství české eurokomisařky, jakkoli ta je ve funkci až od roku 2014.

Jestli ČSSD nakonec Jourovou v příštím období podpoří opět jako kandidátku do Evropské komise, není podle Poce zatím jasné.

„Kdo bojuje se stejnou věcí, je přítel. I Babiš“

I když poslanci v Bruselu o dvojí kvalitě hlasovali v polovině dubna, kýženého výsledku - aspoň z českého pohledu - nedosáhli. Téma se tak přeneslo do Česka, kde se ho před volbami chytil také premiér Andrej Babiš, který už se také sešel i se zástupci obchodních řetězců.

„Pro mě je to trochu úsměvné. Už jsem si na to, že nám někdo krade ta témata, za ta léta zvyknul,“ rýpnul si Poc do Babiše. „Upřímně řečeno mi to příliš nevadí. Ten, kdo bojuje se stejnou věcí, s jakou bojuji já, je v zásadě můj přítel. A jestli si to téma vymyslel, našel nebo ho ukradl, nebo že se mu teď hodí před volbami, je mi v zásadě teď úplně fuk,“ tvrdí Poc.

„Řetězce nejsou cucavá kojeňátka

Po Babišovi se se zástupci obchodních řetězců setkal také sociálnědemokratický lídr. „Je potřeba zastavit takzvanou geoblokaci tak, jako se zastavila u internetových obchodů,“ přidává se k návrhu řešení Poc. I on je tak fakticky pro to, aby řetězce měly přístup ke kvalitnějšímu zboží, které doputuje k zákazníkům například v Německu, Itálii nebo Španělsku.

„Samozřejmě, že řetězce mají svou vinu, že je možné je brát k nějakému typu zodpovědnosti,“ tvrdí Poc. Podle něj není úplně pravda, že by si obchody nemohly přivézt kvalitnější zboží. „Řetězce to vědí a tolerují,“ hledá hlavní díl viny u obchodníků. „Buďme realisty. Řetězce mají nad dodavateli obrovskou sílu, nejsou to žádná cucavá kojeňátka, že by někde plakala opuštěná na podlaze, to ne,“ zmínil Poc.

Stejná evropská minimální mzda

V rámci předvolební kampaně Poc také navrhuje, aby se v celé evropské osmadvacítce sjednotila minimální mzda. Jak to zařídit v praxi při jiné životní i platové úrovni v rámci jednotlivých zemí, ale zatím v rukávu nemá.

„Jsem přeci politik, mým úkolem je mít vůli k tomu, aby se ty věci srovnaly, a tady myslím, že máme čisté svědomí. Ptát se mě teď jak konkrétně a jakými ekonomickými kroky toho dosáhnout, není úplně fér. Je to cíl,“ dodal Poc.

Ifigenie ( 19. května 2019 09:18 )

ČSSD jednoznačně nevolit! Jsou to samí Petříčkové, Pochve a "poklad ze dna" (nebo kal) Maláčová a další a další......prostě samá kvalita. V čele slaboch a zbabělec Hami, který odvolá a nepodrží vlastního ministra Staňka, když chce potrestat rozkrádačku, tak ho raději vyhodí. Kudy chodil všude krad, sociální demokrat.......

zadnice ( 11. května 2019 13:53 )

Poce už jednoznačně nevolit, vlastně ani celé ČSSD.

panamira ( 8. května 2019 09:28 )

chi chi chi "Maláčová je poklad ze dna"chi
hi chi chi chi chi hi chi chi chi chi hi chi chi chi chi
hi chi chi chi chi hi chi chi chi chi hi chi chi chi chi
hi chi chi chi chi hi chi chi chi chi hi chi chi chi chi
 

petr12 ( 8. května 2019 08:36 )

Maláčová je poklad z venezueli a taky tak dopadnem díky jeblošum CSSD
kteří si kupují hlasy těch kteří budou *** za naše peníze.

Danela ( 8. května 2019 06:58 )

Chachacha, poklad v podobě rozhazovačné Maláčové ČSSD na dlouho
pohřbil. Nebudou ji volit ani nenahamané matky, ani pracující a důchodci to
vrznou Burešovi  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa