Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Diktatura do EU nepatří.“ Erdogan jásá kvůli anulování voleb v Istanbulu, Evropa zuří

Autor: ČTK - 
7. května 2019
14:55

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes obhajoval pondělní rozhodnutí ústřední volební komise, která kvůli nesrovnalostem nařídila konání nových místních voleb v Istanbulu. Podle něj opakované hlasování posílí demokracii. Německo a Rakousko naopak krok volební komise odsoudily, podle nich jde o nepochopitelné rozhodnutí. Rakouský kancléř Sebastian Kurz vyzval EU, aby okamžitě ukončila jednání o vstupu Turecka do sedmadvacítky.

Březnové místní volby v Istanbulu těsně vyhrála opozice, která tak získala vládu nad městem poprvé po čtvrtstoletí, kdy v hlasování opakovaně vítězila vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP). Do křesla primátora Istanbulu usedl v dubnu kandidát opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Ekrem Imamoglu.

AKP ale výsledky voleb napadla a volební komise YSK jí dala za pravdu. Ve svém zdůvodnění uvedla, že pochybení nastalo kvůli tomu, že někteří lidé pracující ve volebních místnostech nebyli zaměstnanci státní správy. Nové volby se mají konat 23. června.

Prezident Erdogan dnes v projevu k poslancům AKP v parlamentu řekl, že místní volby v Istanbulu poznamenaly nesrovnalosti a „organizovaná korupce“. Jejich opakování podle něj pomůže posílit demokracii. Odsoudil také vyjádření zástupců podnikatelských sdružení, která rozhodnutí o nových volbách kritizovali.

Verhofstadt: Nehorázné rozhodnutí

„Rozhodnutí ústřední volební komise anulovat místní volby v Istanbulu podle nás není transparentní, ani pochopitelné,“ uvedl dnes německý ministr zahraničí Heiko Maas. Podle něj je třeba dodržovat demokratické principy.

„Kdo neakceptuje demokratické volby, nemá v EU co dělat,“ řekl dnes rakouský kancléř Kurz. Podle něj by měla unie ukončit přístupové rozhovory s Ankarou. Připomněl, že Turecko systematicky omezuje svobodu projevu a tisku. „Toto nehorázné rozhodnutí ukazuje, že se Erdoganovo Turecko pohybuje směrem k diktatuře,“ uvedl na twitteru europoslanec a šéf liberální frakce v Evropském parlamentu Guy Verhofstad.

Rána pro demokracii

Istanbulský primátor se dnes o dalším postupu radil s vedením své strany CHP, shodl se s ním na tom, že CHP nebude opakované volby bojkotovat. „Naše demokracie utržila velkou ránu. Musíme to společně napravit,“ řekl Imamoglu po setkání.

V 15milionovém Istanbulu vyhrála CHP v březnových volbách rozdílem 13 000 hlasů. Řada menších opozičních stran se nyní připravuje na to, že CHP při opakovaném hlasování podpoří. Například kandidát proislámské Strany štěstí Necdet Gökçinar, který získal 100 000 hlasů, uvedl, že je připraven z voleb odstoupit a vyzvat k podpoře Imamoglua. Další kroky zvažuje i Demokratická levicová strana (DSP), která v místních volbách dostala 30 000 hlasů.

boyss ( 7. května 2019 15:57 )

Pane Zemane, je dobře že máte tady i médiích tu lůzu na háku Je to
pouhý zlomek idiotů plných záště který se utrápí tou nenávistí sami
Spodina a bezduchá hovada nám přece nemůžou zkazit ani náladu, ani
den. Jen ať se vztekaji a zuří a nadávají, o to víc nás to těší ta
jejich bezmoc, no ne?

jkbpetr ( 7. května 2019 15:08 )

--Najděteee nahe ženy ve vašeem městě zde : tiny.cc/nahe

Zobrazit celou diskusi