Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lídryně ANO: O pověsti Babiše, vynechané Šlechtové, „Bruselu“ v Praze i zklamání v EU

Autor: Jakub Veinlich - 
1. května 2019
05:40

Jednička kandidátky hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Dita Charanzová chce konec stěhování úředníků v rámci unijních domů. Dnes jsou jednání jak v Bruselu, tak ve Štrasburku. Místopředsedkyně výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele si umí představit, že v rámci kompromisu bude evropský parlament sídlit v české metropoli. V předvolebním Epicentru v Blesk Zprávách promluvila také o dvojí kvalitě potravin i pověsti Andreje Babiše v Bruselu.  

Chceme vyhrát,“ prohlásila na začátku předvolebního rozhovoru ve studiu Epicentra pro Blesk Zprávy Dita Charanzová. Jednička kandidátky hnutí ANO svůj mandát obhajuje – celkem jich chce získat pro hnutí pět. Kampaň zahájí ANO až ve čtvrtek 2. května s hlavním heslem Česko ochráníme.

„Úspěch, by byl, kdybychom měli minimálně pět mandátů,“ netají se Charanzová. Hnutí ANO přitom obhajuje celek čtyři mandáty, i když celé volební období pod jeho křídly „odsloužily“ jen dvě ženy – právě Charanzová a Martina Dlabajová. Pavel Telička a Petr Ježek se s hnutím rozešli.

„Teď máme kandidátku lidí, kteří si uvědomují, co se stalo v minulosti. Budeme všichni táhnout za jeden provaz a budeme jeden tým,“ tvrdí Charanzová.

Šlechtová neměla podporu, tvrdí lídryně ANO

Proces vzniku kandidátky byl v hnutí ANO složitý. Premiér a předseda Andrej Babiš nejdříve představil jedničku volebního týmu a až po pár týdnech představilo hnutí teprve celou kandidátku. Na ni se nedostala například bývalá ministryně pro místní rozvoj a obrany Karla Šlechtová.   

„Podle mého především nedostala nominace z regionu, ve kterém kandidovala, byli jsme otevření ale všem variantám,“ okomentovala europoslankyně vznik kandidátky vládního hnutí.

Nápad Charanzové: Sídlo EU v Praze

Europoslanci z celé Unie, ve které jsou Češi k 1. květnu 15 let, létají na jednání do Bruselu i Štrasburku. Což znamená nemalé náklady na stěhování úředníků. Charanzová to považuje za plýtvání.

„Peníze z rozpočtů EU teď potřebujeme dávat na smysluplnější věci. Jsem jedna z těch, která v Evropském Parlamentu hlasuje dlouho za to, abychom měli jedno sídlo,“ zmínila Charanzová. Teď je podle ní pomyslný míč na premiérech evropských států. „Francie ale samozřejmě chce, aby to jedno ze sídel zůstalo ve Štrasburku, tak uvidíme, jestli se podaří přesvědčit prezidenta Macrona,“ dodala.

Rozhodnutí přitom musí být v rámci EU jednomyslné, což je v tomto případě ale téměř nemožné, a to i kvůli historickému vzniku unijního společenství. To by se ale podle europoslankyně dalo vyřešit i jiným – náhradním řešením.

„Třeba najdeme i jiné sídlo, nevadilo by mi třeba v Praze,“ překvapila Charanzová v Epicentru ve studiu Blesk Zpráv. Jakou budovu by si dovedla v Praze představit jako sídlo Evropské unie, ale zatím promyšlené nemá. „Tak daleko jsem se ještě nezamýšlela, ale jsem přesvědčená o tom, že bychom nějakou krásnou budovu našli,“ dodala.

Pověst Babiše řeší prý hlavně Češi

Nejen v České republice, ale také v Bruselu čas od času zarezonuje jméno českého premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Letos v lednu například zrušil své vystoupení před europoslanci, ve kterém měl nastínit svůj pohled na budoucnost a stav Evropské unie. Kritici mu vyčítali, že se z vystoupení vykroutil kvůli obavám, že by diskuse sklouzla k jeho údajnému střetu zájmu a také ke kauze Čapího hnízda.

„Mě se na toto žádný kolega z jiného členského státu, z jiné země neptal. Každý premiér měl možnost vystoupit před Evropským parlamentem, nevystoupili všichni. A ten důvod nebyl vysvětlovat Čapí hnízdo a tak dál, co by si asi přála opozice, ale ten důvod měl být přednést svou vizi Evropy,“ zastává se svého šéfa Charanzová. Podle ní je důležité, že český premiér jezdí po Evropě a o své evropské vizi mluví například na univerzitách.

„Chápu, že už nechtěl vystoupit před končícím parlamentem hledat nějaký nový termín, předpokládám tedy, že vystoupí, až bude nový evropský parlament,“ věří Charanzová, že Babiš v Bruselu brzy vystoupí. A zároveň dodala, že kauzu Čapí hnízdo se snaží v Bruselu otevírat především opoziční europoslanci.

Nespokojenost s výsledkem boje o kvalitu potravin

Jedním z hlavních témat nadcházející kampaně by lidé podle agentury Phoenix Research uvítali řešení dvojí kvality potravin. O směrnici přitom hlasovali poslanci v Bruselu na svém posledním zasedání před volbami v polovině února. Charanzová jako místopředsedkyně výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, s výsledkem ale příliš spokojená není. Nepovedlo se jí totiž prosadit návrhy, které by dvojí z Česka přestali dělat smetiště Evropy.

„Bohužel jednání se vedla tak, že ten text definitivní tečku za dvojí kvalitou nedělá. Proto jsem nemohla zvednout ruku pro konečný výsledek,“ řekla Charanzová své důvody, proč pro normu nakonec nehlasovala.

Česká eurokomisařka Věra Jourová (za ANO) považuje ale výsledek za úspěch. Podle Charanzové je to z toho důvodu, že se jí vůbec povedlo problematiku dvojí kvality potravin vůbec otevřít.

Hnutí ANO vede do evropských voleb Dita Charanzová. Vládní hnutí Andreje Babiše vsadilo na heslo Česko ochráníme, se kterým chce získat minimálně pět mandátů. Obhajuje čtyři. Hnutí ANO vede do evropských voleb Dita Charanzová. Vládní hnutí Andreje Babiše vsadilo na heslo Česko ochráníme, se kterým chce získat minimálně pět mandátů. Obhajuje čtyři. | Blesk Zprávy/ANO 2011

„Chápu, že Věra Jourová, která se to snažila otevřít, to považuje za velký krok, já ze své pozice, která zastupuje Českou republiku a české spotřebitele, musím říct, že ten výsledek je zklamáním,“ dodala jednička hnutí ANO pro eurovolby.

Dita Charanzová byla druhou nejaktivnější českou europoslankyní v uplynulém volebním období s účastí na jednání přes 97 procent. Za svou práci získala také řadu ocenění – nedávno dokonce převzala cenu za legislativu, která pomoct záchranářům s hledáním například zraněným lidem v nepřístupném terénu, nebo varovat obyvatele před nebezpečím povodní či zemětřesení v dané lokalitě.

Kompletní rozhovoru s Ditou Charanzovou z evropského Epicentra Blesk Zpráv najdete zde:

Video  Charanzová (ANO): Šlechtová nedostala krajskou podporu, Babiš vystoupí před novými europoslanci 
Video se připravuje ...

Volby do Evropského parlamentu budou v České republice 24. a 25. května. Výsledky budou známé až v neděli 26. května ve večerních hodinách. Češi si zvolí celkem 21 europoslanců. 

onanym01 ( 1. května 2019 10:47 )

A BABIŠ? SKUTEČNE MA KONTAKTY NA LIDOVOU MILICI I ESTEBE, ESENBE. HAMAČEK?

TEN POMAHA HRADU I BABIŠOVI V TECH DOBYTCARNACH. TYHLE STRANY SKONCILY.

POCHYBUJU I O ODS. TA UDZENIJA .... NO TOHLE NENI UZ MOJE STRANA, ALE

UDZENIJA JE TETKA DRBNA. MOHLA BY SI PODAT RUKU SE SOUKUPEM. TAK ZE ZBYVAJI

PIRATI. JSOU NADEJI ZE SKUTECNE BUDEME PRAVNIM STATEM . PRAVNI STAT A MERIT

VSEM STEJNE JE ZAKLAD DEMOKRACIE KTEROU TOLIK NENAVIDI PRATELE TOTALITNICH

REZIMU. SPD, SNO, KSČM A ZEMANOVCI S KLAUSEM

pooresh ( 1. května 2019 09:15 )
Nevim,ale mne se vsude v evropskych zemich ptaji "co je to za oligarchu Babise

v Cesku"? Nikde to nechapou.

anonym01 ( 1. května 2019 09:13 )
NO JA SI MYSLIM, ZE PO TY OSTUDE V BRUSELU BUDE NEJLEPSI KDYZ TOHO BABISE

A JEHO ANOAGROFERT RADEJI UKAZOVAT NEBUDEME. VOLIM PIRATY. MAJI ŠANCI . JSOU

MLADIA HLAVNE NEPOSKVRNENI TEMI DIVOKYMI LETY PRIVATIZACE.

pooresh ( 1. května 2019 097 )
Postupne jsem dosel k presvedceni,ze sdruzeni,hnuti(Bewegung,jak se rikaval

Ady) ANO,je takovou Lidovou milici Andyho Babise.

Zobrazit celou diskusi

milan1959 ( 1. května 2019 08:33 )

To je ta blbka?

Desterz ( 1. května 2019 07:32 )

Lídryně. OMG! Další, avšak dle mého náhledu nesmírně nešťastný
skvost prznění našeho jazyka, kde se vášnivě snoubí anglofonní řitní
alpinismus s hypertrofovanou genderovou korektností. Nemůžu si pomoci,
první asociace co mě napadá kdykoli tento zmutovaný patvar vidím, je:
lídryně, skloňujeme podle vzoru bachyně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa