Mladá blondýnka sedí za stolem, nedočkavě se dívá na hodiny, když odbije celá, vyráží si povyrazit se svým kolegou. Či nadřízeným? "Každý má chuť dělat o pauze něco jiného. A sex v práci je fajn," hlásá přitom předvolební klip mladých sociálních demokratů. Snaží se upozornit na problém nezaměstnanosti. Dovětkem: "Jen škoda, že přes půl milionu lidí práci nemá..." A chce zaujmout voliče, aby šli 23. a 24. května odevzdat svůj hlas k eurovolbám. Samozřejmě pro oranžové. Jenže nejde přece jen o poněkud sexistický počin?   

"Beru video Mladých sociálních demokratů s nadhledem, není potřeba být přehnaně prudérní. Je to recese, která ale upozorňuje na mrazivě reálný problém vysoké nezaměstnanosti," okomentoval video šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pro lidovky.cz.

ANO proti neschopným dinosaurům

To v podzimních volbách druhé a v současných průzkumech vedoucí Babišovo hnutí ANO sáhlo po kreslených dinosaurech. A žádnou recesi však v tomhle případě nejde. Ale o ostrou kritiku dosavadních europoslanců. "V uplynulých letech nás zastupovali letech nás zastupovali poslanci, kteří se neprosadili. Někteří se o práci nezajímali, jiní nebyli odborně, ani jazykově vybaveni," tvrdí ve spotu ANO a dodává: "Vinou neschopných a otahaných partajních dinosaurů zastupujících ČR, jsme neměli šanci dění v Evropském parlamentu ovlivnit a ochránit zájmy našich občanů." Jak to změnit? Samozřejmě hlasem pro lídra Teličku a spol...

Úsvit: Okamurův Kecal Slibotechnovič

To Úsvit vsadil také na recesi, spojenou s vážným tématem. A na postavu Kecala Slibotechnoviče. Aby nedošlo k mýlce, nejde o postavu Tomia Okamury, ale o imaginárního politika z jiné strany, který slibuje: "My vyřešíme církevní restituce.. někdy jindy." Okamura proto prosazuje odvolatenost politiků. A společně s trojkou kandidátky Úsvitu, pohlednou právničkou Kateřinou Radostovou, říká Ne imigrantům do EU. Hájit tenhle názor bude nepochybně i advokátka Klára Samková, lídr Úsvitu. A to v zítřejší velké debatě s Pavlem Teličkou, lídrem ČSSD sociologem Kellerem a Janem Zahradilem z ODS.

A jak se vůbec s kampaní před eurovolbami popasovala opozice? Nepříliš slavně. TOP 09 vytáhla do boje se sloganem "Nekašlete na Evropu" a tak trochu navazuje na podzimní výzvu voličů "Dnes neodjížděj". Ovšem tentokrát bez Karla Schwarzenberga jako Jamese Bonda. ODS se pak snaží zaujmout heslem "Otáčíme EU správným směrem". Strana však patrně šetří, na líbivý klip nedošlo. A na recesi nejspíš nebyla nálada...

Své volby do europarlamentu přitom již za sebou mají studenti. U nich vyhráli Piráti (19,19%), ANO (16,2%), Topka (12,09) a Úsvit (7,14%). Ostatní strany skončily pod pětiprocentní hranicí. Včetně vládní ČSSD. Zaujme Sobotkova strana mladé právě důrazem na souložení na pracovištích?