Bankéř Luděk Niedermayer a exministr Jiří Pospíšil by měli být hlavními trumfy Schwarzenbergovy Topky v eurovolbách. Pozice číslo 3 pak patrně připadne Stanislavu Polčákovi ze Starostů a nezávislých. Kandidátku TOP 09 ještě musí schválit výkonný výbor strany, chystá se na to patrně ve čtvrtek, upozornil web ihned.cz.

Kandidatura Pospíšila není překvapení. Relativně oblíbený exministr neuspěl na kongresu ODS a nedostal se do užšího vedení strany. Mnozí členové ho totiž mají za sólistu, který hraje hlavně na sebe. Na cestu tak Pospíšila vyprovodila sprška nepříliš uctivých slov. On sám mluvil o oboustranné ztrátě důvěry. Úplně skončit však nechtěl. "Pokud získám v Plzeňském kraji 36% preferenčních hlasů od lidí, kteří mě tam znají a podporují, tak mně připadá nefér mandát jen tak položit a odejít," uvedl.

Eurohujer Pospíšil?

I když Pospíšil tvrdí, že do žádné jiné strany nyní vstupovat nechce, spolupráce s TOP 09 byla nasnadě. "Změnit tak rychle názor a přijmout místo na docela jiné kandidátce vyvolává samozřejmě otázky. Důvěru to jistě nevzbuzuje. Vnímám to více jako oslabení Jiřího Pospíšila než jako poškození ODS," řekl Parlamentním listům místopředseda ODS Milan Kupa.

A poslankyně Jana Černochová dodala: "Z eurorealisty se za noc dokáže stát eurohujerem jenom schizofrenik. Což pevně věřím, Jiří Pospíšil není." Změní se Pospíšil v Hujera z filmu Marečku, podejte mi pero? Objevily se však i řeči o lháři a zrádci...

Pospíšil přišel do ODS v roce 1998 - z ODA. Jedničkou kandidátky TOP 09 se však nyní nestal. Tento post obsadil Niedermayer, který 12 let působil v radě ČNB, osm let byl jejím viceguvernérem. Nyní působí jako ekonom společnosti Deloitte. To třeba ČSSD vybrala do čela sociologa Jana Kellera, ANO Pavla Teličku, ODS patrně Jana Zahradila a Okamurův Úsvit právničku Kláru Samkovou.