Server Týden.cz nám poskytl část exkluzivního rozhovoru s Robertem Neffem Novákem, který se uskutečnil přímo ve vazební věznici Ruzyně.

Co bylo v onen osudový večer spouštěcím momentem k tomu, že jste Irenu zavraždil?

Začalo to obyčejnou hádkou. Obecně těch důvodů, proč jsme se hádali, bylo samozřejmě mnohem více. Nejčastěji však šlo o naprosto zbytečné malichernosti. Často jsme se neshodli například v otázce přístupu k rodinnému rozpočtu. Irena nebyla zvyklá hospodařit s penězi. Utrácela více, než jsme si mohli dovolit. A více, než jsem dokázal vydělat. Pokaždé, když jsem s ní o tom chtěl mluvit, reagovala přehnaně podrážděně. S oblibou rozepře o penězích komentovala slovy "nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci". Nebo že se mám smířit s tím, že jsem si "nevzal žádnou submisivní šmudlu". V ten večer se rozčílila do extrému a nedala se zastavit. Teď vím, že jsem měl odejít jako tolikrát předtím. Bohužel jsem to neudělal.

 

Co bude s Dominikou po vašem propuštění? Zatím je v péči Irenina bratra Davida. Budete se v budoucnu ucházet o to, aby byla svěřena do vaší péče?

Dominika měla k Davidovi hezký vztah odjakživa. Výtečně se zhostil role jejího dvorního fotografa a i jinak měli k sobě blízko. Proto jsem rád, že se o ni chtěl od začátku mého uvěznění postarat. Vím, že jí a její výchově věnuje maximální péči a lásku. Nabízela se přesto ještě možnost, že by si Dominiku mohl vzít na starost můj bratr, který vychovává dvě vlastní děti. Ale věděl jsem, že David se Dominiky nevzdá. Proto jsem proti tomu neprotestoval.

Podle Ireniných příbuzných jste hodně stál o to, vetřít se do slavné rodiny. Neffovi to dokládají na tom, že jste dokonce přijal příjmení své manželky. Vzdáte se jej nyní?

Příjmení své ženy jsem si vzal po domluvě a na její přání. Irena se nechtěla měnit z Neffové na Novákovou, což je pochopitelné. Současný postoj rodiny Neffových chápu. Souhlasím, že jejich příjmení si nezasloužím. Je to sice jediné pojítko s dcerou Dominikou, přesto bude správné, když po skončení soudního procesu požádám o přejmenování na své rodné příjmení.

Fotogalerie
16 fotografií


Celý rozhovor na www.tyden.cz.


Ondřej Neff: Ať se vzdá dcery!

Otec zavražděné Ireny, spisovatel Ondřej Neff, si dnes u pražského městského soudu mohl oddychnout. Jméno jeho dcery bylo konečně očištěno. V odůvodnění to uvedl i soudce Petr Braun. "Víme, že Irena nebyla žádná panovačná megera," řekl muž v taláru. Ondřej Neff se zase pro on-line deník TÝDEN.CZ vyjádřil k rozhovoru s Robertem Novákem. "Není pravda, že zakazujeme styk Dominice s druhými prarodiči. Oni se jen nikdy neozvali. Navíc odborníci z krizového centra doporučují jejich návštěvu pouze za dohledu expertů a na půdě centra," upřesňuje Neff.

Zároveň dodává, že to, že se jeho zeť vzdá příjmení Neff, jej nijak nevzrušuje. "Je to jen další prázdné gesto. Ať se jmenuje Vopička nebo Raiffeisen, mně je to jedno. Jméno je jenom nálepka. Pokud by se chtěl zachovat jako opravdový chlap, ať se navždy vzdá Dominiky," vzkazuje Neff Novákovi.

 

Více o procesu s Robertem Neffem Novákem se dočtete zde.