Jak vybrat toho nejlepšího?
Nejčastěji pořizujeme vánočního kapra přímo od rybářů, kteří je nabízejí v kádích na ulicích, u nákupních středisek, prostě tam, kde se dá... Není ale kapr jako kapr. „Doporučuji si vybrat toho, který má kolem 2 až 3 kilo, protože menší kapři nejsou cítit tzv. bahnem. Z kádě ukažte na toho, který je čilý, ten bude nejlepší,“ radí Filip Šubrt z pražské restaurace Mondieu. Pokud se vám přesto dostane do rukou ten, který je »cítit«, můžete ho před zpracováním naložit na hodinu do mléka.
Takhle kapra vykostíte:
➤ Ještě než začnete, připravte si prkénko, které je určené na ryby. Krájet na tom stejném zeleninu nebo třeba pečivo není úplně nejlepší nápad, co se týče jak chuti, tak i hygieny!
➤ Podle Šubrta není vhodné používat na vykostění nůž určený přímo na filetování. „Kapr je moc velký, je lepší použít větší, a hlavně opravdu ostrý nůž. Nebo se mi osvědčil i takový ten, který je původně určený na pečivo s »vroubky«,“ radí.
➤ Hodit se vám bude role kuchyňských utěrek. Než se pustíte do »akce«, je lepší kapra pořádně osušit, aby vám méně klouzal.

Co se zbytky? Polévka a chipsy!
Většina lidí používá po vykostění kapra hlavu a zbytky kostí na základ do polévky. „Je to dobrý způsob, jak celého kapra zpracovat. Říká se, že pokud necháte oči, tak polévka zhořkne, s tím zkušenost nemám, já vařím celou hlavu a polévka je vynikající,“ popisuje Filip Šubrt. A co kůže z kapra? Dá se ta nějak připravit? „Tu můžeme použít například na ozdobu. Obalíme v mouce a zprudka osmažíme a vznikne nám takový chips,“ radí.
Jak správně usmažit kapra
Kapra obalujeme klasickým způsobem – mouka, vajíčko, strouhanka. Letošní přípravu můžete zkusit oživit a do strouhanky přidat netradiční přísadu – například sezamové semínko, parmazán, případně chilli. Kapří filet o velikosti 150 až 200 gramů mírně smažíme cca 2 až 3 minuty dozlatova. Popř. dopékáme v troubě. Na smažení stačí použít slunečnicový nebo řepkový olej.
VIDEO: Vylovili rybník Bezruč, vánoční kapři nezdražili.
Vylovili rybník Bezruč, vánoční kapři nezdražili Karel Janeček, Blesk