Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chystejte nepečené cukroví: Ledové šuhajdy, krémové kuličky i kávová zrna

/
  • Cukroví na poslední chvíli.
    18. prosince 2019 ● 08:18

    Pokud se vám letos vůbec nechce zapínat troubu, ale přesto byste rádi měli na slavnostním stole pár kousků vlastního cukroví, vyzkoušejte osvědčené recepty na lahodné nepečené dobroty. Bude rychle hotovo! A ta dobrota...

  • 1.

    Kávová zrna

    Suroviny: 250 g dětských piškotů ● 125 g másla ● 50 g moučkového cukru ● 150 g mletých vlašských ořechů ● ½ lžičky skořice ● 2 lžíce kakaového prášku ● 2 lžíce rumu ● 2 lžíce instantní kávy ● 1 tmavá čokoládová poleva.

     

    Postup: ● Instantní kávu zalijeme 2 lžícemi vařicí vody, přidáme rum a necháme zchladnout. ● Do mísy nasypeme jemně mleté, nebo podrcené piškoty, přidáme změklé máslo, moučkový cukr, jemně mleté ořechy, skořici, kakao a zchladlou kávu. Vypracujeme hladkou hmotu, kterou dáme na chvíli ztuhnout do lednice.

     

    ● Hmotu rozdělíme na stejně velké kousky, pomocí formiček vytvarujeme kávová zrnka a opět dáme do lednice ztuhnout. ● Pak je po jednom namáčíme do čokoládové polevy a necháme na mřížce ztuhnout.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Krémové kuličky

    Suroviny: ● 100 g lískových oříšků ● 60 g kakaa, 100 g cukru moučka ● 120 g čerstvého sýra ( typu Philadelphia, Buko…) ● čokoládová rýže na obalení.

     

    Postup: ● Čerstvý sýr smícháme s najemno umletými oříšky, cukrem a kakaem. ● Necháme ztuhnout v lednici. ● Pomocí lžičky tvarujeme kuličky, které obalujeme v čokoládové rýži.

    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Šuhajdy s kokosovým olejem

    Suroviny: 200 g čokolády (alespoň 50%) ● 50 g kokosového oleje ●  papírové košíčky. Na náplň ● 1 lžíce medu ● kokos nebo ořechy.

     

    Postup: ● Z medu a kokosu vytvoříme hmotu, ze které tvarujeme kuličky. ● Rozpuštěnou čokoládu smíchanou s kokosovým olejem nalijeme do košíčků (do každého asi 1 lžíci), necháme trošku ztuhnout, pak do středu každého košíčku vmáčkneme kuličku a zalijeme cca 2 – 3 lžícemi čokolády. ● Šuhajdy podáváme důkladně vychlazené, a protože rychle tají, ihned zkonzumujeme.

    Autor: Shutterstock

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy