Šoupneme ho do mrazáku
Chcete si pochutnat na studených bublinkách? Zapomeňte na mrazák! „Málokdo ví, že teplotní šok sektům škodí. Poznáme to na chuti,“ komentuje chlazení sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz a dodává. „Sekt nechte chladit v lednici po dobu alespoň 4 - 6 hodin.“
Pořádně s ním zatřepeme
Inspirovali vás šoumeni, kteří před otevřením láhev protřepou a pěnou pak pokropí široké okolí? Chyba! Zbytečně přijdete o značnou část bublinek.
Láhev namíříme mezi hosty
Při otevírání určitě nemiřte »špuntem« mezi hosty. Správné otevření je věda. Nejprve odstraňte kapsli (obal zátky a hrdla). Palcem levé ruky pak pevně držte zátku shora a pravou rukou za očko odmotejte agrafu (drátěný košíček držící zátku v láhvi). Láhev při otevírání držte v úhlu 45 stupňů směrem od sebe a miřte někam, kde nikoho neohrozíte.
Zvolíme špatné skleničky
Zapomeňte na skelničky na víno! Správná sklenička na sekt by měla být čirá a štíhlá ve tvaru flétny s dostatečně vysokou stopkou, aby tělesná teplota neovlivnila teplotu vína.
Naléváme zbrkle
Chybou je i zbrklé nalévání plných sklenic. Sekt pak snadno vypění mimo skleničku. „Dbejte, abyste sekt rozlévali postupně a pomalu, díky tomu sekt zůstane ve skleničkách a ne na ubruse,“ doporučuje Babisz. Ideální je nalévat po stěně sklenky (méně pění) do půlky, maximálně do tří čtvrtin.
Sklenice myjeme v myčce
Zdá se vám, že máte ve skleničce málo bublinek? Je nevhodně umytá. „Abyste se mohli těšit z pohledu na bublinky, neměly by se skleničky na sekt mýt ani sušit v myčce,“ radí dovozce francouzských sektů Denis Klinger. Jen ruční mytí pomáhá udržet skleničky co nejtransparentnější. „Díky utírání bavlněným hadříkem zase bublinky lépe ulpívají na skle,“ dodává.
Do nedopitého sektu strčíme lžičku
Chcete udržet bublinky v otevřené láhvi? Určitě do ní nevkládejte lžičku. „Tento trik bohužel nefunguje. Místo toho vyzkoušejte běžně dostupné tlakové zátky, díky kterým v sektu zůstanou bublinky až dva dny,“ vysvětluje Babisz.
Špatně ho skladujeme
Sešlo se vám více lahví sektu? Tak pozor na správné skladování. „Stejně jako jiné druhy vína i šumivé víno musí být skladováno na tmavém a chladném místě (ve sklepě), ideálně v původních krabicích a při konstantní teplotě po celý rok,“ připomíná Klinger.
Zajímavost: Sekt nesnáší neonové světlo
Šumivá vína v lahvích z bílého skla jsou podle odborníka Denise Klingera velmi citlivá na neonová světla. „Láhve přechovávané na policích s neony mohou získat tzv. neonový světlý zápach - vůni, kterou lze porovnat s plísní.“
Rada pro ženy: Zapomeňte na rtěnku
Chcete si dokonale vychutnat sekt? Pak zapomeňte na rtěnku! „Pro dokonalou chuť vín s bublinkami se doporučuje nepoužívat rtěnku, protože ta může znehodnotit šumivost vína ve skleničce. Rtěnky totiž obsahují tuk, který snižuje aktivitu bublinek,“ dodává Klinger.
VIDEO: Adiktolog Michal Miovský k mladistvým alkoholikům.
Adiktolog Michal Miovský k mladistvým alkoholikům. Blesk TV