Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

12letý alkoholik není rarita. Děti začínají pít na oslavách v rodině, varuje expert

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
13. prosince 2019
06:15

Tvrzení, že „Češi pijí první ligu“ už málokoho překvapí, stejně tak i to, že patříme mezi země s největší spotřebou lihu na světě. Už ale přestává být raritou, že se lékaři setkávají na odvykačkách s dětmi nebo mladými do 18 let. Podle průzkumu Národní linky pro odvykání, na kterou se dovoláte na čísle 800 350 000, alespoň jednou týdně pije alkohol 12 % šestnáctiletých. Podle adiktologa Michala Miovského se děti v drtivé většině poprvé setkávají s alkoholem či s opilostí na rodinných oslavách.

Více než 1,5 milionů lidí v ČR podle statistik spadá do kategorie rizikového pití alkoholu. Česko patří mezi země s nejvyšší spotřebou lihu na světě. Pití způsobuje řadu onemocnění, včetně těch smrtelných. Sami Češi ale tento problém bagatelizují a neznají jeho negativní účinky objevené v posledních letech.

Rakovina prsu z alkoholu?

Většina lidí si myslí, že nadměrné pití je spojeno s onemocněním jater. „Existuje spojitost mezi dalšími onemocněními a alkoholem, jako jsou různé typy rakovin, dosud ale o nich nebyla žádná evidence. Nyní ale víme, že nadměrné pití alkoholu může být příčinou rakoviny prsu. Málo lidí si totiž uvědomuje, že alkohol je silný karcinogen,“ řekl v Epicentru adiktolog Michal Miovský a dodal, že chronické pití může způsobit i neplodnost.

Dvanáctiletí alkoholici

Adiktolog zároveň upozorňuje, že velkým tématem je alkoholismus u nezletilých. „Dětská adiktologie je bohužel na vzestupu, pro tuto cílovou skupinu budeme muset vytvářet specifické služby,“ vysvětlil Miovský. Sám se ve své praxi setkal s pacientem - alkoholikem, kterému bylo teprve 12 let. „Bohužel to není nic raritního,“ dodal lékař.

Pití u dětí a teenagerů se rozděluje na první zkušenosti s alkoholem, které jsou běžné kolem 10 až 12 let věku. „První opilost děti poznají okolo 12 až 15 let a pro přechod na pravidelné pití je věkové rozmezí kolem 14 až 17 let. Pak už následuje přechod na pravidelnou spotřebu, což je minimálně 1 až 2 x týdně,“ vysvětluje Miovský.

První pití na rodinných oslavách

Nejtypičtějším místem, kde mají děti první zkušenost s alkoholem nebo i s opilostí, je v kruhu rodinném, často na rodinných oslavých.

„Dokonce se setkáváme s tím, že s děti pijí společně s rodiči, kteří to tolerují a dokonce mají z pijícího dítěte legraci,“ říká odborník. 

Vánoce a Silvestr: Riziko pro „sváteční“ pijáky

Blížící se svátky jsou podle experta rizikové hlavně pro ty, kteří nejsou na alkohol zvyklí, případně pijí během roku málo.

„Ano, Vánoce a Silvestr, to je vždy důvod se “setnout„, problém je, že zde hrozí předávkování, fatální to může být na odlehlých místech, kde není příliš dostupná rychlá pomoc,“ varuje Miovský.

Jako příklad uvádí horskou chatu. „Tam se může stát, že zemřete na zástavu srdce, případně se udusíte zvratky a takových úmrtí je velmi mnoho, dokonce mnohem více než vlivem nelegálních návykových látek,“ dodal adiktolog.

Podívejte se na celý rozhovor zde:

Video  Adiktolog Michal Miovský v Epicentru: Nejmladšímu pacientovi se závislostí na alkoholu bylo 12 let  - Andrea Ulagová, Blesk
Video se připravuje ...

Kam se můžete obrátit, pokud máte vy nebo váš blízký problémy s alkoholem?

Národní linka pro odvykání – 800 350 000 je zřízena Úřadem vlády České republiky, resp. Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky a je provozována Českou koalicí proti tabáku. Národní linka pro odvykání je určena všem občanům České republiky starším 15 let. Vyškolení konzultanti se klientům věnují každý pracovní den od 10 do 18 hodin. Hovory jsou pro volající zdarma. Pokud klient dává přednost komunikaci přes email, může konzultanty kontaktovat na poradte@chciodvykat.cz. Další informace o službách jsou uvedeny na www.chciodvykat.cz. Kuřáci mohou využít také příslušný formulář na webových stránkách www.bezcigaret.cz

Máte problém s alkoholem? Máte problém s alkoholem? | Národní linka pro odvykání

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 13. prosince 2019 11:59 )

Jen ať si cucnou. Co také jiného dělat ve státě, který ovládají komouši, eŠtéBáci a jiná sebranka.

jonn ( 13. prosince 2019 07:41 )

Článek pro Kalouska

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa