Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Zelená vdova“ Monika pila 3 lahve vína denně: Málem jsem zemřela, říká matka dvou dcer

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
5. prosince 2019
05:30

Monika byla odmalička opečovávaným jedináčkem, závislým na mamince. Alkohol poprvé okusila, když jí bylo 16 let. Dodával jí sebevědomí. Na vysoké škole potkala svou životní lásku. Monika tedy ukončila bujaré večírky i studium. Narodily se jí dvě dcery, jedna byla sluchově postižená. Pak přišel rok 1989 a s ním spousta možností. Manžel začal podnikat a Monika byla stále sama, začala trpět úzkostmi. A jak přiznává, kromě léků si začala vypomáhat „kamarádem“ – a tím byl alkohol.

„Jsem člověk, který si prošel závislostí a léčil se,“ říká dnes Monika, která vlastní sanatorium v pražském Braníku, kde pomáhá pacientům překonávat nejen závislosti na alkoholu, ale např. také na lécích nebo automatech. Cesta k tomu, aby se z ní stala adiktoložka, byla ale velmi dlouhá a jak Monika přiznává, velmi tvrdá, během které málem zemřela. 

Bylo jí 33 let, když zkolabovalaTo už pila dvě až tři lahve vína denně. Nikdo z její rodiny netušil, co se děje. Svoji závislost na lécích i alkoholu skrývala několik let. „Sáhla jsem si na dno. Je to něco, co jsem si nemyslela, že někdy v životě zažiju. Byla jsem vždycky slušně vychovaná a poslušná holka,“ řekla Monika ve studiu Blesk Zpráv.

Podle ní vzniká závislost mnohem dřív, než po alkoholu nebo jiné návykové látce sáhnete. Ona sama ochutnala alkohol poprvé v 16. „Pomáhal mi se uvolnit, získat sebevědomí a povídat si s muži,“ vzpomíná Monika.

Zelená vdova

„Byla jsem závislá na mamince. V 18 letech, když jsem vešla do života, jsem neuměla řešit žádné problémy,“ řekla Monika. Na vysoké škole potkala svou velkou lásku a zpětně uznává, že to byl dominantní muž, na kterém byla závislá stejně jako předtím na rodičích.

Narodily se jí dvě dcery. Mladá maminka se musela vyrovnat s tím, že jedna z nich je sluchově postižená. „V té době jsem si neuvědomovala, jak moc mě tento fakt zasáhl,“ říká Monika.

Navíc přišla revoluce a s ní nové možnosti. Manžel Moniky začal podnikat. Monika pracovala na částečný úvazek jako účetní, starala se o děti, začala ale trpět úzkostmi.

Dalo by se říci, že Monika byla typickou „zelenou vdovou“, jejíž manžel je pracovně vytížený, ona tráví celé dny sama doma s dětmi a cítí se osaměle. Ty jsou podle odborníků nejvíce náchylné k alkoholismu.

Monika hovoří o tom, že v podstatě dělala to, co od ní očekávali ostatní a ne to, co by chtěla ona sama. „Říkala jsem si, že vlastně nevím, kdo jsem a to jsem začala ‚zapíjet‘,“ pokračuje ve své zpovědi Monika. Péči o domácnost zvládala prý i ve chvílích, kdy pila ráno, odpoledne i večer.

Kolaps a léčba

Když ve 33 letech zkolabovala, tak v tu chvíli manželovi došlo, že se něco děje a odvezl ji na léčení do pražských Bohnic. To byla pro ženu další drsná zkušenost. Děti pro ni nebyly dostatečným důvodem přestat pít a ona si myslela, že sklenka je to jediné, co má.

„Je fajn, že tyto možnosti léčby jsou, ale v podstatě vás to jen odstaví od alkoholu, ale ten důvod, proč pijete, s tím nikdo v léčebně nepracuje. Bylo to drsné. Byli tam lidé, co se vlastně ani léčit nechtěli. Neviděla jsem žádnou pozitivní motivaci, jen samé negace,“ popisuje Monika pobyt v léčbě. Pak si uvědomila, že málem zemřela a rozhodla se bojovat. Při životě ji držela i myšlenka, že pokud léčbu zvládne, napíše knihu.

Návrat do Bohnic

Po absolvování léčby přišel rozvod. Monika se rozhodla postavit se na vlastní nohy a doplnila si vzdělání. Pak se do Bohnic vrátila. Ale tentokrát jako zaměstnanec.

Následně si splnila sen a založila první soukromé sanatorium na léčbu závislostí v Česku.

„Alkoholu propadá stále více lidí a za poslední dva roky pozoruji, že je to stále více žen. Alkohol je v Česku všude, propaguje se, v restauracích mnohdy stojí stejně jako nealkoholické nápoje. Alkohol a jeho vliv se bagatelizuje a společnost to nechce moc vidět, protože pak by se ukázalo, kolik lidí má s alkoholem skutečně problém,“ uzavírá dnes už uznávaná adiktoložka Monika Plocová.

Podívejte se na celý rozhovor s Monikou Plocovou:

Video  Monika Plocová otevřeně popisuje, jak bojovala se závislostí na alkoholu.  - Blesk TV
Video se připravuje ...