Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Závislost Dominiky Gottové na lécích a alkoholu: Často vzniká u praktika, míní odbornice

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
10. září 2019
05:02

Dcera Karla Gotta Dominika Gottová veřejně přiznala, že je závislá na alkoholu a lécích. A rozhodla se léčit. Podle adiktoložky Moniky Plocové lidí s podobnou závislostí přibývá. Často jde závislost na lécích „ruku v ruce“ právě s nadměrným pitím alkoholu. Navíc spousta lidí se stane závislými jen proto, protože jim léky na úzkost předepíše praktický lékař, místo toho aby je poslal na vyšetření k psychologovi nebo psychoterapeutovi.

Podle Moniky Plocové bývá závislost na lécích často spojená právě se závislostí na alkoholu. Za poslední dva roky podle ní počet závislých na lécích stoupl a v jejím sanatoriu se jejich počet vyrovná těm, kteří mají problémy s alkoholem. K závislosti na lécích mají často blíže pomáhající profese - a také lékaři nebo zdravotní sestry.

Závislost způsobují zejména léky na úzkosti, jako je např. Neurol, Oxazepam, hypnotika, léky na spaní a některé léky na bolesti - jsou to hlavně léky na předpis.

„Většinou tato závislost vzniká tak, že člověk pocítí nějaké obtíže, jako je točení hlavy, bolest zad, a zajde k lékaři. Ten ho pošle na vyšetření, kde se zjistí, že pacient je zdravý, lékař usoudí, že jsou to nervy, a napíše mu nějaký lék na úzkost místo toho, aby je poslal na vyšetření k psychologovi či k psychiatrovi,“ řekla Blesk Zprávám Plocová, aby dodala: „V našem sanatoriu máme hodně lidí, kteří se k závislosti dostali jako „slepí k houslím“.“ 

Halucinace a záchvaty jako abstinenční příznaky

Návykové léky fungují tak, že nejdříve zabírají. Člověk si začne dávku uměle zvyšovat a končit to může až na deseti lécích denně. Ty už samozřejmě přestávají účinkovat, a tak si závislý shání další.

„Dnes už nejde zfalšovat recept, takže lidé obchází různé lékaře, škemrají o léky. A když už to nejde, přichází na řadu černý trh,“ popisuje Plocová.

Abstinenční příznaky u závislosti na léčivech jsou velmi tvrdé. Adiktoložka mluví o zmatenosti, psychózách, halucinacích a epileptických záchvatech.

A jak závislého člověka může poznat okolí? „Je nesoustředěný, zmatený, má skelný pohled, výpadky paměti a samozřejmě se začínají ztrácet peníze, které dotyčný utrácí právě na černém trhu,“ dodala Plocová.

Je závislost na lécích psychologický, nebo medicínský problém? I to zjistíte v rozhovoru s Monikou Plocovou: