Známý kreslíř Petr Urban za svou kariéru, která trvá už více než třicet let, nakreslil na sto tisíc vtipů, leckdy notně oplzlých a vulgárních. Málokdo o něm ale ví, že je to zároveň bývalý olympionik a mnohonásobný republikový šampion v sáňkování. Vrcholovému sportu se sice už nevěnuje, pouze denně běhá pět až šest kilometrů. Tvoří však i nadále. Bez alkoholu se u toho ale neobejde. Jak přiznal týdeníku Téma, denně vypije tak dvě, tři lahve vína. A když jde posedět do hospody, s chutí si dopřeje i pivo.

„Ale já u toho deset hodin kreslím a ředím to vodou. Když o půlnoci vstanu od obrázků, nemotám se, jsem docela střízlivej,“ brání se nařčení, že by pil nějak moc – přestože připouští, že je pravděpodobně alkoholik. Stejně jako jeho ikonická postavička Ruda Pivrnec ve svých vytahaných džínách, pruhovaném tričku a ošoupané bundičce. Bez alkoholu by Urban nebyl schopný tvořit.

„Pití potřebuju nejen k malování, ale k životu vůbec,“ vysvětluje, a zároveň dodává, že bez „chlastu“ by byl život hrozně nudný. „Kolik věcí by se nevymyslelo a kolik dětí by nevzniklo! Buďme za chlast rádi.“

Za celý život prý abstinoval pouze jedenkrát, ale zato si vydržel odepírat celý rok. „Doktor mi to doporučil na játra. Byl to nejdelší rok mýho života, vůbec to neutíkalo,“ přiznal. Alkohol mu pomáhá i od depresivních stavů – jak sám často říká, narodil se „mínus tři piva“.

„Mám v sobě určitou úzkost, už od dětství. Pořád přemítám o smyslu života, v hlavě mám konec světa. Ale pak si dám jedno, druhý, a u třetího jsem v běžné náladě jako ostatní lidi.“ Kromě toho si vypomáhá i medikamenty. „Beru tabletku, sice slabou, ale to je na lepší náladu, abych neměl ponurý myšlenky. Ale mám pilulku i na tlak a cukrovku,“ dodává.

VIDEO: Český sáňkař a kreslíř Petr Urban prozradil redaktorům Blesku pikantnosti ze své závodní kariéry.

Video
Video se připravuje ...

Český sáňkař a kreslíř Petr Urban prozradil redaktorům Blesku pikantnosti ze své závodní kariéry. Libuše Šímová

Fotogalerie
32 fotografií