Slavík byl v uplynulých dnech hospitalizován kvůli akutnímu zápalu plic a v úterý byl propuštěn. Že by odpískal festival, kde měl vystoupit včera večer, ho přesto ani ve snu nenapadlo. „Doktoři mu nic zakázat nemohou, ale důrazně mu to nedoporučovali. Upozorňovali, že je to hazard se životem, že to za to nestojí,“ svěřuje Blesku kapelník Pavel Větrovec (70), který zpěváka doprovází čtyřiatřicet let. „Jenže Karel je blázen a má svou hlavu. A hlavně svoje fanoušky, které nechtěl za nic zklamat. Tu Benátskou chtěl udělat stůj co stůj,“ pokračuje Větrovec.

Gott si festival nenechal vymluvit, i když moc dobře ví, že je vážně nemocný, prodělal zápal plic a současná vedra jsou nebezpečná i pro mladé zdravé lidi. „K tomu ho jeho žena Ivanka denně vozí do nemocnice, kde mu mění krev a dávají mu různé kapačky. I přes tohle všechno to ale nehodlal vzdát,“ komentuje Slavíkův kapelník. A tak se stalo, že ve středu dopoledne Gotta odvezla jeho žena Ivana (43) do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí a ze špitálu ho vezla proti své vůli na zkoušku s Větrovcem do jedné pražské zkušebny.

„Měli jsme dát dohromady repertoár na čtvrteční večer. Karlovi nebylo hej, ale jal se zkoušet,“ popisuje Větrovec s tím, že už tam ho naprosto všichni přesvědčovali, ať vystoupení odřekne, že bude skoro čtyřicet stupňů a půjde mu o život. „Ivanka plakala, málem ho prosila na kolenou, ať to vzdá. Nic. Prosila mne tedy, ať mu to zakážu jako kapelník. Hučel jsem do něho ze všech stran. Marně. Tak moc chtěl vystoupit,“ netají Větrovec.

Gott tedy statečně dvě hodiny zkoušel a jel s manželkou domů. „Loučil se se mnou s tím, ať mu co nejdřív pošlu návrh repertoáru. Já, že ano. A asi hodinu nato mi přišla esemeska, že na Benátské! nevystoupí,“ říká kapelník. Slavíkovi se doma prý udělalo tak zle, už chtě nechtě musel poslechnout lékaře. „Zdá se to divné, místo aby mě štvalo, že budu hrát bez Karla, pouze s jeho hosty, tak jsem měl radost. Kdo by neměl. Vždyť by bylo bláznovství, aby šel na popravu,“ dodává upřímně kapelník, který Karlovi hned volal. Slavík už telefon ale nevzal.

Fotogalerie
79 fotografií