23. leden 2020
Svátek slaví Zdeněk, zítra Milena

Fotonávod krok za krokem: Upečte vánočku, je to hračka! U zadělávání těsta nemluvte

/
  • Vánočka je tradiční sváteční pokrm.
    13. prosince 2019 ● 13:01

    Do vánoc zbývá něco málo přes týden. Je tak ideální čas, vyzkoušet si tento víkend vánočku nanečisto a před Štědrým dnem ji připravit naprosto dokonalou. Máme pro vás fotonávod krok za krokem.

  • 1.

    Ingredience

    Potřebujete: 600 g hladké mouky, 150 ml mléka, 120 g rozpuštěného vlažného másla, 140 g cukru krupice, 30 g rozinek máčených v rumu, 30 g plátkovaných mandlí, 3/4 kostičky čerstvého droždí, 1 vejce + vejce na potření, 1 lžíce vanilkového extraktu nebo cukru, 1 lžička citronové kůry, špetka soli, špetka muškátového oříšku, troška rumu.

    Vánočka je tradiční sváteční pokrm.
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Zadělání těsta

    *Připravte si kvásek. Utřete droždí s cukrem, přidejte trochu teplého mléka a nechte v teple vzejít. Stačí chvíle.

    *Poté zapracujte kvásek do mouky. Udělejte ve hmotě důlek a přilijte zbytek teplého mléka, jedno vajíčko, zbytek cukru včetně vanilkového, másla, citronovou kůru, špetku muškátového oříšku, sůl, rozinky a trošku rumu.

    *Hněteme těsto, dokud není konzistentní a přestane se lepit na stěny mísy. Pokud je tuhé, přilijte teplé mléko, je-li naopak řídké, přisypte mouku. Jakmile je těsto zpracované, nechte opět kynout.

    Vánočka je tradiční sváteční pokrm.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Postup pletení vánočky

    Z těsta vyválíme dlouhý válec, abychom z něj dokázali oddělit 9 částí. Z těch vyválíme 9 stejně dlouhých a stejně silných pramenů. Prameny by měly být silnější, aby byla vánočka vyšší.

    Z těch vyválíme 9 stejně dlouhých a stejně silných pramenů.
    Autor: Globus

  • 4.

    Devět pramenů

    Začínáme plést. Z 9 pramenů odložím jeden stranou a spojím 8 pramenů nejdříve po čtyřech a pak obě čtveřice k sobě. Nemažeme ničím, bílek není vhodný, při pečení se připaluje. Prameny rozložíme tak, aby byly přehledně od sebe.

    Prameny rozložíme tak, aby byly přehledně od sebe.
    Autor: Globus

  • 5.

    Zleva a pak zprava

    První pramen z levé strany a druhý pramen z pravé strany (myšleno vždy od shora) křížíme přes sebe tak, že druhý pramen vložíme pod první a umístíme nalevo nahoru.

     

    První pramen uložíme dolů doprostřed (mezi tři prameny zleva a tři prameny zprava. Na opačné straně uděláme to samé, pouze obráceně.

    První pramen z levé strany a druhý pramen z pravé strany (myšleno vždy od shora) křížíme přes sebe tak, že druhý pramen vložíme pod první a umístíme nalevo nahoru. První pramen uložíme dolů doprostřed (mezi tři prameny zleva a tři prameny zprava.
    Autor: Globus

  • 6.

    Střídání stran

    První pramen z pravé strany a druhý pramen z levé strany (myšleno vždy od shora) křížíme přes sebe tak, že druhý pramen vložíme pod první a umístíme nalevo nahoru.

     

    První pramen uložíme dolů doprostřed (mezi tři prameny zleva a tři prameny zprava. Stejným způsobem pokračujeme střídáním stran až do konce.

    Stejným způsobem pokračujeme střídáním stran až do konce.
    Autor: Globus

  • 7.

    Špičky schovejte

    Na konci zbývá 8 špiček, které zručně spojíme tak, aby držely u sebe, a podvlékneme je pod konce vánočky.

    Na konci zbývá 8 špiček, které zručně spojíme tak, aby držely u sebe, a podvlékneme je pod konce vánočky.
    Autor: Globus

  • 8.

    Dlouhý pramen

    Zbylý jeden pramen rozválíme na dvojnásobně dlouhý pramen, rozdělíme ho v polovině, překřížíme a spleteme dohromady.

    Zbylý jeden pramen rozválíme na dvojnásobně dlouhý pramen, rozdělíme ho v polovině, překřížíme a spleteme dohromady.
    Autor: Globus

  • 9.

    Rýha na vršku

    Hřbetem ruky uděláme na vrcholu vánočky rýhu, do které položíme poslední spletený pramen. Z obou stran vánočku tímto pramenem podložíme tak, aby hladce překryl oba konce vánočky. Necháme na plechu dalších 40 minut až hodinu vykynout. Pokud nebude dostatečně nakynutá, má tendenci praskat, protože i při pečení dál kyne.

    Hřbetem ruky uděláme na vrcholu vánočky rýhu, do které položíme poslední spletený pramen. Z obou stran vánočku tímto pramenem podložíme tak, aby hladce překryl oba konce vánočky.
    Autor: Globus

  • 10.

    Vánočku pohladíme

    Rozšleháme žloutek s bílkem a vykynutou vánočku vajíčkem dokonale potřeme. Do obou dlaní si nasypeme mandlové plátky a vánočku rukama „pohladíme“, aby mandle z vánočky nepadaly. Můžeme využít i vlašské ořechy.

    Rozšleháme žloutek s bílkem a vykynutou vánočku vajíčkem dokonale potřeme.
    Autor: Globus

  • 11.

    Pečeme bez ventilátoru

    Rozehřejeme troubu na 220 °C a vánočku v ní po dobu 10 minut pečeme. Pak stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 40 minut, a nakonec stahujeme ještě na 140 °C a pečeme dalších 15 minut na „dobarvení“ vánočky. Časy pečení jsou orientační, vždy záleží ne její velikosti. Plech neotáčíme a doporučujeme péci v troubě bez ventilátoru.

     

    Když je vánočka upečená, můžeme ji pomazat rozpuštěným máslem, vanilkovým cukrem a rumem. Necháme vychladnout.

    Vánočka je tradiční sváteční pokrm.
    Autor: istock.com

  • 12.

    Jak vnímali vánočku naši předci

    *Svým tvarem připomínala Ježíška v povijanu, stala se tak symbolem nového zrození, plodnosti a nových začátků.

     

    *Kynuté těsto na vánočku se zadělávalo na noc, aby na druhý den ráno bylo dozrálé, a postupovalo se podle přísných pravidel.

     

    *Hospodyně musela mít čistou bílou zástěru a šátek a během zadělávání nesměla s nikým ani slovo promluvit.

     

    *Vánoček se peklo tolik, kolik měla rodina členů.

     

    *Symbolika křížového pletení pramenů měla ochránit všechny členy rodiny před zlými silami.

     

    *Každý z pramenů měl svůj význam: Spodní patro představovalo základ bytí - zemi, slunce, vzduch a vodu. Prostřední patřilo duševním vlastnostem vůli, rozumu a citu. Vrchní dva zapletené prameny představovaly lásku a vědění.

    Zdroj: Globus

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

backsepur: 𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

(18. 12. 2019 17:24)

gurke: POVEDLA SE super, a chutná

(17. 12. 2019 20:31)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy