„Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a místo něj použijete třeba stévii, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, jímž své hosty určitě potěšíte,“ říká cukrářka Pavla Stoklasová z valašských Velkých Karlovic, která tento recept připravila.
Na 12 ks muffinů potřebujeme:
75 g mletých ořechů
60 g ovesných vloček
2 vejce
2 jablka
1/2 lžičky jedlé sody
stévii či jiný sirup
Těsto na vánoční perníčky musí zrát několik měsíců! Udělejte ho už teď, radí perníkový král Pavel (50)

Postup:
1. V mixéru rozmixujeme ořechy a ovesné vločky.
2. Směs vsypeme do misky, přidáme jedlou sodu a na závěr vmícháme nahrubo nastrouhaná jablka a rozklepnutá vejce. Těsto dosladíme stévií (klidně ji ale můžeme úplně vynechat, protože už samotná jablka osladí těsto dostatečně).
3. Papírové formičky naplníme těstem, shora je ozdobíme plátky mandlí a pečeme při 180 °C zhruba 30 minut.
4. Ke zdobení můžeme využít i další pochutiny z domácích zásob – oříšky, kousky čokolády nebo sušené ovoce.
VIDEO: Jana Preissová o Vánocích: Nemám ráda komerci, držíme tradice!
Jana Preissová o Vánocích: Nemám ráda komerci, držíme tradice! Veronika Kuželková