Když projíždíte Českem před sklizní řepky olejky, je všude žluto a ve vzduchu nepříjemný odér. Když projíždíte před »sklizní« vánočních stromků centrální částí Jutského poloostrova, je všude zeleno. A ve vzduchu příjemná vůně lesa. Jen si člověk musí zvyknout, že vesměs neprojíždí lesy, ale kolem stromečkových plantáží.

Začátek v březnu

Pro Mountfield začíná »stromkový proces« v polovině března, kdy experti plánují novou sezonu, procházejí prodeje z předchozího roku, oslovují tradiční i nové dodavatele. V polovině června pak odesílají do Dánska první objednávky, kolik a jaké stromky požadují u jednotlivých dodavatelů.

„Pošleme jim elektronicky takzvané labely, barevné pásky. V Dánsku si je vytisknou a na konci srpna jimi označí stromky odpovídající objednávce,“ vysvětluje zástupce firmy Mountfield Michal Domša.

Inspekce

„Zda kvalita stromků odpovídá našim požadavkům, pak kontroluje v září v Dánsku inspekce v čele s dendrologem. Na plantážích našich dodavatelů prověří »ručně« všech 350 000 označených výpěstků pro naši firmu a z těch, které neodpovídají, sundají labely,“ vysvětluje Michal Domša.

Dodavatelé pak označí jiné. Inspekci jsme na přelomu léta a podzimu zastihli na jedné ze středně velkých plantáží u Grindstedu. „Nejvíc práce míváme na velkých plantážích nových dodavatelů, tam často strhneme desítky, někdy až stovku labelů z nevyhovujících stromků. U našich stálých dodavatelů je to mnohem méně,“ popisuje práci inspekce dendroložka Simona Racíková, která má na povel tým zaškolených brigádníků různých profesí.

Brigádníci

„Bydlíme v penzionu kousek odsud, kde si společně vaříme, uklízíme, pereme, žehlíme. A také chystáme svačiny na další den. Tady v Dánsku asi lidi nechodí na houby, takže jsou v lese všude, proto máme hodně houbových jídel,“ prozrazují brigádníci.

Každý den hvězdicově vyrážejí na plantáže, některé z nich jsou až u moře tři hodiny jízdy autem. „Denně nachodíme kolem 25 kilometrů a musíme zkontrolovat kolem 35 tisíc označených stromků,“ říkají inspektoři. Nejhorší jsou podle nich větrné a deštivé dny, nepříjemná je také záplava pavučin na plantážích, připláclé na obličeji nebo vpletené do vlasů, nic moc.

Video
Video se připravuje ...

Z Dánska Mountfield na české a slovenské Vánoce přiváží 350 tisíc stromků. 

Jsou přísní

„Základním kritériem je, zda se stromek hodí jako vánoční, nebo ne. Hodnotíme celkový vzhled, to znamená habitus, zda jsou všechny větve souměrné. Pak hodnotíme terminál (vrchol), zda je rovný a nepoškozený, u prémiové kvality musí být jen jeden. Přípustný není také moc velký rozestup mezi jednotlivými patry, důležitá je i správná sytě zelená barva,“ vysvětluje zkušená dendroložka Simona Racíková.

Dánský Kavkaz

Vánoční jedle sice nese název kavkazská, ale právě v Dánsku jsou pro jejich růst ideální klimatické podmínky. „Jsou proto velice pěkné a i cena pro koncového zákazníka může být díky našim velkým odběrům příznivá, než kdybychom je vozili z Kavkazu,“ usmívá se zástupce Mountfieldu Michal Domša.

Tento druh jedle je podle něho ideálním vánočním symbolem hlavně proto, že je úhledný, s dlouhými a mnohem méně pichlavými jehlicemi než jiné druhy dřevin. „Jedle bývá hustá, symetricky rostlá a velkou výhodou je také její dlouhá výdrž přes dva měsíce,“ vysvětluje Michal Domša.

Kácení a transport

Pro Mountfield se stromky v Dánsku řezají v polovině listopadu, do odvozu pak leží na plantáži, aby vydýchaly přebytečnou vodu a při přepravě se nezapařily. Před transportem se paletují po sto kusech. První dodávky do ČR a na Slovensko jdou přímo do jednotlivých prodejen. A poté následují další návozy.

350 000

Kamiony rozvážejí z Dánska miliony jedliček po celé Evropě, do České republiky a na Slovensko putuje v listopadu a prosinci 350 plně naložených kamionů Mountfieldu. „To představuje 350 000 jedliček pro Mountfield a celkem 1,5 milionu z Dánska dovezených vánočních stromků. Nejen jedlí, ale také smrčků a borovic,“ informuje nás zástupce firmy, která vánoční stromky nabízí už sedmým rokem.

Prodej začal

Prodej vánočních jedliček začal s předstihem už 21. listopadu na všech 74 prodejnách v České republice i na Slovensku. V předchozích letech si už první víkend po zahájení prodeje udělalo jedličkou od Mountfieldu radost na 11 000 zákazníků.

Fotogalerie
103 fotografií