Nejlepší plněné cukroví: Ořechy, rohlíčky i išlské dortíčky

/
  • 27. listopadu 2019 ● 09:44

    Většina druhů vánočního cukroví potřebuje po upečení ještě nějaký čas na odležení, aby chuť i konzistence byly dokonalé. Plněné cukroví pečeme týden až dva před Vánoci. Vyzkoušejte lahodné ořechy, rohlíčky nebo išlské dortíčky.

  • 1.

    Išlské dortíčky

    Suroviny: ● 300 g másla ● 320 g hladké mouky ● 160 g mletých vlašských ořechů ● 40 g kakaa ● 160 g moučkového cukru.

     

    Na náplň: ● 120 g másla ● 100 g moučkového cukru ● 1 žloutek ● 1 lžička rumu ● 1 vanilkový cukr ● 4 lžíce meruňkové marmelády.

     

    Čokoládová poleva: ● 2 lžíce kakaa ● 2 lžíce másla ● 6 lžic moučkového cukru ● 3 lžíce vody ● půlky vlašských ořechů na ozdobu.

     

    Postup: Na vál prosejeme mouku, přidáme změklé, na kousky nakrájené máslo, jemně mleté ořechy, cukr a kakao. Vše ručně vypracujeme na poněkud tužší těsto, zabalíme do fólie a necháme odpočinout v chladničce alespoň hodinu.

     

    Poté vyválíme z těsta plát silný cca 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 4 cm. Kolečka pečeme v troubě při 160 °C asi 8 – 10 minut a poté necháme vychladnout.

     

    Připravíme si náplň: změklé máslo a oba cukry utřeme do pěny, přimícháme žloutek a po částech přidáváme rum a marmeládu. Krémem spojujeme vždy dva kousky cukroví.

     

    Ve vodní lázni rozpustíme ingredience na čokoládovou polevu a išlské dortíčky opatrně poléváme. Nakonec do středu dortíčku opatrně vtiskneme půlku vlašského ořechu a necháme čokoládu ztuhnout.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Plněné rohlíčky

    Suroviny: ● 300 g hladké mouky ● 200 g másla ● 100 g cukru moučka ● 100 g ořechů (vlašské, lískové) ● 2 žloutky ● 1 vanilkový cukr ● 1 lžička skořice ● citronová kůra

     

    Na krém: ● 125 g cukru moučka ● 1 celé vejce ● 1 vanilkový cukr ● 1 kostka másla Na ozdobení ● čokoláda, mleté ořechy, kokos

     

    Postup: Máslo necháme změknout, mouku prosejeme. Všechny ingredience dáme do mísy a zpracujeme hladké těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici.

     

    Formičky na velké rohlíčky lehce vymažeme máslem pomocí mašlovačky. Z těsta uždibujeme stejně velké kousky, jimiž vyplníme formičky – palcem lehce uprostřed zatlačíme, aby se vytvořil prostor pro krém. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 C do zezlátnutí a ještě teplé vyklopíme z formiček.

     

    Krém připravíme tak, že moučkový a vanilkový cukr a vejce vyšleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Necháme vychladnout a poté zašleháme změklé máslo. Rohlíčky naplníme, necháme ztuhnout a poté konce namáčíme v rozpuštěné čokoládě a obalíme v kokosu nebo v mletých oříšcích.  

    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Plněné ořechy

    Suroviny: ● 350 g hladké mouky ● 150 g cukru moučka ● 120 g vlašských ořechů ● 250 g másla ● kvalitní kakao (není nutné)

     

    Na krém: ● 100 g másla ● 100 g cukru moučka ● 40 g vlašských ořechů ● kakao (není nutné)

     

    Postup: Mouku a cukr prosejeme, přisypeme najemno namleté vlašské ořechy a přidáme na plátky nakrájené máslo. Pokud chceme, aby ořechy byly tmavé, přidáme dvě lžíce kvalitního kakaa. Vypracujeme těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojíme do koule a zabalíme do dvou vrstev potravinové fólie. Necháme odpočívat minimálně 2 hodiny v chladu.

     

    Pak těsto napěchujeme do formiček na ořechy, vytvoříme prohlubeň na krém a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 8 minut.

     

    Připravíme krém: změklé máslo mixujeme samotné v kuchyňském robotu 7 minut, dokud nenabude na objemu. Do másla přidáme cukr a ořechy. Pokud máme světlé ořechy, budou skvěle vypadat s tmavým krémem – přidáme 4 lžíce kakaa promícháme.

     

    Hotové ještě ořechy vyklepneme z formiček, necháme vychladnout a plníme krémem, který pomocí zdobicího sáčku s úzkou špičkou nanášíme do ořechů.

    Autor: Shutterstock

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy