Vánoční pečení: 9 rad, než se pustíte do díla! Jak »oživit« loňské ořechy? Které cukroví nechat na konec?
- 
                  Skvělé recepty na pečení už máte, znáte ale také všechny vychytávky, které vám práci usnadní? Víte, jak nejrychleji oloupat ořechy, nepřipálit polevu a kdy je nejlepší začít s pečením vanilkových rohlíčků? Inspirujte se! 
- 1.Jak nahradit cukr?Jde to, například medem nebo javorovým sirupem. Musíte však počítat s tím, že tyto náhrady sladí méně než klasický cukr a také učiní těsto řidší, proto je občas třeba přidat mouku. 
- Celé, sekané či mleté je vysypte na suchou pánev a za stálého míchání bez přidání tuku pražte několik minut. Docílíte tak intenzivnějšího aroma.2.Mandle a ořechy jsou chutnější pražené
- 3.Ořechy z loňskaOřechy z loňské a předloňské úrody budou mít lepší chuť, namočíte-li je na několik dní do mírně osolené studené vody. 
- 4.Strouhaná čokoládaS čokoládou se vám bude daleko snáze pracovat, vložíte-li ji na 10 minut do chladničky. Ztuhlá půjde mnohem lépe nastrouhat nebo naškrábat. 
- 5.Jak na loupání ořechůOřechy nasypte na suchý pečicí plech a vložte na několik minut do trouby vyhřáté na 130 °C. Poté je přesypte na čistou utěrku a krouživými pohyby zbavte hnědé slupky. 
- 6.Jak na slupku mandlíDo cukroví se většinou používají mandle zbavené slupky. Aby šla slupka hladce stáhnout, vhoďte mandle na pár minut do horké vody. 
- 7.Kdy se pustit do pečení?Většina druhů vánočního cukroví potřebuje po upečení ještě nějaký čas na odležení, aby chuť i konzistence byly dokonalé. Perníčky Potřebují na odležení minimálně 3 týdny, proto je dobré začít s jejich pečením už počátkem adventu. Uložíme je pak do krabice spolu s kouskem jablka, které perníčkům předá vlhkost. Vanilkové rohlíčky Ty, ale i další máslové cukroví si po upečení potřebují odpočinout alespoň 2 týdny. Skladujeme je v dobře utěsněné krabici, aby cukroví nepřijímalo vlhkost z okolí. Slepované cukroví Podobně jako marcipánové cukroví ho pečeme 1 až 2 týdny před Vánoci. Poté jej uložíme do dózy s kouskem jablka nebo s krajícem chleba, aby si udržovalo potřebnou vlhkost a pěkně změklo. Víko na nádobu položíme jen volně. Marokánky Pečeme je úplně naposledy. Nejlépe totiž chutnají, když jsou čerstvé. V troubě je však příliš nevysušíme, aby si zachovaly potřebnou měkkost a vláčnost. Skladujeme krabici. 
- 8.Zdobení cukrovíCukroví, které se chystáme ozdobit, musí být vychladlé. Jedině tak na něm bude poleva držet a nerozpustí se. Jako dekorace se skvěle hodí různé druhy ořechů, hrozinky, kandované ovoce, kandovaná kůra citrusů, strouhaný kokos i kokosové hoblinky, čokoládové kuličky i nejrůznější barevné sypání (perličky, hvězdičky, válečky…). Bílková poleva Jak na to? 200 g moučkového cukru vyšleháme s 1 bílkem a špetkou soli. Hmotou naplníme zdobicí pistoli, nebo igelitový sáček, kterému ustřihneme špičku, vytlačujeme na cukroví. Cukrová poleva Jak na to? 200 g moučkového cukru rozmícháme se 3 lžícemi tekutiny: vlažné vody, citronové šťávy a ovocné šťávy, rumu nebo likéru. Pro obarvení polevy můžeme přidat trochu práškového kakaa. 
- 9.Jak nepřipálit polevu?Čokoládovou polevu rozpustíte snadno ve vodní lázni, tedy v kastrůlku, který i s čokoládou nalámanou na menší kousky vložíte do o něco většího hrnce s horkou vodou a vše za stálého míchání zahříváte. Když se čokoláda dokonale rozpustí, nechte ji vychladnout a pak ji opět zahřejte. Její povrch pak bude krásně lesklý. 
 
   
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
                       
                       
                       
           
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    