Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vánoční pečení: 9 rad, než se pustíte do díla! Jak »oživit« loňské ořechy? Které cukroví nechat na konec?

/
  • 26. listopadu 2019 ● 08:49

    Skvělé recepty na pečení už máte, znáte ale také všechny vychytávky, které vám práci usnadní? Víte, jak nejrychleji oloupat ořechy, nepřipálit polevu a kdy je nejlepší začít s pečením vanilkových rohlíčků? Inspirujte se!

  • 1.

    Jak nahradit cukr?

    Jde to, například medem nebo javorovým sirupem. Musíte však počítat s tím, že tyto náhrady sladí méně než klasický cukr a také učiní těsto řidší, proto je občas třeba přidat mouku.

    Autor: istock.com

     

  • 2.

    Mandle a ořechy jsou chutnější pražené

    Celé, sekané či mleté je vysypte na suchou pánev a za stálého míchání bez přidání tuku pražte několik minut. Docílíte tak intenzivnějšího aroma.

    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Ořechy z loňska

    Ořechy z loňské a předloňské úrody budou mít lepší chuť, namočíte-li je na několik dní do mírně osolené studené vody.

    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Strouhaná čokoláda

    S čokoládou se vám bude daleko snáze pracovat, vložíte-li ji na 10 minut do chladničky. Ztuhlá půjde mnohem lépe nastrouhat nebo naškrábat.

    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    Jak na loupání ořechů

    Ořechy nasypte na suchý pečicí plech a vložte na několik minut do trouby vyhřáté na 130 °C. Poté je přesypte na čistou utěrku a krouživými pohyby zbavte hnědé slupky.

    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Jak na slupku mandlí

    Do cukroví se většinou používají mandle zbavené slupky. Aby šla slupka hladce stáhnout, vhoďte mandle na pár minut do horké vody.

    Autor: iStock

  • 7.

    Kdy se pustit do pečení?

    Většina druhů vánočního cukroví potřebuje po upečení ještě nějaký čas na odležení, aby chuť i konzistence byly dokonalé.

     

    Perníčky

     

    Potřebují na odležení minimálně 3 týdny, proto je dobré začít s jejich pečením už počátkem adventu. Uložíme je pak do krabice spolu s kouskem jablka, které perníčkům předá vlhkost.

    Autor: Profimedia.cz

     

    Vanilkové rohlíčky

     

    Ty, ale i další máslové cukroví si po upečení potřebují odpočinout alespoň 2 týdny. Skladujeme je v dobře utěsněné krabici, aby cukroví nepřijímalo vlhkost z okolí.

     

    Slepované cukroví

     

    Podobně jako marcipánové cukroví ho pečeme 1 až 2 týdny před Vánoci. Poté jej uložíme do dózy s kouskem jablka nebo s krajícem chleba, aby si udržovalo potřebnou vlhkost a pěkně změklo. Víko na nádobu položíme jen volně.

     

    Marokánky

     

    Pečeme je úplně naposledy. Nejlépe totiž chutnají, když jsou čerstvé. V troubě je však příliš nevysušíme, aby si zachovaly potřebnou měkkost a vláčnost. Skladujeme krabici. 

    Linecké ořechové hvězdičky s malinami
    Autor: ALIKA

     

     

  • 8.

    Zdobení cukroví

    Cukroví, které se chystáme ozdobit, musí být vychladlé. Jedině tak na něm bude poleva držet a nerozpustí se. Jako dekorace se skvěle hodí různé druhy ořechů, hrozinky, kandované ovoce, kandovaná kůra citrusů, strouhaný kokos i kokosové hoblinky, čokoládové kuličky i nejrůznější barevné sypání (perličky, hvězdičky, válečky…).

     

    Bílková poleva

     

    Jak na to? 200 g moučkového cukru vyšleháme s 1 bílkem a špetkou soli. Hmotou naplníme zdobicí pistoli, nebo igelitový sáček, kterému ustřihneme špičku, vytlačujeme na cukroví. 

     

    Cukrová poleva

     

    Jak na to? 200 g moučkového cukru rozmícháme se 3 lžícemi tekutiny: vlažné vody, citronové šťávy a ovocné šťávy, rumu nebo likéru. Pro obarvení polevy můžeme přidat trochu práškového kakaa.

    Autor: istock.com

  • 9.

    Jak nepřipálit polevu?

    Čokoládovou polevu rozpustíte snadno ve vodní lázni, tedy v kastrůlku, který i s čokoládou nalámanou na menší kousky vložíte do o něco většího hrnce s horkou vodou a vše za stálého míchání zahříváte. Když se čokoláda dokonale rozpustí, nechte ji vychladnout a pak ji opět zahřejte. Její povrch pak bude krásně lesklý.

    Autor: istock.com

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy