„Tato sváteční příležitost si u veřejnosti získala takovou oblibu, že bývá náměstí Svobody plné jako málokdy během roku,“ říká manažer TIC Brno Jan Gerych. Hlavní brněnské náměstí bylo skutečně zcela zaplněné a dokonce v přilehlých ulicích nebylo možné se ani hnout. Někteří spoluobčané nedbali ani malých dětí a razili si neurvale cestu.

Video
Video se připravuje ...

Tlačenice v Brně: Stromeček už svítí, advent oficiálně začíná. Markéta Malá

Není kýčovitý

První strom byl na náměstí Svobody postaven už před 95 lety. Brno bylo vůbec prvním městem v tehdejším Československu, na jehož náměstí se objevil vánoční strom. „Atmosféru podtrhla živá vystoupení sboru dětí a mládeže při Filharmonii Brno Kantiléna, a zpěváka, muzikanta a herce Ondřeje Rumla,“ říká manažer.

Stromeček není kýčovitě vyzdoben, dominují pouze tři barvy. „Líbí se mi, že je vkusný a nepříjemně nebliká jako v minulých letech, jen hezky svítí. A oceňuji kombinaci červené, stříbrné a zlaté, vypadá svátečně,“ rozplývá se nad stromem jedna z návštěvnic adventních trhů na náměstí Svobody Aneta Feclová.

Stromeček až do ledna

Už minulý týden začaly vánoční trhy na Moravském náměstí a Zelném trhu. Výraznou novinkou letošních brněnských Vánoc je prodloužená doba trvání trhů na Dominikánském náměstí a náměstí Svobody, kde jedle stojí. „Brněnské Vánoce budou letos trvat až do 5. ledna,“ řekla ředitelka TIC Jana Janulíková.

Fotogalerie
11 fotografií