Jak kvalitní jsou vanilkové zmrzliny ve vaničkách, zjistíte už v pátek v deníku Blesk a na Blesk.cz.

  • Která značka je nejchutnější?
  • Vyplatí se koupit balení za pár kaček?
  • Je žlutá barva typická pro vanilku?

Už ve starověku

Historie zmrzliny se začala psát už ve starověku. Na mražené pochoutce si pochutnávali staří Řekové a Římané. Dopřávali si misku se sněhem, který přelévali hroznovou šťávou. Také existovaly variace se šafránem, jinými ovocnými šťávami či medem. S dalším zdokonalováním mražené pochoutky přišli Číňané, Arabové a Mongolové, kteří vyráběli zmrzlé směsi z ovoce či mléka.

První recepty na výrobu zmrzliny se v Evropě začaly objevovat od 13. století. Dlouhou dobu však šlo o delikatesu pro bohaté vrstvy, až v 18. a 19. století se zmrzlina stala běžnou pouliční pochoutkou.

Vanilka v Mexiku

Vanilka je neoddělitelnou součástí dezertů a hlavně zmrzliny už několik století. Původně vanilkovou orchidej pěstoval a zpracovával indiánský kmen Totonaků v horských oblastech Mexika v 15. století. Jakmile jejich území dobyli Aztékové, museli jim Totonakové platit daň ve formě vanilkových lusků. Od Aztéků »přičichl« k vanilce španělský dobyvatel Hernan Cortés, kterému velmi zachutnala, a tak ji odvezl s sebou do Evropy.

Prezidentův vynález

O další rozšíření se postaral třetí americký prezident Thomas Jefferson, který vanilku objevil ve Francii a začal ji přidávat do zmrzliny. Jeho recept pochází ze 70. let 18. století a je dokonce dochovaný v Kongresové knihovně.

Video
Video se připravuje ...

Zdravé mlsání? Tomáš zhubnul 67 kilo a doporučuje zmrzlinové plátky s tvarohem TikTok: lepsija_