Mýty o lepku: Nevěřte všemu, co se o mouce říká
-
Kvalita mouky se odvozuje od množství lepku. Lepek je ale v současnosti dost diskutovaným tématem. Až 20 % Čechů vyznává trend bezlepkové diety. Mohou za to i mýty, kterými je lepek opředený…
- Lepek je druh bílkoviny, který po smíchání s vodou a prohnětením nabobtnává a vytváří klenutou strukturu pečeného výrobku. V současnosti je moderní přecházet na bezlepkovou dietu, aniž by dotyční měli při konzumaci pečiva a dalších potravin obsahujících lepek jakékoliv zdravotní potíže.1.
Co je lepek?
- 2.
Lepek slepuje střeva
Neslepuje. „Tento mýtus vznikl pravděpodobně z českého slova lepek, které bylo zvoleno pro gluten,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Bílá mouka sice nenabízí takové benefity jako mouka celozrnná, nicméně bílá mouka ani výrobky z ní střeva rozhodně neslepují.
- 3.
Citlivost na lepek neexistuje
Člověk může být citlivý na lepek. Choroby, které souvisejí s působením lepku, mají souhrnný pojem nesnášenlivost (intolerance) lepku. Neceliakální citlivost na lepek je onemocnění, které má podobné příznaky jako celiakie (tedy průjmy, nadýmání, únavu, bolesti hlavy atd.). Na rozdíl od celiakie ale nedochází ke změnám na sliznici tenkého střeva.
V současnosti je moderní přecházet na bezlepkovou dietu, aniž by dotyční měli při konzumaci pečiva a dalších potravin obsahujících lepek jakékoliv zdravotní potíže.Autor: scoom - 4.
Bezlepková dieta je i pro zdravé
Bezlepková dieta je sice plnohodnotná a obsahuje potřebné živiny, také dostatek energie a bílkovin a zdravému člověku neublíží, ale také nijak neprospěje. Vědecky se neprokázalo, že by vyloučení lepku ze stravy mělo nějaký zdravotní benefit.
- 5.
Jak kvalitní jsou v obchodech?
Pro kvalitu mouky platí, čím více lepku, tím lépe mouka »lepí« a z ní vyrobené těsto drží tvar a je elastické a pružné. Už v pátek se dočtete, kolik lepku obsahují běžné hladké mouky prodávané v obchodech.
VELKÝ TEST HLADKÉ MOUKY NAJDETE V PÁTEČNÍM BLESKU!
Potravinový Sherlock testoval už mnoho potravin, mimo jiné i šunky. Co test Blesku odhalil? Podívejte se na video!
Videodélka: 01:38.13Video se připravuje ...Jak výrobci »nastavují« šunky: Voda, zahušťovadla, sůl... Barbora Kabátová, Andrea Ulagová, Jan Jedlička