Vytrvalý sportovec Zbyněk Švehla (44) vystudoval ekonomii a poté se dlouho živil financemi. U původního zaměstnání ale nevydržel a v současnosti pracuje pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Objíždí školy po České republice a dětem vypráví o svém úrazu a jak podobným případům zabránit. Jeho život se totiž nečekaně změnil v roce 1994.

Během triatlonového závodu ošklivě spadl z kola a následně ochrnul na obě nohy. Prošel si nezbytnou léčbou a rehabilitací, než se po těžkých chvílích opět vrátil ke sportu: „Všechno se nastartovalo plaváním, kterému jsem se chvíli věnoval,“ říká Švehla. Dlouho to netrvalo a vrátil se i ke své dlouholeté vášni – cyklistice: „Byl jsem asi jeden z prvních lidí v České republice, kteří kolem roku 2000 jezdili na handbiku,“ prozrazuje železný muž Švehla a dodává: „Moc mě lákalo zase dělat něco, co připomíná cyklistiku a ejhle handbike se ukázal, že je plnohodnotnou náhradou cyklistiky,“ vzpomínal.

Nejnáročnější triatlon

Tehdy to byla prý rarita a někteří lidé si dodnes myslí, že handbike používají cyklisté z pohodlnosti, protože se v něm leží: „Nenapadne je, že člověk, který ho užívá, třeba nemůže vstát,“ vysvětluje Švehla. Mnohem víc ho však trápí neohleduplnost řidičů na silnicích k cyklistům, kteří jezdí čím dál rychleji a agresivněji.

Zbyněk Švehla při tom ví, o čem mluví. Každoročně najezdí při tréninku na cestách šest tisíc kilometrů. O tom, že je dříč a tvrďák, svědčí také titul, s nímž se může pochlubit – ironman. Celkem čtyřikrát dokončil jeden z nejnáročnějších závodů planety a účastnil se ho celkem šestkrát: „Asi každý, kdo ten závod jel, vám řekne, že vás během něho několikrát napadne, že je konec. A není se čemu divit. Jsou to čtyři kilometry plavání, 180 kilometrů jízdy na handbiku a nakonec běžecký maraton,“ popisuje děsivé vzdálenosti, které několikrát překonal.

Výstup na sopku

V říjnu 2017 si zapsal i jedno evropské prvenství. Jako první vozíčkář ze starého kontinentu zdolal 4205 metrů vysokou havajskou sopku Mauna Kae: „Bylo to velké dobrodružství a něco, co se úplně vymklo předešlým sportovním zážitkům,“ vrací se k poslednímu velkému sportovnímu výkonu. Na vrchol s ním putovalo i speciální karbonové kolo v hodnotě 150 tisíc korun. Jenže mu ho neznámí pachatelé nedávno ukradli.

Tento speciální handbike Švehlovi ukradli v únoru.
Autor: Archiv Zbyňka Švehly

V úterý večer 5. února nechal Švehla na parkovišti v Horních Počernicích auto, v němž měl své milované kolo. Ráno však našel rozbité okénko a po cenném kole se slehla zem. Policisté začali případ vyšetřovat a Konto Bariéry vyhlásilo sbírku na nové kolo. Během jednoho dne dostal Zbyněk Švehla požadovanou částku 250 tisíc korun. K dnešnímu dni dostal dokonce až 350 tisíc korun. A kdy se dočká nového kola?

Optimistický výhled je, že nové kolo budu mít do dvou měsíců,“ prozradil šťastný sportovec. Musí se ale doladit ještě mnoho detailů: „Na mém kole, které bylo ukradeno, byl rám, co mi vyhovoval a v téhle podobě už se nevyrábí. Takže není to jenom objednat a koupit, byť na to finance už jsou, ale je to prostě o tom vybrat jiný rám, možná jiného výrobce a doladit kolo,“ popisuje již příjemné starosti sympatický a nezdolný ironman. 

Fotogalerie
7 fotografií